用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 高中選啱科真係好重要
樓主: YolandaTam
go

高中選啱科真係好重要   [複製鏈接]

YmOra 發表於 21-2-17 10:49
佢D同學仔有的好"吹"得,"通識"好高分㗎!但佢和一些不愛通識的同學仔就覺得難吹了,我有DD觀察到,懂 ...

通識又真係要靠吹同靠文筆,如果用中文考 中文 ok 就問題不大,相反好似我大仔一向中文超差,用中文寫嘢佢一向唔叻,所以當年通識都有去名師補習,補咗2年好彩最後 DSE 都有4。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-17 10:57
通識又真係要靠吹同靠文筆,如果用中文考 中文 ok 就問題不大,相反好似我大仔一向中文超差,用中文寫嘢佢 ...

係呀!你講出重點,我女就係"中文通識",佢D中文OK㗎!本應對通識應該贏咗一半,起碼唔駛煩"文筆"問題,係少咗"懂吹"而矣!不過,佢有"批判"能力,我有鼓勵過佢,我話雖然你唔吹得但你有邏輯批判,應該可以提升DD通識的分數,但,佢無興趣投放就是無興趣呢!無佢符

YmOra 發表於 21-2-17 10:20
我估,今年和出年DSE會有些學科嘅CutOff線向下調。
今年真係冇眼睇。

YmOra    發表於 21-2-17 18:54

YmOra 發表於 21-2-17 11:04
係呀!你講出重點,我女就係"中文通識",佢D中文OK㗎!本應對通識應該贏咗一半,起碼唔駛煩"文筆"問題 ...

我哋一家之見(年輕人用英文考通識,文筆欠佳,但大致保持級頭 40%):
通識分兩份卷,卷一 data response question, 主要考核同學分析同綜合資料嘅能力,一般抄足source 再加少少分析應該攞到 60-70% 分。卷二 extended response question,係真正考同學有冇料嘅戰場,同學要對課題熟悉先能夠答到,呢部份好多英文好,吹得嘅同學都炒,皆因佢哋唔夠 point。要呢部份力保不失,可以考慮喺六大課題裏面揾三個專攻,平時多留意自己專攻範疇嘅時事,再多少少閱讀 - 例如我家年輕人其中一個專攻係 globalization, 除咗睇新聞,亦睇 Joseph Stiglitz 嘅 globalization and its discontents。
歸根究底通識唔係語文,年輕人通識老師俾過啲攞 5,3,2,1嘅樣本佢哋睇,同學低分通常係唔夠 point, 寫嚟寫去都係嗰幾句,又或者邏輯混亂,以致說服力不足,攞5嘅同學文筆都係普普通通,反而points多,例子足夠,令人信服。

YmOra    發表於 21-2-19 12:30

YolandaTam 發表於 21-2-17 16:41
我哋一家之見(年輕人用英文考通識,文筆欠佳,但大致保持級頭 40%):
通識分兩份卷,卷一 data response ...
Hong Kong today (除了 quality of life), 已被廢武功, 免受爭議, 餘下三屈都未必會出, 可以讀少個 module

小鹿揀學校 發表於 21-2-17 17:59
Hong Kong today (除了 quality of life), 已被廢武功, 免受爭議, 餘下三屈都未必會出, 可以讀少個 module ...

咁就好喇
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

YmOra 發表於 21-2-17 09:55
先謝謝你的意見,我十分認同你的睇法,只是孩子十分有性格,對通識沒興趣就自己想出辦法話攞最基本要求就 ...

每個人情況都唔同,不過,見你女同我家的2個純理科考生都幾似,所以都講少少。
我家2個考生喺學校通識成績都係坐2望3。考生1又唔可以放棄通識科,S5開始補通識,不過差不多撞哂D比賽時間無得上堂,好似白交補習費。S6嗰幾個月先正式補。正如Yolanda  Tam講,通識唔係齋吹,要有point同答題技巧,吹得叻係錦上添花。考生1係唔會睇好多資料,就去咗食幾個月補品,即係答題技巧同記住一D有用嘅數據。考生1喺DSE攞5。
考生2喺勉為其難下喺S6上咗幾個月video course,最尾個月重因為疫情無上堂,DSE都攞4。

我見你喺其他帖問2大嘅BSc,咁其實如果亞女中英文無問題,門檻都幾低,唔駛打擾亞女自己嘅計劃。另有目標就作別論。

LingChiBaBa 發表於 21-2-19 10:45
每個人情況都唔同,不過,見你女同我家的2個純理科考生都幾似,所以都講少少。
我家2個考生喺學校通識成績 ...

同意, 我女中英文唔差, 作文好寫得, 但係DSE通識得3, 係最差既一科, 我估係唔夠POINTS累事.
如果家長以為通識科偏幫文科人, 係誤解了通識.

October. 發表於 21-2-19 11:33
同意, 我女中英文唔差, 作文好寫得, 但係DSE通識得3, 係最差既一科, 我估係唔夠POINTS累事.
如果家長以為 ...

