用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 寫下IB,ALEVEL PHY,CHEM,BIO,MATHS書及練習+講下ALEVEL ...
樓主: bforbtec
go

寫下IB,ALEVEL PHY,CHEM,BIO,MATHS書及練習+講下ALEVEL及大學野 [複製鏈接]

請問further mechanic同statistics 點選?

jj100c 發表於 19-9-16 08:02
請問further mechanic同statistics 點選?
考大學高分, STATISTICS
挑戰自己,FURTHER  MECH

MECH 深STAT 倍數計

MECH 深得非常恐佈

學校, 考CAMBRIDGE MATHS系 條友仔(考得入 ,有OFFER , ), 考ALEVEL FURTHER MECH ,都考得一般

銀行戶口得返511蚊

昨天去銀行提款, 200蚊, 點知唔俾, 話最低300蚊

D錢去左邊? 俾晒老婆,, 要錢問老婆拿就有, 不過1000,1000咁問

咁又關ALEVEL  咩事?

是成個社會,   屋企 男人, 返工 是無時間理仔女 成績

很多決定, 都是母親 點樣去決定

母親 信念不夠, 或做錯決定, 都 影響深遠

男人唔知可以做乜, 唉! 唔理啦, 搵錢 唯有

你洗咁多錢, 送仔女去讀alevel, 50-60萬一年

2年 alevel 100-120萬

英磅咁低, 都成球

成球, 半個龍床了

讀多3年英國大學

又一球,  夠錢買多個龍床

龍床緊要? 定前途緊要?

但 前途,最緊要, 就是y12,13 那2年

決定人生

alevel 得天獨厚

唔駛好似ib 攪咁多煩惱 IA, 英國文學

ALEVEL 相當爽

俾子女進入學術的高速公路

係唯一一個問題,ALEVEL 需要花大量時間讀

必須解決, 解決不到

一生, 很易平凡
讀ALEVEL 都是幸運的一群

我朋友, 問個仔,

而家老逗老母, 有200萬,  100萬, 俾你, 100萬俾細妹

你可以選擇用左100萬, 去讀ALEVEL ,. 或者留港讀DSE, 100萬, 再決定 點用

最後, 個仔, 選擇, 用此100萬去讀ALEVEL

知道讀DSE , 不是一個好決定

考入左港大MBBS. 搬近港大返學

因為而家7點 起身

7點50分出門口, 9點10分返到港大, 9點30分AM 上堂

幫佢執MBBS WEEK 2,3 NOTES

會搬近港大, 租樓, 十分鐘到港大咁, 8點50分起身也可以

每天慳3小時咁濟, 多3小時...

WEEK 2 我執左了, 想對一對, PRINT 什麼

因為我找了 PDF 大概, 有成1500-1700頁

我想集中火力,PRINT 當中500-700頁, 所以我要對返, 佢EXACTLY WEEK 2 教左什麼

我大概知, 不過要知清清楚楚

而佢昨晚話 SEND 俾我, 走我數

我仍未收到

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

佢 Y10, PHY全級考第一
結果ALEVEL唔選PHY 

我嬲到爆

我仲好嬲

我除了表達我的憤怒外, 乜都做不到

但我必須尊重佢的決定

我只會同佢講, 每個決定的好處, 及壞處

選擇權 在佢度

我用英文用佢講

THE CHOICE IS YOURS。

THERE IS NOTHING I CAN DO ABOUT IT 。 NOTHING

BIO,CHEM,MATHS,MUSIC , ALEVEL 上路

我是好憎MUSIC, 因為好多小孩高估自己音樂能力

我以最慈悲的心去看每一件事

PHY,ECON,MATHS,FURTHER MATHS

佢話要DROP PHY , 佢完全無同我討論, 只是通知我,DROP PHY啦

PHY 成績, UNIT 1 , 全級第一,FULL UMS 

學校, 叫佢唔好DROP PHY 

小孩, 非常主觀

DROP PHY 屬智障決定
佢話明白自己做緊乜

但學校就係話你錯啦。 唔俾你drop 

等出左offer 先 drop

小孩, 決定, 基於感性同主觀

https://www.si.mahidol.ac.th/department/Biochemistry/home/MD/%E0%B8%99%E0%B8%A8%E0%B8%9E.57/CHO%20Metabolism%20med%20student%202014-%20handout.pdf
這是 泰國醫科的notes  岩hku mbbs week 2

我download 來, 用來夾實mbbs y1 hku 小孩

因為hku mbbs notes 太廢

嚴格上, hku mbbs 是無notes  
要找泰國, 東南亞, 英國, 美國的醫學院,bio,biochem,biomed engineering notes

