用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 計劃Y9/Y10到英國留學請進
樓主: iloveorange
go

計劃Y9/Y10到英國留學請進   [複製鏈接]

Wilfredma 發表於 19-9-16 00:05
想問一下有agent 不停推介Wales 的boarding school 比我,我本身想我仔係England 試下,大家可以比d 意見我 ...

找了幾多間Agent ?

自己提出要求要英格蘭的學校 。 自己都比D要求, 例如男女校 , 男/女校等, Boarding 人數 , 國際生比例 、科目 等 , 高、低年級要求都有不同。

katrinafu 發表於 19-9-15 17:59
如果找了幾間Agent 都比相同學校資料,如你確定要考某一間學校 , 你都只會向一間Agent  申請 該校, 繳交 ...
我就係有呢個concern,因我都未confirm 報邊間,agent 已經將我d資料send 比佢recommend 嘅學校問仲可唔可以申請,而學校reply 可接受申請,咁學校已經有我囡資料,如我end up 真係經另一間agent 或決定自己報,會唔會唔係幾好呢?

NC9 發表於 19-9-16 02:56
我就係有呢個concern,因我都未confirm 報邊間,agent 已經將我d資料send 比佢recommend 嘅學校問仲可唔可 ...

唔怕的 ,其實都會睇邊間Agent 入報名表 , 入報名表時家長要比錢的 。

如果真係出現咁情況, 你不用Agent 到時你直接Email 到學校 或  用某Agent , 而收到通知你不止向一間Agent 入過資料,學校有可能要你或透過Agent 回覆決定用那一間 。

還有是點解咁多人 要經Agent 申請入學 ,因自己報學校要留意 , 入學考 試有機會要向英國文化協會租場地考試 , 場地費用 一個session 3小時都$1200 。 英國只有少部份學校接受現有在香港就讀的學校考試 , 同樣都要香港間學校肯有職員/老師為你監考 ,每份卷都約2小時。

醒目開學勳章

大家考慮學校時,位置會否很重要?

我原先諗,還掂都係寄宿,只要校風好,遠D都考慮。但朋友話最好近Cambridge 區,其實對升大學有冇影響?

cookiegg 發表於 19-9-16 08:39

我原先諗,還掂都係寄宿,只要校風好,遠D都考慮。但朋友話最好近Cambri ...

近Cambridge 區,有咩好處呀?請你朋友講解多少少呀。

醒目開學勳章

cookiegg 發表於 19-9-16 08:39

我原先諗,還掂都係寄宿,只要校風好,遠D都考慮。但朋友話最好近Cambri ...

地點當然重要, 因為學生假日會出去town行街娛樂, 附近會否人流複雜, 附近是否有直航香港的機場 (2小時車程內)都是考慮因素之一. 我朋友考學校前沒有做功課, 到開學前2個月才知道學校距離倫敦機場要搭差不多3個鐘頭的士, 不論車資及時間都用多好多.

醒目開學勳章

3b 發表於 19-9-16 10:48
地點當然重要, 因為學生假日會出去town行街娛樂, 附近會否人流複雜, 附近是否有直航香港的機場 (2小時車程 ...

謝謝意見,那我要再考慮報哪些學校

醒目開學勳章

TTEE1819 發表於 19-9-16 10:19
近Cambridge 區,有咩好處呀?請你朋友講解多少少呀。

我問完再覆你

3b 發表於 19-9-16 10:48
地點當然重要, 因為學生假日會出去town行街娛樂, 附近會否人流複雜, 附近是否有直航香港的機場 (2小時車程 ...

我都有考慮這一點 , 直航機到達後, 由機場往學校的車程 , 學校會否安排 車 / Coach 接送學生往返機場 。

同時選校要考慮 Exeat ( Long weekend ) 問題 ,  每個學期已經有 一個Half term , 但同時又有 2個 Exeat ,  有部份學校是關閉 ,寄宿生要往監護人那邊住 2-3天 。

回覆樓主:

剛開始找agent, whatsapp了朋友介紹的Britaxxxx, 3日只覆了我一句 (emoji)

回覆樓主:

大家好!有野想請教你大家,因為我最近找了一間細agent 公司(是一人公司,在港沒有辦事處。一直只用WhatsApp溝通。因為負責人一直在英國)幫兒子找學校,因為比較急,這間agent 昨晚話找了兩所學校給兒子入紙報名interview , 不過每間學校報名考試費是200 鎊,再另加50 鎊。最大問題因為她說考試費是入落她香港戶囗。我想問一下大家之前同仔找學校考試費是入落agent度嗎還是直接交給學校?

因為兒子年齡比人大了一年,所以找boarding School比較難有限制。先好急希望year 9 插班入,怕year 10 更加沒有。

回覆 Wilfredma 的帖子

我响英識報名,佢地係會俾學校户口資料我,要直接滙錢入學校户口喎。

回覆 iloveorange 的帖子

我最初打電話留左資料,過左一日無人覆,咁我又再打電話去,問即日上去office 傾得唔得,最後好快完成d手續。不過果時係8月尾。

交200 鎊application fee 好正常。我經驗係,直接匯英鎊去學校,或過港幣去agent, 兩個方法都有。

我經HK agent ,是直接匯款去學校, 錢銀不經 agent
得閒入來看看"雙妹嘜"啦......
http://hk.myblog.yahoo.com/jessjuli088

醒目開學勳章

Wilfredma 發表於 19-9-17 05:43
大家好!有野想請教你大家,因為我最近找了一間細agent 公司(是一人公司,在港沒有辦事處。一直只用WhatsA ...

不要因為心急而做錯決定, 去多兩間agent問下先, 除非你自己已經知道所有學校資料及程序, 否則比agent牽著走, 我經大agent申請, 全部直接交學校, 而你的仲要香港沒有office, 會否太危險?

多謝大家回覆,聽完你地講,我應該會冷靜下,不要太心急。因為個agent 非常急迫我哋決定。我都要消化同比個仔有心理準備,本來plan左出年九月去, 現在又話要因為找不到學校要提早走。所以上網聽下其他人意見,看多一兩間agent

SIYip 發表於 19-9-17 09:24
交200 鎊application fee 好正常。我經驗係,直接匯英鎊去學校,或過港幣去agent, 兩個方法都有。
...

睇返記錄, 我經Agent 申請入學 , Agent 話 可直接匯錢學校, 或經他們轉錢過去 學校也可 ,因他們公司在英國有戶口 ,我們英鎊兌換價便可 。
但因我們申請學校好急 , 要趕安排入學考試 , 他們都有提及 , 因我們是申請3間學校 , 如果自行TT 就要比3次手續費 ,如果經Agent 轉數 ,就只計返 當日銀行匯率 , 我們是親身去交報名表和報名費 , 因這Agent 都 在港開業廿幾年 , 中環又有Office 又咁多員工 , 我又唔太擔心會騙財  。

回覆樓主:

大家會傾向比女女同ladies college定co-edu呢?我老公想女校,我自己又無乜所謂

回覆 manman333 的帖子

請問可以介紹AGENT ?
‹ 上一主題|下一主題