用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 高中選啱科真係好重要
樓主: YolandaTam
go

高中選啱科真係好重要  

Azzurro 發表於 21-2-16 10:24
我小朋友今年九月讀小學一年級最近太太(理科人)教一年級奧數教到火花四濺。。
因為小朋友一半時候好有靈 ...
小學一年級仲好細,慢慢來,有啲小學有奧數隊,可以出外參加比賽,學校會俾培訓小朋友,自己人教比較勞氣,比外人教,親子關系都好啲。

我孩子高中了,現在比較重要既係成績。

October. 發表於 21-2-16 11:33
小學一年級仲好細,慢慢來,有啲小學有奧數隊,可以出外參加比賽,學校會俾培訓小朋友,自己人教比較勞氣, ...

我大女小一時俾學校選入奧數隊去比賽,不過學校無提供training,咁join咗主辦單位嘅course。我覺得好商業化,都係操練去攞獎,我當時其實想亞女思考多D,所以小二都無參加了。

By the way, 亞仔準備好DSE吧!

YmOra 發表於 21-2-15 10:11
小孩子個性人人不同,有的唔"喜歡"數學,亦有的不愛中文或英文或通識,四科中總有一科無咁喜歡,甚至乎但 ...

小小意見。
通識科唔係大家諗到咁難。懂得考試技巧,會有意外收穫。

出年無SBA,Phy/Chem/Bio純靠考試卷,失手嘅話,情況會比以往嚴重。伏位喺各科嘅Elective,如果時間許可,讀多個做保險。

LingChiBaBa 發表於 21-2-16 12:14
我大女小一時俾學校選入奧數隊去比賽,不過學校無提供training,咁join咗主辦單位嘅course。我覺得好商業 ...
我記得我仔當時係學校學過奧數,咁可能學校外判比人來學校教吧,我地志在參與認識下,唔係校隊。

好慘,成年幾冇咩點返學,唔知點.

LingChiBaBa 發表於 21-2-16 12:27
小小意見。

多謝提醒。
c hing 你意思係自修多一個 elective? 如果 chem, 學校 offer analytical 同 industrial, 咁咪自修 material chem? 好難喎

小小意見。

今年SBA都得返中英文,其它理科之前做左啲既都唔計,我諗今年2021年DSE成績會好2極化,叻既會好叻,而有一大班人會唔知點,慘過去年, 舊年係已經教完書,放STUDY LEAVE先停課.

我仔就話, 佢唔中意SBA, 因為佢認為,當局對名校既SBA會睇高一線, 依家取消,大家一起落場考, 睇實力反而公平啲, (佢一家之言).

October. 發表於 21-2-16 12:38
今年SBA都得返中英文,其它理科之前做左啲既都唔計,我諗今年2021年DSE成績會好2極化,叻既會好叻,而有一大班 ...

我女話佢哋 phy (未做過實驗) chem (只做過兩次實驗),個個變成趙括,完全達到紙上談兵嘅境界

今年SBA都得返中英文,其它理科之前做左啲既都唔計,我諗今年2021年DSE成績會好2極化,叻既會好叻,而有一大班 ...

令郎講嘅係事實,尤其文科

YolandaTam 發表於 21-2-16 12:36

多謝提醒。

補習會effective D。

大女當年修Phy/Chem/Bio/M2,無時間讀咁多,淨係Bio讀多一個elective part。重有係睇下學校教嘅elective parts,自己有幾大信心。

SBA計返該校嘅當年考試成績做調節,所以,某程度上你仔講嘅係合乎現實。

LingChiBaBa 發表於 21-2-16 13:03
補習會effective D。

大女當年修Phy/Chem/Bio/M2,無時間讀咁多,淨係Bio讀多一個elective part。重有係 ...
雖然話計最高分2個electives, 但都冇咁多時間做晒3個electives,
你意思是臨場scan晒3個electives, 立刻決定去做最有把握果2個electives?

小鹿揀學校 發表於 21-2-16 13:19
雖然話計最高分2個electives, 但都冇咁多時間做晒3個electives,
你意思是臨場scan晒3個electives, 立刻決定 ...

梗係做最有把握嗰2個。

LingChiBaBa 發表於 21-2-16 13:20
梗係做最有把握嗰2個。
哈哈

YolandaTam 發表於 21-2-16 12:43
我女話佢哋 phy (未做過實驗) chem (只做過兩次實驗),個個變成趙括,完全達到紙上談兵嘅境界  ...

理科做實驗都好重要,而且有趣,呢2年真係非一般既中學生活。
記得仔女細個時,我老公成日帶佢地佢科學館玩,次次都好投入。

October. 發表於 21-2-16 13:40
記得仔女細個時,我老公成日帶佢地 ...

我細女之前有去YT search實驗嘅video睇。

YmOra    發表於 21-2-17 10:31
October.    發表於 21-2-16 16:01

小小意見。

先謝謝你的意見,我十分認同你的睇法,只是孩子十分有性格,對通識沒興趣就自己想出辦法話攞最基本要求就算,佢情願把時間投放响其他科目身上,見佢其他學科又真係有DD提升就無佢辦法唔迫佢,其實以佢中文OK的情況睇,要寫出通識要求嘅重點和批判內容應該唔難,奈何佢不想投放就是不想投放,佢e+一有空閒時間情願拿起本Phy書也不願看通識,真係無得迫,只有隔段時間再試試鼓勵下吧!

我估,今年和出年DSE會有些學科嘅CutOff線向下調。

October. 發表於 21-2-16 13:40
記得仔女細個時,我老公成日帶佢地 ...

十分認同,做實驗好似"點睛"。阿女哩年幾裏十分傷心。

YmOra 發表於 21-2-17 09:55
先謝謝你的意見,我十分認同你的睇法,只是孩子十分有性格,對通識沒興趣就自己想出辦法話攞最基本要求就 ...

通識又真係唔驶花太多時間喎,你囝囝用啲時間去温 Phy 係明智嘅選擇。

我仔都從不浪費時間响知識,佢話通識驶乜温㗎,吹就得,我仔通識又真係吹得到高分喎

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-17 10:36
通識又真係唔驶花太多時間喎,你囝囝用啲時間去温 Phy 係明智嘅選擇。

我仔都從不浪費時間响知識,佢話通 ...

佢D同學仔有的好"吹"得,"通識"好高分㗎!但佢和一些不愛通識的同學仔就覺得難吹了,我有DD觀察到,懂吹的同學仔係好識"講"嘢,在言談間好識得按風向搭到咀,仲講得頭頭是道添,我的孩子和佢D同學仔就比較"文靜型",平時也少說話,情願呆着大半天諗物理概念也不與身邊的人說半句話。所以,佢不愛通識係有道理的。