用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 寫下IB,ALEVEL PHY,CHEM,BIO,MATHS書及練習+講下ALEVEL ...
樓主: bforbtec
go

寫下IB,ALEVEL PHY,CHEM,BIO,MATHS書及練習+講下ALEVEL及大學野

回覆 bforbtec 的帖子

謝謝分享,我都覺得需要大量參考書要買,學校textbook 內容有時唔清晰

今星期考UKCAT

所以忙, 學校

星期三測BIO , VIRUS 佔20%, 光合作用佔80%

星期四測MATHS ,MOCK

星期五UKCAT 

非常忙

盡量留港, 博醫科

看看有冇機, 20/9 完左後,  全盡力應付返ALEVEL

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

佢話想入MBBS

得! 你將打機時間, 變零先

個D細路仔, 唔知點解要考醫生的

醫院 暑假俾左實習佢, 佢REJECT, 因為交通不方便!, 唔近屋企

不過佢算醒仔, 我估會考到入港大醫學院

港大醫科對ALEVEL 要求 不太高,3A星1A
學校一年出10個以上3A星 或以上

暫時考第5-7 左右

買書肉痛

谷一個小孩, 是父母無限的愛心, 耐性

仲要策略.,  

最緊要,其實是參巧書

IB 父母, 縮多個錢防身

Y12,13 要洗好多錢

做PAST PAPERS

PRINT 出來, 成份做

之後寫低分數, 在第一頁, MARK 低, 自己  有咩留意, 方便狂溫錯的TOPIC

61分A星, 68 分FULL UMS

拿73分

確保小孩有高度的思考力

唔得谷得到

斬旅行, 斬晒活動, 之後 谷到成績OK ,再加返活動上去

重新上路
MATHS DIY

盡量自己谷

唔駛俾錢人賺

MATHS, 有幾難?

鋤JAR .....

A 星, 38/50 分

佢拿46/50

子女, 向父母報告 進度

父母再諗

點解子女不向父母報告?

第一個原因, 本性仔女 不喜歡匯報

第二個原因, 可能是, 唔想 同父母傾, 父母好煩, 唔識野,. 仲要點點

子女匯報進度

可以令父母更準確 掌握 情況
'

分數,幾多, 錯咩, 之後再錯書  補救

子女要成績高分

要睇好多書, 做好多題, 思考好多深既書

書, 讀自然高分

我講的優質書, 是要極速令子女明白深的野

思考模式的培訓

培訓到 , 自然識做題

先要訓練思考

今天 到此為止

明天再續

IB,ALEVEL 我認為最難找
是WORKBOOK, 純WORKBOOK

即係打開本野,是淨做題目

有詳細答案

因為內容, 書大把, 練習卻少

PHY,CHEM,BIO,MATHS WORKBOOK 是非常急

IB, ALEVEL 急WORKBOOK 

大學工程 高分,爆分到3。8 /4 

都係因為有WORKBOOK , 同大量EXMAPLES ,NOTES 

https://learn.lboro.ac.uk/archive/olmp/olmp_resources/pages/wbooks_fulllist.html

整碗湯先

多謝你碗湯

我會思考, 你小孩人生應該如何走下去

有時見到,IB HL 書, 特價, 都會掃, 68蚊HL BIO

掃來留念, 或者, 書到用時, 方限少

PEARSON 出ALEVEL 書, 出得差, 不論PHY,CHEM,BIO,MATHS 是差

但IB 來說, 出得OK, ,只是唔夠難

想守住IB 六分, 是OK 的 ,PEARSON

點解關ALEVEL 事?

你英國食物, 不健康

要食返健康的野

控制子女體重及飲食,命都長點
我公司食粥, 都平

CHOKE 下佢地
答2,3題, 大概知情況

我舉例

你話溫左BIO

咁我問你,STARCH 同IODINE 點REACT? BIO ALEVEL EDEXCEL 角度上?

RNA, DNA,  C% 與G % 是否一樣?

講晒replication 所有enzyme 名同 做乜

MRNA,PRE- MRNA , 做SPLICING, CUT到三節 a,b,c 為例, 出到幾多個組合?

一路聆聽佢地的答案

知道佢地實力 情況

再決定點樣執

讀alevel 多數靠自己

maths 1個老師, maths 容易啦, handle 到, 集中最難的題目

chem 2個老師, 其中一個老師淨派野, 唔教書

bio 2個老師,  其中一個老師,派power point ,唔太教書, power point  也太簡單

整體來說

玩alevel 是俾幾十萬一年, 預左要靠自己讀

但igcse, 上來alevel ,令人失去警覺, 以為好似igcse 輕易追到

wycombe abbey y7-13  讀上來
整體來說 wycombe abbey 非常開心

有心入 wycombe abbey

要早

因為 wycombe abbey 限左一半俾外國人,  在低form 時

y7-9 好考

y10 開始難考, 無人走, 就無位

y12 都有幾個位淨出來. 3-5個啦

maths,bio 我覺得 wycombe abbey 教得幾好

further maths 就一般, 要靠自己

chem 則是wycombe abbey 相對較差的科

可以差到, 20個去, 得2個a星

太少了
bio你英文`好, 能易拿好成績

chem 你要能處理大量覆習的題形能力

science 中, 以 chem最難, 女仔來說

男仔, 則以bio 最難

http://xn--b1aahabbrbr2bikfzb.xn--p1ai/wp-content/uploads/2017/05/Mathematics-HL-IB-Textbook.pdf
我舉例, 有而要, 會用hl maths ib 書,來幫alevel maths 的書

alevel 同ib maths 有大量topic 重覆

出法也完全一樣

alevel 較闊, 有大量深的stat, 同mech

ib maths 則較單純

如果core , 純粹pure maths

ib 出得深過alevel 少少

有時,alevel

1068頁, 幫小孩, 玩graph, 125-186 頁,. print 出來, 縮或不縮

條條同佢做
而家Y13, 教到 GRAPH , 小孩覺得極抽象

所以泵大量EXAMPLES 先, 之後同佢做

讀好書, 是非常辛苦的事

所以無理由父母, 仲安排咁多額外活動

令我R 晒頭