用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE成績換算學校Banding
樓主: LeoChung_FB
go

DSE成績換算學校Banding   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 19-9-19 15:08
即4主科平均51.5, 3322 85.6

可參考呢個帖睇睇同咩學校相約

佢果个可能代表中,英,数,LS既4+成績係51.9, 54.8, 54.8, 44.5

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 19-9-19 15:19
佢果个可能代表中,英,数,LS既4+成績係51.9, 54.8, 54.8, 44.5

仲有第二個可能嗎

LeoChung_FB 發表於 19-9-19 16:48
回覆 hkpapa852 的帖子

但係聖保祿的確比其他觀塘區Band1B學校(聖言、順天、聖傑靈)稍為好喎所以我 ...
藍田St Paul 2017年既DSE成績breakdown:

係咪好過聖言好多呢?

係咪可以叫"接近B1A"呢?

大家自己衡量吓

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 19-9-19 16:07
仲有第二個可能嗎
見你話即四科主科平均係……誤會左

回覆 hkpapa852 的帖子

1b成績

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-10-24 11:51
請教一下,我成日聽人講,讀醫讀法律,係香港讀易攞牌啲,咁讀工程和建築呢啲,又係要考牌,有無呢個issue ...
呢個就唔清楚啦

LeoChung_FB 發表於 19-9-14 16:22
全港日校考生33222率喺19年係42.1%,之前幾屆都係徘徊喺4成,即代表Band1-Band2A嘅學生攞到33222。
咁點換 ...

亦可以話3322無50%只屬B2B或以下

LeoChung_FB 發表於 19-9-14 16:25
如果間學校長期都喺70%33222以上,咁嗰間學校就至少Band1C la。

B1C 3322 70%同英中=B1想法脗合
英中要有85%學生屬前列40%學生
85% x (33% / 40%) = ~70%

LeoChung_FB 發表於 19-9-15 23:25
2級率就係分Band2頭至尾嘅指標,2級率平均有95%以上就係band2頭,85-95%就係band2中,80-85%係band2尾。
用 ...

全港日校考生22222率是72%
參照3322率做法
應否定B2C為22222 >50%-70%?

LeoChung_FB 發表於 19-9-14 16:22
全港日校考生33222率喺19年係42.1%,之前幾屆都係徘徊喺4成,即代表Band1-Band2A嘅學生攞到33222。
咁點換 ...

對於Band1, 用33222選校的作用不太。建議使用4or5比率,選心儀科目是較有用。當然Band1A如果target 個別科目,要看該科入學人數更有用。

對於Band2, 33222是比較有用,因為平均達大學標準比一兩個精英更有用。

對於Band3,個別專長及品德教育更重要。

因應學生的能力及需要去諗比較實際!
‹ 上一主題|下一主題