用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE成績換算學校Banding
樓主: LeoChung_FB
go

DSE成績換算學校Banding   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-9-19 08:23
整體4+率多年嚟都未見到7字,又點可以叫接近B1A
不過補底好做靚個3322率就可以呃吓人
...
好耐以前住東九,一直認爲係1A。有沒有具體數據參考一下?

Charlotte_mom 發表於 19-9-15 15:35
有不少學校3322約80%,入3大約50%;有另一學校3322高到88%,但入3大只有27%,仲低過另一3322率只有67%嘅學 ...
係, 啊女校3(过80%)3(100%)2(100%)2(100%) 正体过八成,
外界人睇係B1C, 因為入3大率係低

回覆 IloveJJ 的帖子

普遍來講,band 1 學校在選科時成績好的大部分會揀理科,如果肯正常用功,拿5係唔難,要拿5*或5**就要認真用功了。

IloveJJ 發表於 19-9-18 12:52
咁其實達5率還是有需要看呀!尤其是選修科,對嗎?
如果你目標係高嘅,例如3大或熱門學科,又或者海外名校,就應該睇5+。個人看法:4+高嘅學校代表學校整體教得唔錯, 而5+代表學生質素比較高,加上近來三大5+有加分,入U優勢比較大。
我心頭高,只看5+ (包括個別學科), 3大率和33222; 男校主要衰中文,例如7成33222就要比較小心,代表學校的中文教得一般,亦冇相應補救措施。

我會看年報,睇個別學科,如果經常有睇開,會發覺變動不是好大,那麼就可以找到孩子的現時位置和奮鬥目標,例如5要50%內,5**要全級10%內。

小心5+會有distortion,尤其有精英班果啲學校,可能5+ 歸晒嗰班,有能力入到精英班其實成績會唔錯。

IloveJJ 發表於 19-9-19 12:02
謝謝,這亦是我所想的。
不過我也有個疑問,常說成績好的,都選理科,那理科選科成績較理想,其實也不代表 ...

我諗所謂理科易讀係因為答案明確,多計數,不用靠估,所以分數會比較高。

我冇理會什麼2倍3倍,不過知道平均幾多x2 x3 咪有個數囉!而嗰個數和自己理想有冇差別?

冇睇得咁細,除咗DGS,SPCC外邊有一間科科都勁㗎! 我覺得只要覺得整體合理就可以了。

理科我覺得男校唔死得去邊,但文科就要小心啲,例如LSC Geog,近兩年5+差不多等於0,除非自己孩子等著入去刷新紀錄,否則自求多福了。

題外話- 點解近年BEng要求咁低咁少人讀嘅, 話哂出嚟都叫工程師都專業喎!

醒目開學勳章

哈利媽 發表於 19-9-19 12:40
題外話- 點解近年BEng要求咁低咁少人讀嘅, 話哂出嚟都叫工程師都專業喎! ...
工程師要再考牌,識字唔識人係做唔到

IloveJJ 發表於 19-9-19 12:44
係呀!男仔想讀文科,真係要打算做精英去打開紀錄。好彩最後大仔入嗰間咁啱 ...

個人覺得直資小學語文好,會多人揀文科。

IloveJJ 發表於 19-9-19 12:53
特別的觀點!

語文水平好對文科有好大的優勢。如果孩子本身能夠隨手寫到一篇decent 嘅文章,文科其實唔難讀,英文水平高至低---背key words-背句子-背整段。識一班孩子在初中的文理成績其實相若,但到高中只會揀理科,只不過因為成績容易控制和配合某些大學科目要求而已。

直資小學通常鼓勵閱讀,就算是男仔,部分仍然書不離手;小息,午飯,閱讀堂不停地看書,好犀利㗎。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-9-19 12:53
即是要有良好的交際能力才可以考到牌嗎?  指任何工程師?
據了解考牌要有相當經驗兼搵到sponsor support先pass到, 相信大多數牌都有咁要求,我估

回覆 TwinWong 的帖子

朋友學校主科
4%:51.9%/54.8%/54.8%/44.5%

主科3322%:85.6%/93.3%/100%/100%

大約咩水平?

LeoChung_FB 發表於 19-9-14 16:22
全港日校考生33222率喺19年係42.1%,之前幾屆都係徘徊喺4成,即代表Band1-Band2A嘅學生攞到33222。
咁點換 ...

你這句唔係好明?
...因為Band2A或以上學生啱啱佔一半。...

乜唔係,B2a或以上等於(B1a、B1b、B1c和B2a),即係佔去整體9個可能性的4個嗎?

即:

4÷9×100%=44%,不等於50%。

christy2011 發表於 19-9-19 13:59

朋友學校主科
我唔在行哦,.
請去hkpapa852 的分析

醒目開學勳章 王國長老

christy2011 發表於 19-9-19 13:59

朋友學校主科
即4主科平均51.5, 3322 85.6

可參考呢個帖睇睇同咩學校相約
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3659724&extra=page%3D1

BANDING我就唔COMMENT了

‹ 上一主題|下一主題