我估你女考DSE時,坊間未掌握到考通識嘅竅門。另外,我覺得可能我女的學校老師教得太悶,對我女這些理科人來說提不起興趣。

LingChiBaBa 發表於 21-2-19 11:49
我估你女考DSE時,坊間未掌握到考通識嘅竅門。另外,我覺得可能我女的學校老師教得太悶,對我女這些理科人 ...

我估佢唔多用腦又冇技巧.

真係好多謝你的意見,真係經驗之談,好有用的資料。無錯呀!我會把讀書計劃交番俾阿女自己,佢雖然口口聲聲話好羨慕學弟學妹們未來不用為通識而煩腦,但佢亦有分享過,自己一早就plan好只取到2就算,其實與將來新制無異,只求合格就可以了,其實亦因為佢一早計劃好將來用來入U嘅"食糊"科係邊幾科才不把通識放得太重而矣!其實,佢一D好友也是把四主科其中一科以"達標"為目標,留番D時間响自己強科身上搏沖**。另外,其實阿女未有確切的大學選系方向,只是對她來說,大方向選嘅科目都似乎以對她有選修嘅理學科都係十分有利不用太睇通識,故她的讀書計劃暫對她選"U課程"無太大影響吧!

不過,講開BSc,另外嘅"工程科"課程想請教一下你,阿女對數和Phy十分有興趣,亦知道工程有好多好多相關嘅知識可以攝獵得到,一定可以滿足到她對數學和物理和計算範疇的要求,但,女孩子讀工程始終比較少人讀,加上,工程系是否真的""適合""讀呢?科學層面的滿足度又是否真的有咁多呢?真心求教thxx.thx

YmOra 發表於 21-2-19 12:28
不過,講開BSc,另外嘅"工程科"課程想請教一下你,阿女對數和Phy十分有興趣,亦知道工程有好多好多 ...

如果你以前有去過大學嘅資訊日,你會見到工程系都有唔少女仔。
我2個女成績最好嘅科目都係Maths同Phy。我之前同佢哋講,鐘意Core Maths同大學嘅數學係2回事;鐘意Maths同Phy可能適合Application嘅工程。

不過,佢地都唔係揀Science 或Engineering 。

LingChiBaBa 發表於 21-2-19 12:52
如果你以前有去過大學嘅資訊日,你會見到工程系都有唔少女仔。
我2個女成績最好嘅科目都係Maths同Phy。我 ...

沒有,原本想去下,但疫情影響下失了DD預算,加上,阿女未有方向,讀工程也是她突然咁諗會唔會有機會有很大的滿足感才問我知不知詳情,可惜我對這又不太了解。

可否分享下你囡囡沒選理學和工程,咁!是否揀咗商科讀呀?唔好怪我八掛。

YmOra 發表於 21-2-19 14:10
沒有,原本想去下,但疫情影響下失了DD預算,加上,阿女未有方向,讀工程也是她突然咁諗會唔會有機會有 ...

你女修Phy/Chem/Bio (M2?),其實有好多好多選擇。我諗疫情影響下,無大學實體資訊日,學校安排唔到Career talk,對一D唔太熟悉的學科,變成未有方向。

我2個女分別讀緊PolyU視光同教大嘅小學數學。

LingChiBaBa 發表於 21-2-19 15:35
你女修Phy/Chem/Bio (M2?),其實有好多好多選擇。我諗疫情影響下,無大學實體資訊日,學校安排唔到Career  ...

係呀!我女修讀緊M2PhyChemBio,由於她比較強理學科,才認為入U嘅"食糊科目"比較多,故她對通識才抱著合格就算的心態,講番,佢都知大學課程有好多選擇,只是她未有明確的方向,佢話遲D會請教下老師她適合讀D咩好。恭喜你囡囡先,讀到自己喜歡的科目。

成機問下,視光啱唔啱喜歡M2和Phy學生讀呢?thx.thx

YmOra 發表於 21-2-19 16:24
係呀!我女修讀緊M2PhyChemBio,由於她比較強理學科,才認為入U嘅"食糊科目"比較多,故她對 ...

視光需要Maths/M1or2/Phy/Chem/Bio,全部都係heavy weighting,唔會再返教DSE嘅 syllabus 。

Physics同M2要用計Optics嘅知識。Chem同Bio也需要的,始終係醫療系。

LingChiBaBa 發表於 21-2-19 16:37
視光需要Maths/M1or2/Phy/Chem/Bio,全部都係heavy weighting,唔會再返教DSE嘅 syllabus 。

Physics同M2 ...

oic十分多謝你的資料呀!陣間問下佢喜不喜歡先。

busybeebee0713 發表於 21-2-23 02:17
但好像「吹」得有技巧?我女前排上網買咗啲通識答題技巧筆記,今次考試高分咗好多,唔知係咪真係有用,定 ...

我個唔叻"吹",不過我估吹得越有point分數越高吧!
‹ 上一主題|下一主題