用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE成績換算學校Banding
樓主: LeoChung_FB
go

DSE成績換算學校Banding  

IloveJJ 發表於 19-9-16 12:31
都係想三大,或者五大啦!幾多分先多選擇呢?

三大當然 25 入場。如果 Poly、浸大、城大非理科,文科 21 分都有唔少選擇。

回覆 IloveJJ 的帖子

普通理科學位 5 科 20 分都有選擇(例如浸大 Science),佢哋有玩乘大,英文通常都 X2,英文好就高機會好多。Poly 普通啲嘅例如 Computer Engine、Applied Science 都有 22 分都得。24 分應該好安全,好多選擇下。但如果去到「高層次」嗰啲,Nursing、OT、PT,呢啲就另話。

IloveJJ 發表於 19-9-16 14:15
IC, 謝謝!那其實達5重要嗎?

你意思係?

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-9-16 14:24
即係其實係咪要睇達5率?或者達5係咪需要?
可以上去jupas嗰網參考下啲入學分數嘅數據,今年嘅要睇返各間院校嘅網站,上年嘅響呢度:
https://www.jupas.edu.hk/f/page/3667/af_2018_JUPAS.pdf

IloveJJ 發表於 19-9-16 14:24
即係其實係咪要睇達5率?或者達5係咪需要?

5+ 好睇到一間學校多唔多精英嘛,呢啲係 Band 1 圍內鬥高低嘅指標。就好似 QC 同荃官都係區內最 top,都係 Band 1A,自行冇 1A 成績同特異功能都難入。但一比 5+,就即刻見高低。

BTW QC 真心勁,好多學校都係收足 Band 1,但佢成績真係追得上 DG SPCC。

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 19-9-16 14:37
5+ 好睇到一間學校多唔多精英嘛,呢啲係 Band 1 圍內鬥高低嘅指標。就好似 QC 同荃官都係區內最 top,都係 ...
你係咪搞錯咗,qc 同spcc/dgs有段幾大嘅距離喎。。。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3659724&pid=46737383&fromuid=160887

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-9-16 15:00
有睇過,就係唔明點解5+都唔重要?達4唔係基本嗎?
睇返大學收生best 5多數至少25分以上,即係平均每科要5 or above, 所以level 4對入大學未必咁有用

bobbob 發表於 19-9-16 15:11
你係咪搞錯咗,qc 同spcc/dgs有段幾大嘅距離喎。。。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect ...

我睇左 17 年嘅 QC   ,睇漏 16、18 年。

咁喇沙同伊中,同坑真、沙崇比。

bobbob    發表於 19-9-16 15:42

IloveJJ 發表於 19-9-16 15:50
我原本就係咁諗,但Ruby又話唔係喎!而且有啲學校,達4高,達5就差,甚至好似上智咁,係無公布達5,咁又點 ...
幾頁前咪講左成績唔靚仔唔公佈,你又唔信。坊间人地俾面係1A, 不嬲以hkpapa標準係1B.

https://www.edu-kingdom.com/foru ... ead&tid=3766729

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-9-16 15:50
我原本就係咁諗,但Ruby又話唔係喎!而且有啲學校,達4高,達5就差,甚至好似上智咁,係無公布達5,咁又點 ...
始終有啲較為水泡嘅科收得低啲,可能5科level 4都收,咁如果唔介意總之有書讀就得,可以只睇level 4

HKU 22-24分一D都唔少喎~~~

1998Ruby1998 發表於 19-9-16 13:08
回覆 IloveJJ 的帖子

普通理科學位 5 科 20 分都有選擇(例如浸大 Science),佢哋有玩乘大,英文通常都 X ...
有網友仔仔去年19分已經入倒poly 啦。呢幾年大學人數少,普遍分數低左都入倒。