用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔迦密柏雨/沙田林裘謀
go

大埔迦密柏雨/沙田林裘謀

油尖旺b1ab 仔 自行邊間機會大d ?

Cliokohonda 發表於 19-9-12 17:09
大埔個間會大D 既, 通常自行都喜歡入沙田, 無咩人入大埔, 而且大埔個間近來無咩提成績, 我估都差左

大埔個間好熱下喎 ! 全校連校長老師都熱埋, 大愛 !

回覆 Cliokohonda 的帖子

好奇一問,點解B1成績唔揀返油尖旺,而選擇大埔沙田區呢?

斑馬 發表於 19-9-12 19:04
回覆 Cliokohonda 的帖子

好奇一問,點解B1成績唔揀返油尖旺,而選擇大埔沙田區呢? ...

想揾男女校...

subb 發表於 19-9-12 17:45
我都被那校長感動了, 在fb見到他的公開信, 睇完眼濕濕.

CPU 近年有出過DSE狀元,屬B1a學校 , 大埔龍頭大佬大熱學校,大埔Band1 學生首選

cecibellemama 發表於 19-9-12 20:12
CPU 近年有出過DSE狀元,屬B1a學校 , 大埔龍頭大佬大熱學校,大埔Band1 學生首選
...

自行多數係級五內果堆學生?

subb 發表於 19-9-12 17:45

就快被殺校

Cliokohonda 發表於 19-9-12 17:09

沙田咁多間, 點解揀林裘謀嘅??
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Cliokohonda 發表於 19-9-12 20:22
自行多數係級五內果堆學生?

自行收既應該係。btw, 我細囡舊年大埔top 4 小學精英班。班主任叫成班(全班均屬Band1) 自行MST + CPU。 最後自行+大抽獎入左>10個CPU, >7個MST

gracelam 發表於 19-9-12 20:34
沙田咁多間, 點解揀林裘謀嘅??

自行冇信心曾呂崇嘛,我仔好受谷可惜唔識考試又唔太受普教中,心智未成熟,12月细B , 由小一級9X 追上小五级十左右……

cecibellemama 發表於 19-9-12 20:39
自行收既應該係。btw, 我細囡舊年大埔top 4 小學精英班。班主任叫成班(全班均屬Band1) 自行MST + CPU。 最 ...

好難估計大埔Vs油尖旺次第,大埔區小學每年出走沙曾或他區的b1a人數多唔多?

Cliokohonda 發表於 19-9-12 20:56
好難估計大埔Vs油尖旺次第,大埔區小學每年出走MCS , SPCC , LSC , HY 的總和约多小 ?

*DGS , GH * 我懷 ...

呢樣就唔清楚,我地班好似冇人報呢幾間,得4個入左跨區學校(其中1個入直資-英華,1個入體藝,1個聖言,1個觀中)。其餘全部本區Band 1(但有2個派第三志願恩主教, 大埔唔夠Band 1 位 )應該除左入英華同學仔,冇人報直資

btw, 隔離班 奧運銀牌 千金 自行入左聖羅撒

cecibellemama 發表於 19-9-12 21:08
呢樣就唔清楚,我地班好似冇人報呢幾間,得4個入左跨區學校(其中1個入直資-英華,1個入體藝,1個聖言,1個 ...

感謝!呈二後帶阿仔看看,對CPU很感興趣... 希望校長感到我家的誠意。

Cliokohonda 發表於 19-9-12 21:15
感謝!呈二後帶阿仔看看,對CPU很感興趣... 希望校長感到我家的誠意。
...

其實我哋嗰間學校 除咗同學搬屋之外,唔會特登揀跨區,我個女係Band 1B 成績, 佢唔想揀band 1A 又唔想讀女校 所以揀最近、觀塘區最好嗰兩間男女校。

其餘三間學校可參考

八號舊墟
https://tpomps.icampus.hk/website/singlepage/index?channel_id=10238

寶湖舊墟
http://tpompspc.icampus.hk/website/

廣福阮鄭
http://www.skhycmcps.edu.hk/latestNews/842

cecibellemama 發表於 19-9-12 21:53
其實我哋嗰間學校 除咗同學搬屋之外,唔會特登揀跨區,我個女係Band 1B 成績, 佢唔想揀band 1A 又唔想讀 ...

CPU學術上教得好唔好?

會唔會一味嚴但懶?

Cliokohonda 發表於 19-9-12 22:25
CPU學術上教得好唔好?

會唔會一味嚴但懶?

我地因為早已決定轉網,所以冇留意CPU 唔好意思,聽家長講應該係嚴同谷。

但見CPU 學生好乖、好純、好有禮貌, 加埋最近發生既事無可否認 CPU係一間好學校,但要有心理準備今年會更加大熱

Cliokohonda 發表於 19-9-12 20:47
自行冇信心曾呂崇嘛,我仔好受谷可惜唔識考試又唔太受普教中,心智未成熟,12月细B , 由小一級9X 追上小五 ...

應該開班授徒(家長)。

cecibellemama 發表於 19-9-12 20:39
自行收既應該係。btw, 我細囡舊年大埔top 4 小學精英班。班主任叫成班(全班均屬Band1) 自行MST + CPU。 最 ...

大埔何時有top 4小學之說呢?不是只有三強鼎立嗎?