用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 呈分試
go

呈分試  

想知道每間學校程度唔多,有的學校呈分試比較深,有的學校較淺,但如果分數一樣都是90分,那分次是否一樣,還是分程度去計算,謝謝

coco_1982 發表於 19-9-14 21:45
想知道每間學校程度唔多,有的學校呈分試比較深,有的學校較淺,但如果分數一樣都是90分,那分次是否一樣, ...

呈分試應試最重要影響是學生在校內的排名。
至於學生整體banding還得看師兄師姐的Pre-S1成績

banding係點計算,如果在學校名次好好,但banding唔好,那是否會派得唔好?相反,學校名次一般,但banding 比較好,系未入心水中學機會大D?
☝️係未咁嘅意思
Thanks

coco_1982 發表於 19-9-15 12:03
banding係點計算,如果在學校名次好好,但banding唔好,那是否會派得唔好?相反,學校名次一般,但banding  ...

Banding 從來都係得教育局先知點分,我地外人估全港學生分三份。請留意,學校冇 banding,得學生有 banding。

學生 banding 係睇前年師兄師姐嘅 Pre S1 成績。假設香港有 9000 個學生,每個 banding 有 3000 人。前一年你學校考第 1-10 嘅係頭 3000 名內,咁你如果今年考頭 10 名,你都必定係歸入 band 1 生。如果前年嘅第 11 名佢平均分 80,但佢 Pre S1 排名係 3500,咁就算你考第 11平均分 90,你都會因為前年師兄/姐嘅表現而跌落去 Band 2。但如果你 Pre S1 考到頭 3000 的話,咁再後年,考 11 名 平均分 70,佢都可以因為你前人種樹後人乘涼。

咁就解釋到三私一直嘅 80 分絕對 “值錢”過三線學校 90 分。最終睇前人種樹。

明白了,謝謝你

1998Ruby1998 發表於 19-9-15 14:55
Banding 從來都係得教育局先知點分,我地外人估全港學生分三份。請留意,學校冇 banding,得學生有 bandin ...

是睇對上一次 pre S1? 還是之前兩次 pre S1 average?

醒目開學勳章

fefemom 發表於 19-9-16 08:39
是睇對上一次 pre S1? 還是之前兩次 pre S1 average?
應該係前2個雙數年嘅平均

bobbob 發表於 19-9-16 08:48
應該係前2個雙數年嘅平均
Thanks. 咁只有雙數年(e.g.今屆)睇返對上一年派位 ,才一定準確,下屆都要估。

bobbob    發表於 19-9-16 08:59

1998Ruby1998 發表於 19-9-15 14:55
Banding 從來都係得教育局先知點分,我地外人估全港學生分三份。請留意,學校冇 banding,得學生有 bandin ...

咁係未學生是計學校名次,多於分數?thanks

coco_1982 發表於 19-9-17 08:29
咁係未學生是計學校名次,多於分數?thanks

係,所以唔需要過份緊張學校成績表分數唔夠靚仔會蝕俾其他學校,名次得就冇問題。中學校長唔係第一日從事教育,邊啲學校嘅 90 分有用,佢一定知。

知道,唔該曬(emoji)(emoji)

當然睇番你小學好唔 ,學生一樣全級第10名,但小學排名差同小學排名好,固然相差一大截,當然要睇番舊年該小學派位如何先知好唔好。 可以用呢個網站參考下
https://www.bookofschool.com/hk/ ... p;sortby=sb.ranking

。。。。。。。。。。

回覆樓主:

覺得今年小五呈分應該冇了

ksorange 發表於 20-4-18 20:17
覺得今年小五呈分應該冇了

依家疫情穩定咗喔。

little_yolky 發表於 20-4-20 09:40
依家疫情穩定咗喔。

DSE 考完都5月24日
昨天剛有本地個案 由頭計過28日

局長講過會中四五復課先 仲要半日
當5月26日中四五復課 到全中學復課都六月中的事 輪到小學復課 仲要半日
局長提過小學六月四日前復課先會呈小五
已有學校反應攪唔掂

回覆樓主:

所以希望大家小五上學期成績理想 第一階段考中學有幫助

ksorange 發表於 20-4-20 11:13
DSE 考完都5月24日
昨天剛有本地個案 由頭計過28日

唔呈就好,今年真係立立亂。最好取消今年pre-S1,用返去年數據。

ksorange 發表於 20-4-20 11:14
所以希望大家小五上學期成績理想 第一階段考中學有幫助

唔止小五上學期成績,睇怕到時好多中學會睇埋小四成績

sunnygirl 發表於 20-4-20 14:58
唔止小五上學期成績,睇怕到時好多中學會睇埋小四成績

唔出奇
因為有些學校今年小五完全有考過