用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 補英文oral, 一對一好定小組好?
樓主: Sappy_Kerry
go

補英文oral, 一對一好定小組好?   [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 19-12-28 19:00
如果P3有心長遠改善英語,私補亦負擔到,何不去英國文化*會找合適課程同活動作長期投資,肯定堅持下去到上 ...

如果小朋友係怕羞型,出到去吾肯開聲,搵私補肯出多少少聲,大部分時間只係微笑對住老師,有無乜方法?

mingwing5 發表於 19-12-30 12:24
如果小朋友係怕羞型,出到去吾肯開聲,搵私補肯出多少少聲,大部分時間只係微笑對住老師,有無乜方法?
...
怕羞,那是否多在社交,群體活動方面作改善,課後公園或者去先學下棋、玩下可以跟不同人互動的課外活動,讓人開朗啲?

jli008    發表於 19-12-31 12:14

家人一同學下太極/做下運動運動也無防呀

1998Ruby1998 發表於 19-10-1 05:17
回覆 貝珠 的帖子

好多印度人就算 born and raised in 英美,都好重印度口音。

可能係同家人講嘢時影響到。

...

一定要佢自己有心想改善。我大女細個時都係咁既款,我不斷灌輸佢重要性,佢都肯努力改善了。

Liverpooool 發表於 19-12-25 13:23
通常教材要準備咩?老師叫我自己準備 我一d頭緒都無

準備搵過另一個老師啦

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

...
佢係咪好似我個咁九型人格第九型?  呢類小朋友好需要安全感,所以會傾向喜愛自己最熟悉的事物(即母語)。
我個自己教英文,都係我同佢講英文佢回中文。呢個階段我無逼佢,除左多D exposure,我都未有解決方法。

qpalzm 發表於 19-12-31 19:19
佢係咪好似我個咁九型人格第九型?  呢類小朋友好需要安全感,所以會傾向喜愛自己最熟悉的事物(即母語)。
...

咁你有冇咩改善方法?自己教英文唔係唔得,但好似Oral有外籍老師教,口音會比較純正的。但最弊對住老師佢又唔肯講,好似抌錢落海咁。

mingwing5 發表於 19-12-31 19:22
咁你有冇咩改善方法?自己教英文唔係唔得,但好似Oral有外籍老師教,口音會比較純正的。但最弊對住老師佢 ...

我自己覺得地道口音只係口語的其中一部份,係毋須視佢為holy grail咁去追隨。意思係,如果佢平時接觸比較少而你自己英文ok,自己教最能令佢有親切感,而且你自己都會有意想不到的收穫。
其實了解英文的語音系統,比D音係咪讀得好正更為重要,而呢樣係可以幫助listening的。phonics係一個唔錯的起步點,如果可以以phonics D音讀到D字的正確發音,口音係唔會點差。

我兒家都係自己同佢講英文,比佢睇英文電視同同佢一齊伴讀。雖則佢有時死都唔肯改佢D港音,但有D位見到自己教係有成效。例如 connected speech 連音(如果佢想做時)基本上做到,有時識得係某D位加入r,w,y,ed幾時讀d幾時讀t都有概念,A至Z字母邊D用a或an都大致講得出。

除口音以外,能夠係speak impromptu情況下,詞彙運用自如係港式教育下最難達至高階的能力。我都希望自己英文係呢方面可以突破,有D字聽得出,睇得明,但去到口語就係用唔到。

回覆 mingwing5 的帖子

如果比左錢佢都唔肯講,不如轉第二個形式, 有D玩住來學會有效果D又有D有父母投入, 又會易開口D
我個女識講一種外語, 一直不開口說,早幾日去旅行,我鼓勵佢講,佢話唔知點講:
我一句講完, 重覆了兩次, 她跟住講, 結果講得好好, 成個旅程, 她也主動了很多
也教爸爸幾句話

希望體驗教育方式,你都可以應用到

至於英文就投其所好, 我女喜歡唱歌, 唱好多英文歌, 開始講唔覺好奇怪: 就join去赤柱找外國人訪問
本身係學校有參加一星期一次兩小時的與國際學生交流活動

如果你仔喜歡lego或打機或其他, 可以由個樣野入手,引發興趣
而家好似係你想佢上, 佢自己唔想上, 效果一定事倍功半,  不大作用

咁你有冇咩改善方法?自己教英文唔係唔得,但好似Oral有外籍老師教,口音會比較純正的。但最弊對住老師佢 ...

net 的style 如何?或許換個生動搞笑的,otherwise, 看美劇就得,慳好多

MandyShek 發表於 20-1-1 07:46
回覆 mingwing5 的帖子

如果比左錢佢都唔肯講,不如轉第二個形式, 有D玩住來學會有效果D又有D有父母投入,  ...
同意,除了天生害羞,通常都是either 一時諗唔到點講或怕講錯。若一起去旅行,最好的方法就是父母以身作則

MrBeast 發表於 20-1-1 09:40
net 的style 如何?或許換個生動搞笑的,otherwise, 看美劇就得,慳好多  ...

但睇劇吾係只係單向,對練oral吾知作用如何。
其實我每個summer會返美國探屋企人,我順便join當地summer camp, 不過佢仍然吾出聲。

mingwing5 發表於 20-1-1 19:33
其實我每個summer會返美國探屋企人,我順便join當地summer c ...
是,但既然上net堂都唔出聲,變相都是單向⋯

咁小朋友在母語環境時是否都是較少講野那一類?

MrBeast 發表於 20-1-1 20:22
咁小朋友在母語環境時是否都是較少講野那一類?

佢對住熟人好多野講,但一出去就吾出聲。

mingwing5 發表於 20-1-1 21:16
佢對住熟人好多野講,但一出去就吾出聲。

坊間有些社交小組班(其實是語言治療,請不要誤會,不是說你小朋友有問題,however,這類小班可能幫到),同時找個較生動的net

mingwing5 發表於 20-1-1 19:33
其實我每個summer會返美國探屋企人,我順便join當地summer c ...

你小朋友是否很細?
‹ 上一主題|下一主題