用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 補英文oral, 一對一好定小組好?
樓主: Sappy_Kerry
go

補英文oral, 一對一好定小組好?  

LittleCS 發表於 19-9-25 10:27
試咗一堂就無上,因為唔啱咁細嘅小朋友。

多謝你意見。

Sappy_Kerry 發表於 19-9-16 15:15

我就係怕印度人的口音未必好

印度人香港IS 長大,不會有印度口音吧

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 貝珠 的帖子

好多印度人就算 born and raised in 英美,都好重印度口音。

1998Ruby1998 發表於 19-10-1 05:17
回覆 貝珠 的帖子

好多印度人就算 born and raised in 英美,都好重印度口音。

同感

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

找 abc私補,補緊不錯, 亦試過出面嘅一班人補, 人太多如果小朋友不是主動會好浪費金錢

miujoey 發表於 19-11-28 16:58
找 abc私補,補緊不錯, 亦試過出面嘅一班人補, 人太多如果小朋友不是主動會好浪費金錢
...

同意,尤其是小朋友對說英語沒有信心就更被動,可以一整堂都唔講一句英文
可唔可以話我知,你小朋友補abc的價錢呀?

回覆樓主:

300 per hour

LittleCS 發表於 19-9-16 14:56

其實講些小中文係無問題嘅,有助佢更明白嘅話。

請問在邊找1:1全英老師?麻煩曬!我仔囡都麻麻地英文

yhchoy 發表於 19-9-24 11:06
回覆 Sappy_Kerry 的帖子

1: 1 OR 1:3 均是報英語中心

可否請問報什麼英文中心?

selenalim 發表於 19-12-3 10:16
請問在邊找1:1全英老師?麻煩曬!我仔囡都麻麻地英文

有啲agent公司係幫你找補習老師,他只會收補習老師佣, 你打電話去講你想找什麼老師, 通常即日都已經可以介紹一些給你

rc88 發表於 19-9-25 08:58
請問Online 是用哪一間?

[size=1.25em]仲有無其他ONINE CLASS 介紹?

Sappy_Kerry 發表於 19-9-24 11:10
咁唔得了,我女細個時,我試過比佢去英語中心學,因為自己都知自己女oral麻麻,所以一直都keep住問:「女 ...
想請問1:1oral,上堂時老師同小朋友話題係講咩?有冇其他教材或主題配合? thanks

回覆樓主:

通常教材要準備咩?老師叫我自己準備 我一d頭緒都無

Liverpooool 發表於 19-12-25 13:23
通常教材要準備咩?老師叫我自己準備 我一d頭緒都無

我覺得首要條件是要讓小朋友唔抗拒, 小朋友通常半個鐘都會跟老師傾下偈, 話題主要由小朋友提出佢講乜都得, 呢半個鐘我小朋友最開心因為佢鍾意講嘢, 之後半個鐘由老師主導有時會拎下工作紙出嚟同佢一齊做。

如果P3有心長遠改善英語,私補亦負擔到,何不去英國文化*會找合適課程同活動作長期投資,肯定堅持下去到上中學都有助益

一年私補嘅錢,足夠暑假去英語國家作短期遊學。

MrBeast    發表於 20-1-1 09:31

如果小朋友本身英文底子OK, 亦是多說話及主動的小朋友。主要想小朋友多與Net teacher 溝通, 因為學校一星期一堂覺得不足夠。咁應該搵中心1:4 定係 private tutor 1:1 好?