用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 科大DP
樓主: tcbobo
go

科大DP [複製鏈接]

obiwan8888 發表於 19-11-18 10:24
我login 了入去,但找不到有關課程資料
收到電郵,但依然未能 login 入去 online learning platform.  聽日又要打電話去問了...

小曳人 發表於 19-11-18 18:50
星期六上午 orientation 取消

In view of the continuing unrest in different parts of Hong Kong and th ...

小曳人,
可否向你請教下。
我仔F2對數學有興趣(絕對不是資優),今年膽粗粗申請了pre-stage Maths。但佢話功課也有一半唔識,咁是正常嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

ahjoechan 發表於 20-2-26 11:50
小曳人,
可否向你請教下。
我仔F2對數學有興趣(絕對不是資優),今年膽粗粗申請了pre-stage Maths。但佢 ...
唔識真係正常喎,有心學就試下問人,或上網search
我想順便講講,好多人誤會咗資優,一個人,對困難唔退,有興趣繼續學,能力去到高兩年嘅程度,已經可以叫資優 (sorry~ 如果你係一個對資優有潔癖嘅家長)

恐龍家

我只相信劉德華精神,所以鼓勵個仔去參與

請問報讀科大DP,是否需要校長提名?

kumic 發表於 20-2-28 01:39
我仔學校是老師send電郵比資優生推薦報讀, 我們自己上網報名, 之後好像自動有封推薦信叫學校簽返比科大.DP課程會看學校成積及其他比賽作參考. (我仔小學時成積中下, 所以一定不是看學校成積).
"大學"課程每堂3小時袋唔到好多野落肚, 上完堂一定要靠自己額外自己學好多學程要求的資料.
都唔容易, 唔識是極為正常. 但都幾好玩.

醒目開學勳章 貢獻勳章

kumic 發表於 20-2-28 01:39
如果係中學生,就要聯絡學校,要學校提名表格
如果係小學生,又或者有特別理由 ,可用自身提名表格入表報告

恐龍家

有冇人知道今年L1 數的final assessment 會點安排?之前mid term assessment取消咗,功課加比重。想問下如果平時功課要花好多好多時間做,咁考final三個鐘係咪likely會交白卷?

tcbobo 發表於 20-4-13 14:19
有冇人知道今年L1 數的final assessment 會點安排?之前mid term assessment取消咗,功課加比重。想問下如 ...

我仔chem midterm 要開住個 鏡頭,對住老師做卷, 做完之後即時upload份卷,我都唔敢行埋去,我估final都系咁考。考D野真系好難,我仔考得好低分,靠D功課拉高小小。我都估final可能交白卷

tcbobo 發表於 19-9-13 07:46
請問邊個DP課程(PS 或Level 1)比較適合IS小朋友?教師的英文能力好嗎?

今年的課程完結了,大家出年還會繼續上嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

tcbobo 發表於 20-6-21 09:09
今年的課程完結了,大家出年還會繼續上嗎?
上咗3年,會轉科,學校唔俾報level 3

建議小學已入讀嘅小朋友,揀中學時,可問一問可唔可以讀level 3
我睇見,好似直資好多會俾
恐龍家

小曳人 發表於 20-6-22 07:42
上咗3年,會轉科,學校唔俾報level 3
依家在讀的中學唔俾?點解?

醒目開學勳章 貢獻勳章

b3410 發表於 20-6-22 08:26
依家在讀的中學唔俾?點解?
係,問咗負責老師,佢話學校從未都無推薦過學生講Level 3其實我問佢時,都1516返學點安排,我估係skip 課堂問題

恐龍家

小曳人 發表於 20-6-22 09:43
係,問咗負責老師,佢話學校從未都無推薦過學生講Level 3其實我問佢時,都1516返學點安排,我估係skip 課堂 ...
你哋學校都冇人讀過,可能太advance 啦

醒目開學勳章 貢獻勳章

b3410 發表於 20-6-22 09:58
你哋學校都冇人讀過,可能太advance 啦
老師話:唔讀level 3都仲有好多野學
唉,但係嗰d唔係DP 呢...
恐龍家

小曳人 發表於 20-6-22 20:42
老師話:唔讀level 3都仲有好多野學
唉,但係嗰d唔係DP 呢...

其實要安排咩時間去上DP呢?我見CU又想攪類似嘅課程,今個summer是tier 1, 收150個學生,9月之後tier 2會要求達標的60人才可繼續。不過佢只收F4-5的學生

醒目開學勳章 貢獻勳章

Radiomama 發表於 20-6-23 17:36
其實要安排咩時間去上DP呢?我見CU又想攪類似嘅課程,今個summer是tier 1, 收150個學生,9月之後tier 2會 ...
DP pre stage, Level 1 係星期六pmLevel 2 係星期六 am
Level 3 係2 個weekday,因為交通問題,要預半日x2, schedule 跟所選科目,同大學生一齊上堂

恐龍家

小曳人 發表於 20-6-23 20:28
DP pre stage, Level 1 係星期六pmLevel 2 係星期六 am
Level 3 係2 個weekday,因為交通問題,要預半日x2, ...

I see, 咁除非自己車出車入,如果唔係每星期要skip兩個 half day的課堂,又好似太多。孩子升F2/3?

醒目開學勳章 貢獻勳章

Radiomama 發表於 20-6-23 20:48
I see, 咁除非自己車出車入,如果唔係每星期要skip兩個 half day的課堂,又好似太多。孩子升F2/3?
...
孩子升中二,佢已經自行返科大3年,學校去亦只係轉一次車,一個鐘左右到
其實本身我都有concerns,到底學校會點處理,但原來唔係問題,因為根本唔會俾你報名

恐龍家

小曳人 發表於 20-6-23 20:28
Level 3 係2 個weekday,因為交通問題,要預半日x2, ...

skip 兩個半日, 可能影響比較大,學校所以直接say no.

小曳人    發表於 20-6-24 11:54
‹ 上一主題|下一主題