用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE成績換算學校Banding
樓主: LeoChung_FB
go

DSE成績換算學校Banding   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-17 22:27
對落幾個 post已有網友 show出黎,最低20分已入中大。
20 分未算最低, 識人 18 分入中大

洋蔥頭媽咪    發表於 19-9-18 07:34
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-9-18 00:21
20 分未算最低, 識人 18 分入中大

Reference Score指Lower quartile
例如EEE 有1/4人 Best 5 ≤ 20分
應該有人低於20分

http://www.cuhk.edu.hk/adm/jupas/doc/ref_scores_2019.pdf

醒目開學勳章 王國長老

Poyau 發表於 19-9-18 10:30
Reference Score指Lower quartile
例如EEE 有1/4人 Best 5 ≤ 20分
應該有人低於20分

唔係 2019 入 CU,18 分入個位今年 Y4
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-9-18 11:52
唔係 2019 入 CU,18 分入個位今年 Y4

是否精英運動員途徑? 據聞,可以減幾分~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 19-9-18 12:37
是否精英運動員途徑? 據聞,可以減幾分~~~
NO

IloveJJ 發表於 19-9-18 12:39
你仔讀理科,你哋目標係幾多分呢?係咪真係好難達5?我見數理好似好高達5率呀?
...
我仔目標HKU or UST,佢相信自己一定會有星,如果肯讀5又唔係想像中咁難嘅,現今入大學鬥高分,拎幾粒星肯定好過科科5  

IloveJJ 發表於 19-9-18 12:52
咁其實達5率還是有需要看呀!尤其是選修科,對嗎?

5率可用作參考,貴校某科5率高亦代表學校此科較強,或該科老師教得比較好。但中學選修跟大學選系未必有太大關係(除了指定學系),因為唔少大學收生已經用 best 5計,中學選修可選有把握取高分嘅科就得。

醒目開學勳章 王國長老

Polyu出左2019數字,BEng 唔駛廿分,抵到爛

Charlotte_mom 發表於 19-9-18 19:14
Polyu出左2019數字,BEng 唔駛廿分,抵到爛

估計係呢幾年人小機會先大,遲多幾屆入大學人數增加番,競爭大相信分數亦會高返。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-18 20:42
估計係呢幾年人小機會先大,遲多幾屆入大學人數增加番,競爭大相信分數亦會高返。 ...
SURE. 直至沙士BB升大之後先会逐漸回升。

回覆 LeoChung_FB 的帖子

港大同學會未試過 3322 高過 85%,但三大率有 4X%,同皇仁、Marymount 接近,屬 Band 1A 嗎?

LeoChung_FB 發表於 19-9-18 21:28
回覆 hkpapa852 的帖子

藍田聖保祿接近過1A,33222超過9成
整體4+率多年嚟都未見到7字,又點可以叫接近B1A
不過補底好做靚個3322率就可以呃吓人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-9-19 08:23
整體4+率多年嚟都未見到7字,又點可以叫接近B1A
不過補底好做靚個3322率就可以呃吓人
...

你終於出來以正視聽了,謠言甚多!

asweetmom 發表於 19-9-19 08:50
你終於出來以正視聽了,謠言甚多!
早排死機,忙住救data。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題