用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 計劃Y9/Y10到英國留學請進
樓主: iloveorange
go

計劃Y9/Y10到英國留學請進   [複製鏈接]

iloveorange 發表於 19-9-17 13:27
大家會傾向比女女同ladies college定co-edu呢?我老公想女校,我自己又無乜所謂
...

問個女 啦 ,是她去讀 。

kpbb 發表於 19-9-17 09:35
我經HK agent ,是直接匯款去學校, 錢銀不經 agent

我經AA,都喺呢個做法

回覆 Wilfredma 的帖子

請問如細B但中三/四打算去英國讀,是否不建議做超大B?

greatli 發表於 19-9-15 09:17
我都係, 唔知要2年前開始就要做.... 我阿女F1, 希望趕得切過去讀 Y9 ... 有一年時間適應才上GCS ...

hello please check pm :)

小女現在local school P3. 計劃去英國讀中學。因為係中文小學怕她英文未夠level. 請問幾時要開始prepare申請和考入學試? 入學考試通常考邊幾科?如果target single sex boarding school 有那間校風好?小女成績一般但運動比較好,現在有2校隊隊員。不知有沒有幫助。

TTEE1819 發表於 19-9-15 11:25

好多好多學校都有Design and Technology 這一科。另外,如 ...
.,..

manman333 發表於 19-9-14 18:34
我兒子現在中二, 準備2020讀Y10, 巳搵左AGENT 入申請

我仔今年都係讀中二 ,一樣 想安排佢 2020過去讀 。
請問可唔可以 pm 你個 agent 俾我呢?
謝謝你!

Bunnygirl 發表於 19-9-20 23:41
小女現在local school P3. 計劃去英國讀中學。因為係中文小學怕她英文未夠level. 請問幾時要開始prepare申 ...

你想她Year 7到英國 ?

Year 7是完成香港小五, 便過當地開始Year 7 , 要視乎你想入什麼學校 , 有D Top school 要早兩年申請,但大部份早一年申請 , 如果唔足一年都冇話唔得 ,我都是3個月前申請並入到心儀學校,學校有位就比你申請 , 考唔考得入又另一回事。

如果是Y7 考試 通常是 英文 + 數學兩科 , 要求都不會很高 。 想增加入好學校機會 , 現在小學好好考試 ,考好成績 , 成績表 見到多A 多B 的 都會好D .

Wilfredma 發表於 19-9-17 05:43
大家好!有野想請教你大家,因為我最近找了一間細agent 公司(是一人公司,在港沒有辦事處。一直只用WhatsA ...

太大同太細既agent 都唔好,你去搵2間呢度有口碑既agent啦,講真,一人公司絕對博唔過。

Wilfredma 發表於 19-9-17 05:43
大家好!有野想請教你大家,因為我最近找了一間細agent 公司(是一人公司,在港沒有辦事處。一直只用WhatsA ...

之前報名每間1200港幣,如果起升學講座度面試同報名收650港幣一間,你間agent 賺你唔少。其實Y10既位都唔少架,我仔去年就係呢個時候開始搵agent報Y10, 唔好比人嚇倒。

回覆 katrinafu 的帖子

謝謝你!咁可能要開始搵agent看看。
另外想問下英丶數要甚麼程度?我想準備一下尤其英數。
請問有那一些校風比較好可以考慮?暫時吾知太多想參考一下。thanks!

回覆 yuyueng 的帖子

請問你用邊間agent?

Bunnygirl 發表於 19-9-22 22:31
回覆 katrinafu 的帖子

謝謝你!咁可能要開始搵agent看看。

數學比香港淺 ,英國都係作文和閱讀理解 , 仲有Non Verbal Reasoning  Paper 。

剛剛 有個貼有關是  英國寄宿中學女校 , 你入去看看Post .

找多幾間agent 了解一下 ,有D Agent 做了一本書仔介紹學校,都會睇到有關女校資料 。

TingKiumom 發表於 19-9-22 22:36

請問你用邊間agent?