幫佢打mbbs 這場杖

http://watcut.uwaterloo.ca/webnotes/PDF/MetabolismNotes.pdf

用來幫拖, 應戰hku mbbs week 2

記住是week 2  , 一個星期

我要抽岩用才print , print 俾佢

釘裝做一本, 俾佢方便讀

讀醫科, 唔係好難

你入到醫科

返學準備

落堂, 就 搵齊notes , 書

之後一路炮 書

麻就係咁

week 1 有12個video 要睇

week 2 則有18個video  要睇

無時間打工, 狂谷做醫生

加埋notes ,書

中間, 吸收, 消化

之後自己整notes , 方便讀
sorry, 我唔會放手, 跟到天腳底

例如18 videos

一個一個, 聽, 聽完再聽

聽聽下, 聽返1,2分鐘 的內容

之後 又聽返1,2 分鐘

可能聽幾次, 十次都唔一定, 同一段聽十次

讀醫科, 就係咁讀, 唔係你想點?
我估我找的野是岩

是否完全, 岩, 要等佢SEND NOTES MBBS WEEK 2 俾我

我方能完全作準

黃心穎, 偷食, 市場傳 去美國做地產經紀
我認為可信性極高

因為你香港, 要見返香港不同的朋友,

會成日回憶這些事

所以轉行, 加轉 地方

是最好,忘記傷感, 傷痛的
去一個無乜人識你的地方, 重新生活

黃心穎, 大家唔駛擔心

大把有錢人爭住要,

不如擔心自己份工同自己仔女

關aLEVEL 乜事?

就係,當你發覺, 小孩在本地讀書, 讀得有問題, 不開心

有能力, 轉地方, 轉考試制度...

唔係, 係會死得的

但其實, 仲有一個原因,是攪到仔女落後得緊要

因為本身, 你玩本地教育

明明, 要谷好中英數三科,

而谷好中英數三科, 要花的時間, 極大量

我唔明,.未攪仔女學業, 可以安排咁多活動?

又巴雷舞, 又 2樣音樂

我R 晒頭

即係父母, 根本在培養子女的過程,. 摸著石頭過海

我都唔知咩叫岩

總之, 一路中英數, 你一落後, 就係錯

同任何手段, 摧谷返 中英數能力
父母正正常常,谷好小孩

根本,後面唔駛洗咁多無謂錢
我認為怨枉錢

老師講乜都話好, 係, 知道
有個MATHS 老師咁

要求學生, 跟足佢教的方法

你唔跟的話

個老師, 問學生,

老師:  你係唔係覺得我廢?

學生,你話點回?

無計,在學校

唔太過份的要求

學生, 盡量話, 係,好, 知道

回答三寶

老師要求係唔係好過份呢?

又唔知

但言論刺耳

七十, 八十年代, 有咸酸菜罐頭
父母一個月買一次

而家的咸酸菜,  真係得淡笑

咸酸菜又關ALEVEL 事?
是 !, 以前, 專注讀ALEVEL , 其實食乜落肚

真係無所謂

而家唔得啦

這一代, 飲飲食食

我認為影響專注力

生活太好, 影響 考ALEVEL 表現

phy,chem,bio, maths 各有各難
通常maths, phy 最淺

chem,bio最難

bio個種難, 是太多野讀
chem個種難, 是難明的野非常多

phy 明一樣, 可以舉一反三

chem,bio 好難舉一反三

http://www.knockhardy.org.uk/sci_htm_files/15tmet2.pdf
y13 的alevel chem 有這些topic 

出得非常深

我認為是, 小孩入唔入到醫科的關鍵之一

是organic 深的分析同transition metal 

影響小孩能否做醫生

不可不知

y13  同y12 是2個層次的chem

回覆 bforbtec 的帖子

我仔都覺organic Chemistry 深,half term 返香港惡補下。

深係好深
但總有人識做, 先勁

CHEM 是理科工程天才 及考醫科皆會讀CHEM 

所以CHEM是超難

https://www.wellingtoncollege.org.uk/wp-content/uploads/2019/01/A-Level-Results-2018.pdf

名校易炒BIO ,CHEM 

麥明詩讀WELLINGTON COLLEGE 

CHEM 10% A星
BIO 4。3% A星

非常低

最好玩是ALEVEL MATHS,FURTHER MATHS ,PHY 三科
易讀

3,2下, 就攪店

FURTHER MATHS 唔涉及FURTHER MECH 就無問題

舊制ALEVEL FURTHER MATHS 死最多人也是MECH

STAT背下野, 掃分’

BIO 超多野記

CHEM 超多麻煩野理解

‹ 上一主題|下一主題