用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 高中選啱科真係好重要
樓主: YolandaTam
go

高中選啱科真係好重要  

gracelam 發表於 19-9-23 14:39
上個星期真係峰迴路轉, 星期三四阿女同我講對econ無興趣(同期望差好遠喎, 同埋個老師唔係好得喎) ...

真系轉得快!

YolandaTam 發表於 19-9-12 12:41
我女昨日同我講佢真係好喜歡數學 :sweating:
話做 M2 mathematical induction 做得好開心
佢選咗 phy chem ...
依家M2有冇set theory?
Induction基礎係好有趣,但到高階就會好X悶,令小朋友提早感受乜嘢叫為做而做。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-9-24 08:24
依家M2有冇set theory?
Induction基礎係好有趣,但到高階就會好X悶,令小朋友提早感受乜嘢叫為做而做。
...

M2 唔覺有 set theory.
唉,而家唔少本來係有用有趣嘅嘢都係搞到為做而做。例如 grammar本來係有用,但扭句式同一啲極少用嘅 tenses 就係為做而做。

回覆 YolandaTam 的帖子

你先生好犀利仲可以教到M2, 我連初中數學都忘記了,你先生大學是否讀數學系?囡囡上中四後是否忙了很多?

lemon2005 發表於 19-9-24 16:07

你先生好犀利仲可以教到M2, 我連初中數學都忘記了,你先生大學是否讀數學系?囡囡 ...

我先生係讀電子工程嘅,不過數學好叻。
我女中四係忙呀,中文、core math, chem 同 phy 已經 quiz 過啦。讀 geog嘅同學就十月中去 fieldtrip, 讀 BAFS 嘅同學都多功課。但文科同學就得閒好多。

YolandaTam 發表於 19-9-24 16:18

我先生係讀電子工程嘅,不過數學好叻。

咦! 你先生同我先生讀同一科喎, 佢數學都好勁, 不過教唔到我個女, 每次都火花四起
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-9-24 16:49
咦! 你先生同我先生讀同一科喎, 佢數學都好勁, 不過教唔到我個女, 每次都火花四起
...

好難講嘅...叻嘅人未必識教㗎,到識教呢,又到學嗰個接唔接收到,啱唔啱 channel。一切以不傷和氣為大前提吧!

你先生讀電子工程,是否而家做緊這行? 姨甥想揀電子工程讀,唔知而家易不易搵工?

aa06 發表於 19-9-25 10:46

你先生讀電子工程,是否而家做緊這行? 姨甥想揀電子工程讀,唔知而家易不易搵工? ...

唔係呀,佢九十年代畢業入咗電腦行業,在職進修 MscIT, 之後去銀行做 Network Support,去年轉部門做 IT management。
佢啲大學同學多數去內地、越南等地電子廠做開荒牛。

aa06 發表於 19-9-25 10:46

你先生讀電子工程,是否而家做緊這行? 姨甥想揀電子工程讀,唔知而家易不易搵工? ...

重複了... Del

Jane1983 發表於 19-9-12 12:54
我明。我地暑假去咗倫敦兩星期,我女迷上英國歷史,返來咁耐仲係不停睇有關的書。最妙係佢搣甩咗任天堂,話 ...
我仔都開始自己引火學習自己興趣的STEM, 還會推掉同學的邀請玩online game.

Jane1983    發表於 19-9-25 14:32

YolandaTam 發表於 19-9-12 15:03

老師話係囉,我就唔多覺嘞
好鼓舞呀. 我仔小學都好hea, 成積好普通, 今年明顯成熟左, 對學習好似tart著左火. 可能是自己興趣的.

如果撻著咗,是非常好的事。

大家又要想想如何保持三年的熱情,面對成績不如預期的起起落落!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 19-9-25 15:25

大家又要想想如何保持三年的熱情,面對成績不如預期的起起落落!
前輩講得對, 我希望他有面對失敗的勇氣, 失敗只是學習的過程. 現在當他很緊張成積, 反面我安慰仔不要太緊張.

ANChan59 發表於 19-9-25 15:25

多謝陳 sir 忠告。
我女嚟講,文科成績普通,佢會比較緊張呢幾科理科,希望佢接受到成績起跌。佢問題反而係頗經常低估自己,老師成日叫佢 aim higher

YolandaTam 發表於 19-9-25 17:55
多謝陳 sir 忠告。
我女嚟講,文科成績普通,佢會比較緊張呢幾科理科,希望佢接受到成績起跌。佢問題反而 ...

我都是相信「望其上得其中」的。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 19-9-25 17:57
我都是相信「望其上得其中」的。

我都係
希望佢望其上(QFin) 得其中 (RM 或 Econ+Fin) 啦。

你先生那年代讀電子工程成績要超勁才入到,比入醫學院的成績更好,佢同你同一間大學?而家電子工程淪為水泡科,都唔知點解會搞成咁。

aa06 發表於 19-9-26 13:05

你先生那年代讀電子工程成績要超勁才入到,比入醫學院的成績更好,佢同你同一間大 ...

佢聲稱幾乎要重讀中七
佢係城大頭幾屆畢業生

現在電子エ程畢業出路少,所以變成水泡科。