用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 高中選啱科真係好重要
樓主: YolandaTam
go

高中選啱科真係好重要   [複製鏈接]

YmOra 發表於 21-2-14 09:06
我覺得女孩子嘅數由阿媽教好DD,男孩子嘅數由阿爸或阿媽教好DD。
...

係㗎
可惜我文人一個,小學至初中啲數識做唔識教 ,我女從來聽唔明係佢父親大人出手先至明。
高中數完全俾返晒老師 證實唔到你呢句。

YolandaTam 發表於 21-2-14 10:54
係㗎  
可惜我文人一個,小學至初中啲數識做唔識教  ,我女從來聽唔明係佢父親大人出手 ...

識做唔識教去到中學都有能力睇得明你"解"嘅步驟啦?!仲要額外教?!

YmOra 發表於 21-2-14 18:16
識做唔識教去到中學都有能力睇得明你"解"嘅步驟啦?!仲要額外教?!
...

我計數跳 step 得都幾緊要
佢一向係喺暑假學定來年嘅數,一開學就已經係操練期,份人又鍾意查根問柢,所以咪要教定先囉(不過靠學校教都⋯⋯佢初中啲老師教 concept hea 到 數學考頭 25%嗰班,應該得佢無補習

YolandaTam 發表於 21-2-14 18:58
佢一向係喺暑假學定來年嘅數,一開學就已經係操練期,份人又鍾意查根問 ...

咁似乎你丈夫嗰種唔"跳步"嘅做數方法啱你囡囡口味多DD,且有更好的表現,咁你安樂晒吧!我和我的jm們之女兒的數感無咁好,故由爸爸教嘅話,好多時換來男人的不耐煩,鬧多兩鬧自信心盡失好難再番身。

YolandaTam 發表於 21-2-14 18:58
佢一向係喺暑假學定來年嘅數,一開學就已經係操練期,份人又鍾意查根問 ...

仲有,女人中好少人如你般跳步得咁犀利,你好強呀!

YmOra 發表於 21-2-14 21:25
咁似乎你丈夫嗰種唔"跳步"嘅做數方法啱你囡囡口味多DD,且有更好的表現,咁你安樂晒吧! ...

個女數感好唔好就唔知道,但佢父親大人耐性好就肯定。
條條大道通羅馬,學到就得,大家互勉  

YmOra 發表於 21-2-14 21:29
仲有,女人中好少人如你般跳步得咁犀利,你好強呀!

我細個冇琴棋書畫,做數學補充練習係其中一項"娛樂",講穿咗就係自製少少似公文式嘅操練,操熟咗就跳步。
但終歸唔係嗰種思考方式,喺文科人中我數算好(會考 B), 但一上到大學經濟系就 完全無法理解 linear algebra 同 vector.

YmOra 發表於 21-2-14 21:25
咁似乎你丈夫嗰種唔"跳步"嘅做數方法啱你囡囡口味多DD,且有更好的表現,咁你安樂晒吧! ...
其實升中後,我已經半放棄阿女數學喇,小學時,冇辦法,因為要呈分,數學亦影響好大,惟有緊張啲。上到大學都係選興趣而讀(希望可以)我同阿女講,數學點都要讀到dse,就算幾憎都好,都要讀多幾年,但只要夠分,讀u就可以有得揀唔沾有數學既科目我心諗,繼續捱埋佢啦!

YolandaTam 發表於 21-2-14 21:35
個女數感好唔好就唔知道,但佢父親大人耐性好就肯定。
條條大道通羅馬,學到就得,大家互勉  
...

對。大家互勉。你先生有"耐性"真係難得,耐性多數發生响jm身上,個人認為數感弱嘅學生加上遇著無耐性教嘅老師好慘,會俾老師日鬧夜鬧自信心盡失,數學真係好特別嘅一科,你越給孩子自信,孩子就越能夠提升數學。

YolandaTam 發表於 21-2-14 21:40
我細個冇琴棋書畫,做數學補充練習係其中一項"娛樂",講穿咗就係自製少少似公文式嘅操練,操熟咗就跳步。
...

我都係,我估我哋嗰代無咁興出去學嘢,亦無咁多錢去學,我會與幾個鄰居小孩子群埋玩樸克牌圍四計廿四動動腦筋玩數學遊戲、圍圈順讀數字憑3或4或。。。倍數就拍一下掌聲、鬥快找出某人心中想著的數字等等,既唔駛錢又玩得開心。

PTL_L 發表於 21-2-14 22:01
其實升中後,我已經半放棄阿女數學喇,小學時,冇辦法,因為要呈分,數學亦影響好大,惟有緊張啲。上到大學 ...

