用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 熱愛砌圖/ lego 會唔會係資優特質?
go

熱愛砌圖/ lego 會唔會係資優特質? [複製鏈接]

呀仔今年5歲,細細個就鐘意砌圖,lego, $12蚊店petite block 呢類密集式玩意,3,4歲自己睇圖砌成隻8-12歲既lego robot,petite block大人睇到眼盲細細張圖佢都自己完成到,可以自己坐一個鐘砌佢鐘意既野

最近上面試班做邏輯題老師話佢做得幾好,我問老師嗰類題目係咪奧數,因為呀仔有興趣都想俾佢學下,老師講返嗰類係資優測試題目,但平日數學又唔覺佢特別叻

呀仔暫時社交唔算大問題,脾氣有既出街會做失控曵野,但多數有爸爸喺度會受控d, 對住我就失控d,所以之前無懷疑同資優有關(脾氣行為通常係package)

其實佢係唔係資優只要唔影響佢社交同學習我唔係太在意,只係想知如果佢砌lego 叻,會唔會反映佢邊方面既特質特別強,如果係就想發堀下

所以想請問下大家小朋友如果都係砌野好叻既,多數會唔會係邊方面資優?謝謝
   2    0    0    1

醒目開學勳章 貢獻勳章

你可以俾佢學robot / stem / programming 嗰d野,孩子有creativitiy 係好事,係咪資優~ 無乜所謂
恐龍家

回覆 mini629 的帖子

孩子熱愛砌圖/lego都是值得鼓勵,能專心作個人感興趣的活動是學習能力最重要的基楚。孩子從小便懂得有目標學習,不會輕易放棄。

謝謝大家!stem都好wor! 等我搵下d 書俾佢睇下先

回覆 mini629 的帖子

我仔仔類似, 兩三歲時已可以砌到100 200塊puzzle,  一個晚上會砌十幅八幅puzzle

‹ 上一主題|下一主題