用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 計劃Y9/Y10到英國留學請進
樓主: iloveorange
go

計劃Y9/Y10到英國留學請進   [複製鏈接]

Wilfredma 發表於 19-9-15 11:59
有揾左一間細公司要我寫一封email sole agent 比佢搞,自己比較擔心,AA 又好full booking ,要排到11 月底 ...

搵多幾間Agent 啦 !

請教大家, 我見好多都要test 及interview,你地有無報course 幫小朋友train 下先?

greatli 發表於 19-9-15 14:09
請教大家, 我見好多都要test 及interview,你地有無報course 幫小朋友train 下先?

沒有呀 !

kiwi_kiwi 發表於 19-9-15 11:57
我下星期六約咗一個agent傾。但佢initial俾我嗰幾間學校list, 我在EK forum唔見有其他家長提,唔知係咪因 ...

一定要搵多兩三間 , 看看每間比的School list , 再睇下 follow 你的Agent 跟成點 , 有D真係幾日都唔覆, 有d 唔得閒聽你電話,但都會 隔 一陣 或即日內回覆你(不論是電話或Email ) .

Wilfredma 發表於 19-9-15 11:53
想問一下出年一月如果插班year 9 又會否多d 位?

未必喎 , 其實都要睇學校本身 該年級加開多幾多位和有幾多舊生走。

因當地 有D 西班牙 、俄羅斯等學生 , 係過去讀 3-4年 , 學下英文 , 之後就返回國家 或再去其他國家讀書 。

謝謝各位回覆  !由於我仔在幼時讀多了一年,所以年紀比較大,本來想2020 9 月 apply year 10.  問了agent 説英國boarding 對於年齡限制比較嚴謹,有提議college , 大家知有甚麼分別嗎?

你係2020 年apply 定係入讀?

2020 入讀

AA 真係要等好耐先有得見同做評估,我都要排到11月,有d要2年前apply 嘅學校到截左止,所以都要揾其他agent 幫手

Wilfredma 發表於 19-9-15 11:59
有揾左一間細公司要我寫一封email sole agent 比佢搞,自己比較擔心,AA 又好full booking ,要排到11 月底 ...
咁其實係咪都無可能同一間學校揾2間agent apply,對嗎? 大家話揾唔同agent 報係報不同學校是嗎?

NC9 發表於 19-9-15 17:33
咁其實係咪都無可能同一間學校揾2間agent apply,對嗎? 大家話揾唔同agent 報係報不同學校是嗎? ...

想像吓:如果學校收你小朋友,commission 應該比邊間agency. 同埋你都唔會比2次報名費啦!
其實係一家四口子

NC9 發表於 19-9-15 17:33
咁其實係咪都無可能同一間學校揾2間agent apply,對嗎? 大家話揾唔同agent 報係報不同學校是嗎? ...

如果找了幾間Agent 都比相同學校資料,如你確定要考某一間學校 , 你都只會向一間Agent  申請 該校, 繳交報名費、報名表和安排考入學試。

你不會同一間學校, 在不同Agent 交兩次報名費 的。

我曾經 在某間Agent 查詢過 , 但非常懶懶閒 , 打去問又答唔到我 , 後來我說 , 咁我再找找其他Agent , , 職員說 : 我把你女兒的資料Send 哂去D學校 ( 十幾間學校 ) , 你不可以去其他Agent 問/申請這些學校, 我跟他說 , 你未經我同意就將資料send 出去 ,  之後個幾月 都沒跟進 ,問的野又唔覆 , 之後比我鬧了幾句後 , 他都唔敢再大我 。  

katrinafu 發表於 19-9-15 17:59
如果找了幾間Agent 都比相同學校資料,如你確定要考某一間學校 , 你都只會向一間Agent  申請 該校, 繳交 ...

之前有一間agent 叫我將小朋友的校內成績交俾佢哋,再由佢哋寄俾d學校,如果學校的反應係正面先申請那間學校......但係我相信英國那邊的學校職員對香港學校的情況不會太了解,咁即係英國那邊單看小朋友校內成績表就決定接受申請與否,作把第一關,是否太兒戲呢?

回覆 greatli 的帖子

有呀.  因為Top School 好大競爭. 希望可以增加學校會取錄的機會。

macdullbaby 發表於 19-9-15 21:07

之前有一間agent 叫我將小朋友的校內成績交俾佢哋,再 ...

睇成績會再睇讀邊間學校 , 英國那邊都會知香港的學校 邊間係Top , 還有是Agent send 資料過去點包裝個學生 ,  接受報名 也不等於會收生 , 仲有考筆試、 面試 , 我女 當年讀小五時 , 考Year 7 , 有間學校 英文卷 分3份 , 考足6個鐘 。

有D學校還會先看Ukiset 先 。

katrinafu 發表於 19-9-15 23:03
睇成績會再睇讀邊間學校 , 英國那邊都會知香港的學校 邊間係Top , 還有是Agent send 資料過去點包裝個學 ...

一日考哂6個鐘?會不會放lunch /break?

macdullbaby 發表於 19-9-15 23:10
一日考哂6個鐘?會不會放lunch /break?

因我女考3間學校 , 當時我找學校都幾急 , 5月底聯絡返之前找過的Agent ,  話想 同年9月入學 ( 原先是下一年9月入學 ) , 但我想她應付了香港小學學校考試先 , 我是 6月中去上Agent 度 考入學考試 , 當時小學開始返半日 , 頭兩間 都是分開兩日 , 上午返學 , 下午放假 , 食完午餐去考 , 2-6點 。到第三間 就安排請假 全日去考 , 9-6 ,因為英文3份卷 ,仲有份數學卷 。
我記得我是 安排 星期五、一、二 考試 ,想她 考試 中間有假期,讓她舒緩一下 。
考全日那間學校中午有 食飯時間 。 Agent 安排考試時都有Break time  , 讓她去洗手間 ,飲水等 。

katrinafu 發表於 19-9-15 23:23
因我女考3間學校 , 當時我找學校都幾急 , 5月底聯絡返之前找過的Agent ,  話想 同年9月入學 ( 原先是下 ...

啊,明白了。聽見都覺得辛苦。

macdullbaby 發表於 19-9-15 23:34
啊,明白了。聽見都覺得辛苦。

唔係因為考得咁急都唔會連續考幾日 , 揀3間都考到好忙 咁 , 已經是低年級,只考英數 ,如果 考Year 8以上 ,仲多一科 Science  , 所以家長們提早找Agent  , 安排考入學試都要好好預備 , 再留意下是最心儀學校安排 考試次序 。

想問一下有agent 不停推介Wales 的boarding school 比我,我本身想我仔係England 試下,大家可以比d 意見我嗎?謝謝
‹ 上一主題|下一主題