用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 高中選啱科真係好重要
樓主: YolandaTam
go

高中選啱科真係好重要  

JJDBB 發表於 20-9-12 19:58
少部份人又玩得又讀得。一定不會是我女。

我女兒也不是,她要一步一步前進嗰種人,佢以前細個嘅時候曾經好羨慕同學仔記性好唔駛溫咁耐書而她要好辛苦咁溫習而哭了出來,幸好開解後無事,把焦點轉回自己身上努力讀書。其實,擁有那些又玩得又讀得個性的人係好好,成就可以好大,若然心地好嘅話就更能"造福人群"

Yanamami 發表於 20-9-12 19:58
我講既honeymoon, 唔係代表瘋狂地玩完全唔理学习,而係唔洗下下搏到盡打哂仗咁。我自己觉得打底真系由小学 ...

我係明你講架!只是我的例子只單單屬該名孩子的"個性"所造就出來的honeymoon,孩子的""方法""不同於你的囡囡,但有著相同地享受著無咁chur的初中生活。你嗰種生活化學習真係好,等我孫女出世後,我一定會嘗試應用出嚟!

YmOra 發表於 20-9-12 20:17
我女兒也不是,她要一步一步前進嗰種人,佢以前細個嘅時候曾經好羨慕同學仔記性好唔駛溫咁耐書而她 ...

各人有各人的長處,高中找到自己得心應手的課目,應該會有把握的,例如喜歡計数就理科,不過大部份都是有好多要記同背。例如Bio未讀吾知要記好多字,又長又Q口,Chem以為無野記,原來又吾少野,相信Econ,Geog都一樣。主科中文又系多野記,英文個底打得好記少些。不用羨慕别人,天生我才必有用。

YmOra 發表於 20-9-12 20:29
我係明你講架!只是我的例子只單單屬該名孩子的"個性"所造就出來的honeymoon,孩子的""方 ...

我反而覺得我女蜜月期是中二下學期至中三成年。中四用蜜月期模式,點知衰左 下學期無乜上堂,一到上Zoom堂,某些科就預習了才上課,比較辛苦。所有都是經驗,無得避免。

JJDBB 發表於 20-9-12 20:40
各人有各人的長處,高中找到自己得心應手的課目,應該會有把握的,例如喜歡計数就理科,不過大部份都是有 ...

好多謝你的鼓勵呀!那些日子已經過去,阿女總算慢慢上了軌道。

JJDBB 發表於 20-9-12 20:45
我反而覺得我女蜜月期是中二下學期至中三成年。中四用蜜月期模式,點知衰左
...

過去的一年是女兒中四年,我有建議過佢好好享受這個"高中蜜月期",你都知啦!今年係幾十年嚟嘅"特別年",阿女就咁就無咗個中四了。算吧!無謂回頭看。我e+同阿女講多咗好多大學課程嘅嘢!佢好興奮,把目光焦點也放响嗰度,最近心情十分靚。

YmOra 發表於 20-9-12 20:53
過去的一年是女兒中四年,我有建議過佢好好享受這個"高中蜜月期",你都知啦!今年係幾十年嚟嘅"特別年", ...

我個就無乜興趣知。你小朋友好聽你話
暑假有無參加大學課程

JJDBB 發表於 20-9-12 20:55

唔只我女架!好多小朋友都幾肯黐住我,可能我講嘢節奏比較慢且溫柔細聲,一般都幾肯聽我話嘅!這個暑假無玩,只是一齊上網睇大學的講解會。

b3410    發表於 20-9-12 22:08

YmOra 發表於 20-9-12 21:58
唔只我女架!好多小朋友都幾肯黐住我,可能我講嘢節奏比較慢且溫柔細聲,一般都幾肯聽我話嘅!這 ...