小孩子個性人人不同,有的唔"喜歡"數學,亦有的不愛中文或英文或通識,四科中總有一科無咁喜歡,甚至乎但求追到入U要求就算,個人認為無問題,少一科不能取高分咪响第二科樹攞番,都係一樣啫,我女"通識"就係比較弱,佢同我都係一樣咁睇,無謂為自己不喜歡的科目耗用太多時間,倒不如投放更多的時間响喜歡的學科身上提高分數,讓整體總分成績更高咪仲好,所以佢但求通識有2就算,e+放多咗時間响PhyChemBio和中文英文樹,學科的"深度"明顯強多咗DD。

YmOra 發表於 21-2-15 10:11
小孩子個性人人不同,有的唔"喜歡"數學,亦有的不愛中文或英文或通識,四科中總有一科無咁喜歡,甚至乎但 ...
通識唔係話只評及格/不及格咩?

YmOra 發表於 21-2-15 10:11
小孩子個性人人不同,有的唔"喜歡"數學,亦有的不愛中文或英文或通識,四科中總有一科無咁喜歡,甚至乎但 ...
我都係咁諗,勉強冇幸福,而家最緊要不過不失,實在太多事估計唔到了。

Yanamami 發表於 21-2-15 20:18
通識唔係話只評及格/不及格咩?

係就係,但最快都係今年九月新升上中四的學生才開始新制,阿女好羨慕學弟學妹們,不過,佢只要求攞2應該不成問題嘅!

PTL_L 發表於 21-2-15 20:28
我都係咁諗,勉強冇幸福,而家最緊要不過不失,實在太多事估計唔到了。

係。阿女個死黨數學科非常弱,死黨佢都係以取2為目標唔勉強要追高DD分數,她情願留番D時間响自己的強項樹搏攞**,其實都係一種策略。

我覺得女孩子嘅數由阿媽教好DD,男孩子嘅數由阿爸或阿媽教好DD。
...
閉在亞豬媽轉數慢, 未想好女已經轉好所以要找來輯私犬一輯即知~轉數快 !

YmOra    發表於 21-2-16 10:56

October. 發表於 21-1-4 14:00
數學係一切科學既基楚,學好數學很重要。唔知你家孩子幾大,小學有父母陪讀,要成績好唔難,我成日都係咁 ...
我小朋友今年九月讀小學一年級最近太太(理科人)教一年級奧數教到火花四濺。。
因為小朋友一半時候好有靈光,一半時候就死機。。

升學無疆界 EP30 科目 --- 數學科
https://www.youtube.com/watch?v=SS__85VDQuc
可以比小朋友看看,多看看遠景,小朋友更明白有什麼意義

YmOra 發表於 21-2-15 09:58
我都係,我估我哋嗰代無咁興出去學嘢,亦無咁多錢去學,我會與幾個鄰居小孩子群埋玩樸克牌圍四計廿四動動 ...
咁啱既我都覺得我D數係細個玩撲克牌練返來。細個最鍾意打橋牌,個個暑假都係玩橋牌仲要同D大人玩

YmOra    發表於 21-2-16 10:57

...

連我自己都信唔過我自己,都唔好話阿女敢唔敢信我了......

YmOra    發表於 21-2-16 11:19

cafeva 發表於 21-2-16 10:40
咁啱既我都覺得我D數係細個玩撲克牌練返來。細個最鍾意打橋牌,個個暑假都係玩橋牌仲要同D大人玩 ...

我記得嗰陣時自創一D用牌玩的數學遊戲,就是4人一組,每人13隻牌,公仔可當為百搭牌,用自己的牌任意出幾多張也可以,用自己手持的牌裏的數字出數題,數字與數字之間任意按加減乘除平方開方分數。。。等等之計算付號形成一條完整數題給其餘3人解,誰最快解到就可以取去枱面出題用的牌子,要用自己手上有的數字作答,如果手持的牌子少嘅話,可以把相近之數字結合計算付號所計出的值作為你的最終答案,這遊戲十分受歡迎,我哋嘅"暑期小小心算學會"慢慢多人參與,記得那個暑假之後好多同學仔都玩得十分開心,有D同學仔心算仲快咗準咗DD添。

‹ 上一主題|下一主題