用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE成績換算學校Banding
go

DSE成績換算學校Banding  

醒目開學勳章 王國長老

有不少學校3322約80%,入3大約50%;有另一學校3322高到88%,但入3大只有27%,仲低過另一3322率只有67%嘅學校(入3大率約31.x%)

只睇3322,隨時撞板,仲係撞大板!

Charlotte_mom 發表於 19-9-15 15:35
有不少學校3322約80%,入3大約50%;有另一學校3322高到88%,但入3大只有27%,仲低過另一3322率只有67%嘅學 ...

同意,3322只係分到1c至2c學校,1a要䬾人均5+,1b要睇人均4+比較合理。睇捚3大,8大%就冇走雞

haihaimom 發表於 19-9-15 15:51
同意,3322只係分到1c至2c學校,1a要䬾人均5+,1b要睇人均4+比較合理。睇捚3大,8大%就冇走雞
...

其實睇3大%都意義不大, 三大亦有閒科, 浸大/理大都有要求高嘅科。

所以我只睇4+% 及5+%
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我自己會著重睇三大, 因為三大同其他本地大學的世界排名相差好遠, 三大 (尤其港大) 的閒科亦唔易入.  

我先睇4 ,5 百分比,再睇三大,两間學校,例如一間中學四級以上百分比65%,另一間60%,容易判斷成績高低,但一間三大率35%,另一間30%,就未必容易判斷成績高低,特別是預期將來出國讀書既學生會越來越多.

如果咁樣睇 banding 的話,
循道同福建 Band 1C 企唔穩,港同應該有排去唔到 Band 1A,培道做硬 Band 1,油尖旺嘅劉皇發同信義都冇 Band 2 做,直接做 Band 3???
如果睇 Band 2-3 高低的話,係非常困難,學校都唔公佈成績。3322 都係冇方向之下嘅其中一個可睇之處。但對 Band 1 校,呢個 cut off 冇作用。
睇埋 4+ 同 5+ 會就分到高下,冇得做假。雖然話三大都可以做假,可以讀神科亦可以讀閒科,但都要夠分先得,夠分都講緊 5 科 24 左右,唔計 Engine。

回覆 Sing13 的帖子

認同,不看3322,只看主科攞四和攞五%,也會留意三大比例

回覆 1998Ruby1998 的帖子

梁式芝德愛算係1c嗎?

回覆 christy2011 的帖子

梁式芝做「隱者」,真係得個「估」字。見佢出 3322 都有 7X%,對上一次出本地大學係 16 年,3X%。咁 8 大可能係 2X% 左右。近兩年唔出數據,估都係跌左,學校自己都接受唔到,保守 Band 1C-2A。德愛都係「隱者」,但都穩定 show 成績出黎,都係 Band 1C-2A。

按帳面,佢哋派位都係收硬 Band 1,除非自行收 Band 2,應該可以做得更好。

LeoChung_FB 發表於 19-9-15 23:17
回覆 1998Ruby1998 的帖子

咁梁式芝睇嚟未必係Band one喎!皆因有部分Band two頭學校八大Degree有2成幾, ...

我講緊係賬面,觀塘缺 Band 1 位,基本上梁係唔會收 Band 2 生,升中時大家都當佢 Band 1 校咁填。
佢卡在 Band 1C-2A,畢竟佢冇公開過數據,佢有可能好有可能差。佢嗰 35% 可以全部都係 8 大,亦可以有水份。我係保守估計。
一日佢唔公佈 4+,5+,都無從斷定佢屬邊範。

LeoChung_FB 發表於 19-9-15 23:25
2級率就係分Band2頭至尾嘅指標,2級率平均有95%以上就係band2頭,85-95%就係band2中,80-85%係band2尾。
用 ...

深水埗 Delia 2222  7X%,3322 4X%,佢 3322 表現同真道、聖母接近。敢問屬 Band 2 定 Band 3?
睇 3322 同 2222 只係好過冇野睇,但不足以用黎做 cut off。