與jm們小小的分享,最近找到一些大學"講解會"資料看,現分享如下。

參考資料:
https://www.youtube.com/watch?v=ael1fmQ4Uwk&list=PLkVj2l2UgPachMdKnz2jvJsP8K34XeyJo

我想問不偏科有可能嗎?同時精於文科理科
希望誘導同時喜歡多方面

孩子明顯語文好一點(面試時老師說的)
為了將來讀理科,具體一點是數學
最近基本上只講解介紹數學物理化學生物

Azzurro 發表於 20-12-29 01:07
希望誘導同時喜歡多方面

我的孩子自小就會與我玩坃小實驗,我亦會搜羅一些有趣嘅科學實驗影片級孩子看,有些難明嘅我會用孩子明白的比喻盡量解釋,亦引起孩子的注意力,乘機鼓勵孩子努力讀書,將來才有能力明白當中的奧妙。

類似的影片最近又搜尋到一段,昨天才分享給我的好jm們,現與你分享。

參考資料:玩紙飛機小孩子尤其喜歡玩,响這疫情期間更加適合一家人一齊玩,
     閒日去公園玩玩,試試誰的飛得更遠。
https://www.youtube.com/watch?v=Ng9GmhrYyqU

Azzurro 發表於 20-12-29 01:07
希望誘導同時喜歡多方面
間間學校都有文理都難唔到佢既學生,學霸就科科都好讀得。

至於你話精,成績好等唔等於“精”?就好難講,有啲人好細心又叻考試,好似有學生次次數學9X分,但係,講起數精啲人就諗起係第二個同學,唔會係佢。

October. 發表於 20-12-29 21:30

至於你話精,成績好等唔等於“精”?就好難講, ...

認同呀!

YmOra 發表於 20-12-29 17:57
我的孩子自小就會與我玩坃小實驗,我亦會搜羅一些有趣嘅科學實驗影片級孩子看,有些難明嘅我會用孩子明白 ...

謝謝!我之前一個朋友的平平無奇飛機都係飛好遠,沒法明白
再之前我自己都試過一兩次誤打誤撞飛機飛好遠,一直緩慢掉下來
我要試一試
最近我也是多了讓小朋友看 youtube,看片段有時候比看書更合適有趣

October. 發表於 20-12-29 21:30

至於你話精,成績好等唔等於“精”?就好難講, ...
我家一致認為數學好很重要,所以都好樂意讓小朋友加強數學學習
孩子好像也不抗拒最近父母大幅增加數學理科的陪讀
所以我想只要父母配合的話,小朋友的喜好是可以某程度扭轉的

Azzurro 發表於 21-1-3 21:50
謝謝!我之前一個朋友的平平無奇飛機都係飛好遠,沒法明白
再之前我自己都試過一兩次誤打誤撞飛機飛好遠, ...

係呀!唔駛去明㗎!玩得開心就是了,我有時同你一樣,覺得自己摺嘅飛得仲遠。係呀!若然覺得睇片學到更多嘢就唔好俾佢停,吸收最重要嘛!個個小孩子都不盡相同嘛!能夠從書本才獲得知識的真係不是人人適合呢!方法真的很多,最緊要jm們肯留意孩子多DD看看怎樣的方法才湊巧就是了。

Azzurro 發表於 21-1-3 21:56
孩子好像也不抗拒最近父母大幅增加數學理科 ...

數學係一切科學既基楚,學好數學很重要。唔知你家孩子幾大,小學有父母陪讀,要成績好唔難,我成日都係咁講,成功感好重要,可以令孩子更有動力更加能幾引起興趣去學習。

gracelam 發表於 19-9-24 16:49
咦! 你先生同我先生讀同一科喎, 佢數學都好勁, 不過教唔到我個女, 每次都火花四起
...

咦! 我先生都係讀里類喎, 不過佢讀時CU好似只是computer sci 無Engineering主讀programme, software etc !
但同是都是數同PHY勁, 所以佢教女數,又話女唔似佢數強, 一教甲乙丙多過教...
都係搵唔到食一科

Azzurro 發表於 21-1-3 21:56
孩子好像也不抗拒最近父母大幅增加數學理科 ...

好同意,數學真係好重要

subb 發表於 21-1-4 16:15
咦! 我先生都係讀里類喎, 不過佢讀時CU好似只是computer sci 無Engineering主讀programme, software etc ! ...

我覺得女孩子嘅數由阿媽教好DD,男孩子嘅數由阿爸或阿媽教好DD。