用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔迦密柏雨/沙田林裘謀
樓主: Cliokohonda
go

大埔迦密柏雨/沙田林裘謀

asweetmom 發表於 19-9-12 23:18
大埔何時有top 4小學之說呢?不是只有三強鼎立嗎?

因為近年銀禧派位好左好多,>45% 入Band 1學校 , 所以好多大埔家長已改口要top 4 (2舊墟,2阮鄭)

銀禧今年派位 47/101 Band 1 (冇計恩主教), 如果計埋 50/101

cecibellemama 發表於 19-9-12 23:39
因為近年銀禧派位好左好多,>45% 入Band 1學校 , 所以好多大埔家長已改口要top 4 (2舊墟,2阮鄭)

銀禧今 ...

田小呢?

asweetmom 發表於 19-9-12 23:52
田小呢?

田小4班小班→當100人
校網寫今年 47/100 (唔計恩主教、基元), 計埋 51/100
的確好過銀禧少少

btw, 今年派得最差係廣福阮鄭
5班小班→當125人
46/125(唔計恩主教、鄭榮之) ,   計埋 55/125

anyway, 小學生涯對於我黎講,已成歷史,過去左既野就算點講都唔會改變,我2個女升晒中,過左海就係神仙,亦對我無關痛癢。

sor, 而家off topic , 所以集中火力幫樓主解答問題好d,有意義d。

cecibellemama 發表於 19-9-13 00:20
校網寫今年 47/100 (唔計恩主教、基元), 計埋 51/100
的確好過銀禧少少

兩年前,我還認為港島小學教育質數好過九龍,九龍又好過新界,新界東又好過新界北……

越來越覺得全港差不遠了,除了英直私津小及龍校外,名中津小變得冇大誘因去孟母三遷。

Cliokohonda 發表於 19-9-13 11:51
兩年前,我還認為港島小學教育質數好過九龍,九龍又好過新界,新界東又好過新界北……

越來越覺得全港差 ...

都係架,所以我認為學校好,小朋友又鍾意就ok架喇。因為讀果個係小朋友,可能佢想同小學同學一齊上中學呢。所以我地學校比較少跨區

沒必要,沙田學校一向唔錯,所以我中學唔報港島學校,就算算st Jo 都没興趣,除了SPCC .真係没必要山長水遠去返學。

cecibellemama 發表於 19-9-13 00:20
的確好過銀禧少少

也不能因為你已上岸就枉顧事實吧,還是因為加上田小你女兒便要top5小學不那麼好聽呢?

cecibellemama 發表於 19-9-12 20:12
CPU 近年有出過DSE狀元,屬B1a學校 , 大埔龍頭大佬大熱學校,大埔Band1 學生首選
...

又來亂說,迦密柏雨何曾B1A了,有數數據嗎?

asweetmom 發表於 19-9-17 07:32
又來亂說,迦密柏雨何曾B1A了,有數數據嗎?

我哋一直都係話柏雨係1A喔,不過大埔就無1B學校就真。佢個DSE成績唔錯架。

乜你細仔唔係P1咩?!

如果阿仔係1A/B成績,又唔想入四大英中,咁都唔駛自行考慮林呀,雖然我覺得呂幾好。大埔中學我就唔會考慮了。其實男校無乜唔好,無謂轉網增加風險啦,自行就無所謂。

都唔係,如果大埔同阿女依家呢間,我會毫無懸念跨區去讀。

little_yolky 發表於 19-9-17 14:17
乜你細仔唔係P1咩?!

如果阿仔係1A/B成績,又唔想入四大英中,咁都唔駛自行考慮林呀,雖然我覺得呂幾好 ...

P6 呀……冇b1a 唔敢諗自行曾呂崇……
所以想知CPU 定位

Cliokohonda 發表於 19-9-17 14:34
P6 呀……冇b1a 唔敢諗自行曾呂崇……
所以想知CPU 定位

CPU自行咪又係1A,係咪玩嘢先!

Cliokohonda 發表於 19-9-12 20:47
自行冇信心曾呂崇嘛,我仔好受谷可惜唔識考試又唔太受普教中,心智未成熟,12月细B , 由小一級9X 追上小五 ...
級五以內好多都㨂傳統名校,令公子級十考地區 band 1,機會很大啦!

little_yolky 發表於 19-9-17 14:44
CPU自行咪又係1A,係咪玩嘢先!

諗住去大埔偷鷄易過沙田四大

Cliokohonda 發表於 19-9-17 15:28

我重想去沙田

偷鷄呢

Cliokohonda 發表於 19-9-17 15:28

大埔唔夠B1位,點會易過沙田

little_yolky 發表於 19-9-17 15:35

其實b1a 係咪 b1 的頭1/3

little_yolky 發表於 19-9-17 15:35

抽獎梗係沙田好d ...但我感覺好多外區自行沙田四大,所以諗住去大埔挑戰本區莊脚……   

Cliokohonda 發表於 19-9-17 15:37
其實b1a 係咪 b1 的頭1/3

你可以咁睇,但我唔係咁睇。例如阿大如果你咁計係1A,但我定係1B,根據考直資結果亦乎合我預計。我亦依呢個估計揀中學。

要知道,自行1A係全港學生計,自己學校排得頭無用,因為唔係名校。所以,要計算學校過去1A學校佔有率幾多,再打個折估算。

再加上如果跨區,本身小學唔出名,中學老師未必識,除非你叻爆燈,無懸念,如果有其他同區同學同你差唔多,就會蝕章,因為中學無track record,唔敢冒險收唔出名既小學。