用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 計劃Y9/Y10到英國留學請進
樓主: iloveorange
go

計劃Y9/Y10到英國留學請進   [複製鏈接]

bigi037 發表於 19-9-23 11:40
回覆 yuyueng 的帖子

阿仔9月剛剛去英國, 舊年首先找英識, 因為佢都算大間, 由朗豪坊個女consultant接見,  ...
可能我地不是in名校,所以都唔駛考Ukiset, 只需要考校內入學試+Skype interview就ok
得閒入來看看"雙妹嘜"啦......
http://hk.myblog.yahoo.com/jessjuli088

yuyueng 發表於 19-9-23 13:16
所以其實我一直系話貨比2間(起碼),因為邊間agent都會有跟得好同唔好既顧問,好似英識甘,呢2年大左好多 ...

認同 ,我都去了最少5間Agent , 同樣 幾間比我不同School list , 我也從Agent 出的 各大寄宿學校介紹書 , 升學展覽, 網上資訊 鎖定了 5-6間學校 。  
所以到決定要考學校時 ,我就揀我所選的學校去申請  。 我又比哂可以視像面試和筆試的日期 給他們 ,他們都會幫我安排好時間通知我 。

回覆 yuyueng 的帖子

我都係同樣情況
我仔係普通直資讀緊,成績中游,都係想出年9月讀YEAR10, 所以都要花少少錢報UKISET

大家好,我個仔而家讀緊中三。

係 8月尾佢先肯話去英國讀書,我哋鎖定 1月份過去讀 Year 9,只因想佢有時間適應吓,到 2020年 9月讀 Year 10 時容易揀啱自己心水科目。

我係揾細 agent,試過揾 AA,但佢比我最快嘅期係 11月,我覺得趕唔切 1月過,所以用咗同事介紹嘅細 agent,暫時我都覺得跟得幾好。

我無心水學校,最緊要 boarding 有位,因無親戚朋友係英國,可能插班,所以 8間學校,得 3間有回覆,有學位同宿位。

係一星期內考筆試連面試,好快 3間都出咗 offer 比我哋,而家整緊學校文件,等學校出 CAS 就可以申請 visa。

雖然睇落去,我好似好順暢,好快搞掂,但其實真係好累,因時間好緊迫,無時間可以抖,好多嘢都好急住做,不過有啲嘢無得急,而令我好頭痛,就係開英國户口,因約期辦手續,全部係被動,到而家都未可以交文件,呢樣係最煩惱,希望可以快啲有消息。

大家為小朋友前途,一同努力!

ElainAiolia 發表於 19-10-1 12:42

係 8月尾佢先肯話去英國讀書,我哋鎖定 1月份過去讀 Year 9,只因想佢有時 ...
謝謝你的分享, 請問你用邊間AGENT?

係 8月尾佢先肯話去英國讀書,我哋鎖定 1月份過去讀 Year 9,只因想佢有時 ...

銀行戶口都唔係急得咁緊要,必要時都是TT學費, 問題唔係好大。

收到CAS 就要約期照肺, 上網填網約期做VISA , 現看看護照有效期先。

反而孩子的心態調節未? 香港都開始秋冬,可以買定 褸/外套, 行李箱等 。

Hi我仔也是F.3, 正打算比佢出國讀書

可以分享下用邊間agent?

JazzStyle 發表於 19-10-1 12:55
謝謝你的分享, 請問你用邊間AGENT?

我果間係一人細公司嚟

katrinafu 發表於 19-10-1 13:02
銀行戶口都唔係急得咁緊要,必要時都是TT學費, 問題唔係好大。

收到CAS 就要約期照肺, 上網填網約期做 ...

katrinafu

辦户口最主要係想出張 debit card 比個仔攞過去用,類似香港嘅八達通,入面有幾多錢,佢只可以用幾多,無得透支,因同事話果邊買嘢、上網購物或買車票都可以用,唔係度度可以收 cash。TT 比學費我就唔擔心。

我未收到 CAS 已 book 咗照肺,好快搞掂,照完無特別 3-4 個工作天可取報告。只係我哋選果間學校要收到我哋嘅照肺報告,先肯出 CAS 比我哋申請 visa。護照未夠期。

個仔嘅心態已經開始飛咗去,而家只係等啲大公司大減價先入貨(外套、旅行喼等)

Titi 發表於 19-10-1 13:25
Hi我仔也是F.3, 正打算比佢出國讀書

可以分享下用邊間agent?

我哋果間係一人細公司

ElainAiolia 發表於 19-10-1 14:20
katrinafu

辦户口最主要係想出張 debit card 比個仔攞過去用,類似香港嘅八達通,入面有幾多錢,佢只可以 ...

哦⋯⋯ 咁暫時都有方法解決的 , 盡量約囉 , 再唔得的約明年 3月 假期回港開囉 ,又或者帶齊文件在英國開。

我女 都未開戶口 ,她這幾年都是用Cash , 每一個Term 我都會比現金她放在Housemistress, 自己每星期Claim £20-30 , 她有野要網上買 send 條link比我就解決到 。

不過學校 今日都安排未有戶口的學生 今天一齊出去開戶口 。但開戶口 主要是學校安排了一個Game 比她們。

宜家咁好,未有CAS 都安排到照肺先 ,咁就已慳了時間 。
如果陪同開學 , 被、床單枕頭 當地買啦 。
11月 香港各大百貨 都減價週,都時買褸 、買喼、買衫褲 !

回覆 ElainAiolia 的帖子

想問你係咪開HSBC嘅户口呢?係咪呢個最方便?

katrinafu 發表於 19-10-1 15:13

哦⋯⋯ 咁暫時都有方法解決的 , 盡量約囉 , 再唔得的約 ...

多謝你提點

fafapoodle 發表於 19-10-2 11:55

想問你係咪開HSBC嘅户口呢?係咪呢個最方便?

我覺得應該係

大家好!我女都想2020年9 月去英國讀Y9, 佢而家喺一間普通直資中學讀中二,成績中等,其實我都唔係打算幫佢搵名校,普通的便可以,但我地喺網上睇entrance exam paper sample 見好深,好驚佢唔合格考唔到,係咪要報讀吓有關的course 幫吓佢呢? 另大家覺得 Oakham School, Stamford Endowed School 如何呢?

mommy2003 發表於 19-10-3 21:34
大家好!我女都想2020年9 月去英國讀Y9, 佢而家喺一間普通直資中學讀中二,成績中等,其實我都唔係打算幫佢 ...

我哋臨時決定去讀,所以無出去讀啲課程,以應付考試,而揀咗 3間學校嚟考(主要睇吓有無插班位同宿位),好好彩全部都收,最終我哋揀咗 Stamford Endowed Schools。我問過個仔,佢話啲卷唔難,反而面試難。我無記錯考數有得用計數機。

Thanks for your information!

你很果斷呀,選擇插班👍🏻我現在發現讀完中三去都好頭痕,唔知申請Y9定Y10好,Y10怕未適應英文,又要預備gcse。
Y9讀又超大仔,有無有經驗的媽媽可請教?

我個女係國際學校讀緊year 8,2020年9月去英國讀year 9。我地4-5左右已開始搵agent,依家報左4間,3間係倫敦,1間係北愛爾蘭。6月已考左1間,今日考第2間,1月考第3間,我都希望快d有offer。

我囝囝都係讀緊國際學校, 我哋上年幫佢報咗4間學校,今年年頭已經考完試,幸運地其中兩間有year 9 offer in 2021. 希望各位同學也能夠順利地有offer!
‹ 上一主題|下一主題