用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 科大DP
樓主: tcbobo
go

科大DP [複製鏈接]

唔擔心小朋友hea 讀,因小朋友過往幾年都有自發報讀幾個HKAGE既網上課程,反而諗太多人爭未必被HKUST 取錄。

祝你好運。

小曳人 發表於 19-9-16 12:39
升班,係依考試成績,如果無記錯,B先可以升班
DP課程,我覺得只適合唔怕難題,可以自學嘅學生,因為教得 ...
Thank you.

醒目開學勳章 貢獻勳章

cowkingb 發表於 19-9-16 21:57
唔擔心小朋友hea 讀,因小朋友過往幾年都有自發報讀幾個HKAGE既網上課程,反而諗太多人爭未必被HKUST 取錄 ...
放心,呢個質素已經會成功入到

恐龍家

LLLT 發表於 19-9-16 22:07
祝你好運。
謝謝

醒目開學勳章 貢獻勳章

我見過hea 讀 prestage Maths 升到level 1,只係 佢之後應該會選擇轉其他科,興趣唔响數

年年轉科嘅大有人在,反而讀上去嘅人好似少d (我地都打算讀到level 2 止步,之後轉其他科)
群組當中有孩子level 2 唔達標,重讀後達標,今年成功入讀level 3

恐龍家

小曳人 發表於 19-9-17 06:57
放心,呢個質素已經會成功入到
係就好啦⋯⋯阿仔尋日已經響學校圖書館搵數學書睇,話同來緊要學既數有關。
謝謝你呀⋯⋯

小曳人 發表於 19-9-17 07:06
我見過hea 讀 prestage Maths 升到level 1,只係 佢之後應該會選擇轉其他科,興趣唔响數

年年轉科嘅大有人 ...
其實去到Level 2 已經好叻。
我小朋友想選讀physics, 響HKAGE接觸過呢科,感覺佢online course 相比數,興趣大啲同易掌握。希望佢考到同堅持啦⋯⋯

回覆 小曳人 的帖子

有冇人報咗PS Math後覺得太淺轉去L1 Math?  或者相反由L1轉去PS?  收之前有冇TEST確認下程度?  

醒目開學勳章 貢獻勳章

tcbobo 發表於 19-9-19 10:22
回覆 小曳人 的帖子

有冇人報咗PS Math後覺得太淺轉去L1 Math?  或者相反由L1轉去PS?  收之前有冇TEST確認 ...

according to 負責人Dr Chow, 如果無記錯.....
覺得太淺,可以透過評核達標,而轉高一級

而如果本身有prestage嘅課程 (Maths/Phy) 而想skip prestage,係必需通過評核,卷好似話係年終考試份卷,成績要有B先可以先級,即係想人level 1,就要通過Prestage 年終考試,達B成績
所以,唔存在讀讀下覺得太深,轉低一級

每年9月HKAGE都有辦一個聯校資優課程嘅talk,8院校,講足一日,歡迎資優兒家長去聽,今年可以過咗喇,如果有興趣知多d,可以考慮出年去聽下,周博士會自己回答家長問題

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

謝謝, 今個星期六去聽簡介會了解多D先

已收到通知,各位等消息既家長請留意。

恭喜。小朋友都收到通知。本來應該很高興,但是最近的社會問題可能影響到交通的安排(由其是下午課),真是有點擔心。

LLLT 發表於 19-10-29 20:46
恭喜。小朋友都收到通知。本來應該很高興,但是最近的社會問題可能影響到交通的安排(由其是下午課),真是 ...
Hihi, exactly the same concern, sigh~~~

and去科大好似得彩虹同坑口轉小巴的options? 請問知唔知旺角有架好快可入到西貢的van係咪去唔到呀?

旺角到西貢小巴是不到科大。

彩虹和坑口都是點對點。現在情況,可能彩虹是個安全的選擇。到學校那程應該無問題,但是回家的時候就要好小心

LLLT 發表於 19-10-30 12:06
旺角到西貢小巴是不到科大。

彩虹和坑口都是點對點。現在情況,可能彩虹是個安全的選擇。到學校那程應該無 ...
i c i c, thx~~~anyway, hope kids can enjoy their studying later on, add oil together~~~

回覆 Alice00 的帖子

對啊!大家加油

醒目開學勳章 貢獻勳章

彩虹車停北門,再去TKO / 清水灣
TKO 車停南門,再去彩虹
另外有架綠van去西貢,响北門停

我地經彩虹入,北門入,南門走,5點幾嘅時間,應該問題不大
恐龍家

大家會擔心校園上學情況嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

planetearth 發表於 19-11-11 14:34
大家會擔心校園上學情況嗎?
上星期六取消咗,嚟緊密切留意email通知
科大/cdgt 都好緊張學生安全問題,所以可以放心

反而係取消課堂,阿仔唔多高興...
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題