用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 專注力不足,過度活躍症+讀寫障礙
go

[過動] 專注力不足,過度活躍症+讀寫障礙

亞仔評估後証實了專注力不足,過度活躍症+讀寫障礙,即刻去左排政府兒童精神科,但要到2022年先有得睇,我想睇私家,但驚好昂貴,負擔不起.....
有無私家醫生可以介紹?通常幾錢?

好老實,無論睇私家定政府,主要都是食藥,你本身抗唔抗拒食藥先?如果唔想,亦唔急於睇私家醫生,反而確診了有讀寫障礙,學校有冇調適?你可以跟學校的特殊教育主任傾下,看看學校可以有什麼支援。

回覆樓主:

我會同學校傾下,另外,因為亞仔番小學成日都唔小心整親同學,所以都先比藥佢

回覆 carmenyung629 的帖子

我仔之前有睇開中環私家醫生,維博心裡醫學中心,陳雁飛醫生,幾好幾細心,電話25252300,。每個月藥費大概2500-3200左右,你睇下可唔可以幫到你。

carmenyung629 發表於 19-9-14 18:55
亞仔評估後証實了專注力不足,過度活躍症+讀寫障礙,即刻去左排政府兒童精神科,但要到2022年先有得睇,我 ...

Same, 尋日CAC岩岩confirm

carmenyung629 發表於 19-9-14 18:55
亞仔評估後証實了專注力不足,過度活躍症+讀寫障礙,即刻去左排政府兒童精神科,但要到2022年先有得睇,我 ...

請問有了評估報告之後,怎樣到政府醫院排期?

concentrator 發表於 19-11-25 20:07

請問有了評估報告之後,怎樣到政府醫院排期?

有評估報告後,
可以問下評估的機構可否出張政府醫院的轉介信,
之後拎轉介信去排政府兒童精神科

或者,拎評估報告,
到政府普通科門診(街症)睇醫生
比報告比醫生睇,
再要求轉介信去排相關服務

JanetCMC 發表於 19-11-27 08:05
有評估報告後,
可以問下評估的機構可否出張政府醫院的轉介信,
之後拎轉介信去排政府兒童精神科

JanetCMC,

謝謝你的資料!

回覆 carmenyung629 的帖子

我個仔都係啱啱喺CAC confirm左係[size=1.2em][size=1.1em]專注力不足,過度活躍症+早期讀寫障礙徵狀,我即日即刻去醫院排期,都係要等2年.......宜家睇下有無啲專注力training可以做下,但嚟緊上小一,真係好擔心。[size=1.2em]