我用英識覺得跟得幾好同安心既,佢哋有本免費留學指南同介紹好多間寄宿學校既資料,都幾有用,尤其最後幫你攪埋個VISA ,但其實都係要撞啱邊個staff 跟,反正agent 唔使錢,最明智係搵多間作比較。

Thanks

我地6月尾決定出年2020年9月讀Year 10, 因成績中,所以想早些申請. 我們因應小朋友興趣行先, 選了間合適佢的學校.
我都認為選啲中型Agent公司好些, 但當中仲要睇下跟你的consultant是否盡責,回覆快.
之前有朋友介紹一間, 1個問題幾日先覆(已讀不回), 真係好忟. 之後轉左第二間, 服務好滿意. 所以consultant盡責是好緊要的.
得閒入來看看"雙妹嘜"啦......
http://hk.myblog.yahoo.com/jessjuli088

阿仔9月剛剛去英國, 舊年首先找英識, 因為佢都算大間, 由朗豪坊個女consultant接見, 佢把口好得, 似sales多d, 阿仔成績在香港麻麻地, 比成績表佢睇, 佢即時好求其比左4-5間我, 又話呢幾間都要考Ukiset先, 我當時什麼都唔識, 諗住咁大間公司一定唔會錯啦, 於是即場報名考試, 比左成三千幾蚊, 之後比左result我後無晒聲氣, 電話都無個, 完成無follow-up, 可能阿仔成績好一般掛.......幸好有朋友介紹另外一間agency給我, 我比佢睇英識介紹邊幾間學校給我, 佢話其實呢幾間學校都唔駛考Ukiset, 只需要考自己學校入學試即可, 我當時無名火起!!!  於是我無再找英識, 佢地真係太過份. 之後我找了朋友介紹那間agency, 佢幫阿仔繼續報名.

最離譜是英識朗豪坊個女consultant隔左一排再打比我, 話叫阿仔上網報另一間排名比較高的學校, 話阿仔有機會, 佢會幫忙安排到英識中心考試, 報名費成GBP200!  當時我又想試下, 以為佢有辦法幫手, 報左名後, 那女仔竟然同我講話阿仔其他成績都應該考唔到呢間學校, 叫我再報第二間, 試都未考, 我真係好激氣, 好嬲, 直接打左電話去鬧佢, 明知佢無機會又叫人去報名!! 英識太過份, 只會賺報名費同考試費!!  最最最過份就係佢地連考試結果都無通知我, 得定唔得都無話我知.......唉........無言........

bigi037 發表於 19-9-23 11:40

阿仔9月剛剛去英國, 舊年首先找英識, 因為佢都算大間, 由朗豪坊個女consultant接見,  ...

我初時找過英識, 又係冇聲冇氣,不停叫我考了Ukiset 再算, 但當年只是少數學校會睇Ukiset. 後來去了另一間Agent , follow 我的consultant 跟得好好, 其中一間學校有寫要ukiset , 她還說現在都6月 , 申請咁急和只是Y 7 , 嘗試申報豁免 ,  結果是豁免了 。 有時打去 就算聽唔到我電話, 留言後隔 一陣或放工前都會回覆 。 邊間Agent 沒所謂, 最緊要睇個consultant。

bigi037 發表於 19-9-23 11:40

阿仔9月剛剛去英國, 舊年首先找英識, 因為佢都算大間, 由朗豪坊個女consultant接見,  ...

所以其實我一直系話貨比2間(起碼),因為邊間agent都會有跟得好同唔好既顧問,好似英識甘,呢2年大左好多,開多間旺角,一定請多左好多新人,雖然我住新界,但我系去銅鑼果間找指定個高級顧問同我跟,只可以講個高級顧問系跟得幾好同負責,但其他職員覺得經驗不足。我一開始就有目標系呢個高級顧問跟。

我自己有做資料搜集同有自己要求既學校list至去找agent,比左自己成績同10間學校問邊間有機會報,唔系等agent介紹,所以家長們其實自己先做功課,再找2agent比較穩陣,我唔會話邊間一定好,因為我遇到既顧問未必系你遇到既。

katrinafu 發表於 19-9-23 12:38

我初時找過英識, 又係冇聲冇氣,不停叫我考了Ukiset 再 ...
邊間Agent 沒所謂, 最緊要睇個consultant > 絕對認同。

關於考UKISET,其實又系好depends on 每個學生既case,我覺得大部分學校都唔使UKISET,但我仔有考,因為自己學校成績表反映唔到實際成績,甘就需要借UKISET成績去報英國學校。

‹ 上一主題|下一主題