用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 高中選啱科真係好重要
樓主: YolandaTam
go

高中選啱科真係好重要   [複製鏈接]

上到呢個階段,真係開始見真章,如果揀到自己鐘意嘅科+能力夠會事半功倍,我仔揀嘅科同樓主嘅囡一樣,希望佢哋揾到啱自己嘅讀書方法。

kinchung 發表於 19-9-26 13:33
現在電子エ程畢業出路少,所以變成水泡科。

講起電子工程,我哥是這科畢業,真是出路少左好多,我細女見到舅父這樣就抗拒讀工程,我地話可以修phy未必讀工程,之後都是選左經濟來讀,本以為要揾補習,佢又話自己跟到。

我當年讀工程全男班,現在已有好多女工程師。
樓主的小朋友好難得咁主勳,希望佢 M2 有 5** 啦!

kinchung 發表於 19-9-27 13:59
我當年讀工程全男班,現在已有好多女工程師。
樓主的小朋友好難得咁主勳,希望佢 M2 有 5** 啦! ...

承你貴言呀 c hing.
今日佢又囉本 M2 雞精書喺度刨,睇vector, matrix. 我其實 N 年前讀過,但冇一秒明過 (當年男友,即現在老公教我教到      ). 佢同我講啲嘢點乘埋佢, determinant etc...  我      

你女應有你先生 DNA,放心佢一定得。  
當年我 additional maths 都係自修,因學校沒有開班,這些 vector algebra 看來難不到她,而 matrix 對日後 學 linear algebra 會有更多好處,叫她不要太急, 先學好 MI, 例如 用 MI proof binomial theorem,幾時用 MI,幾時用 direct proof...etc.

唔通, 高中 vs 初中真係有咁明顯分別!!!

只係開咗學2個星期, 阿女講開學第二,三日已開始要交功課, 開學後第一個星期五已測驗 Maths.

阿女呢2星期講過幾次高中忙好多, 功課量及預習頻密好多. 初中三年, 我好少見阿女 "每晚" 溫書或做功課, 所以我成日覺得佢無努力讀書.

但係, 依家呢2星期我真係 "每晚" 見佢好認真咁做功課及預習, 完全同初中嘅佢好唔同, 原來學校 "谷" 學術, 學生跟住學校要求去交功課及測驗考試, 原來家長可以唔洗勞氣去 "鵝" 及 "嘈" 仔女唔去溫書, 孩子們原來可以自動自覺去做.

3科選修科係佢選修科第一志願, 理論上佢唔討厭呢啲科目, 理論上亦唔討厭上呢啲堂. 希望佢高中生活新開始, 希望佢自動自覺嘅積極學習模式能一直維持落去.

再見, 初中!
迎來, 高中!

加油!

小時了了 發表於 20-9-11 14:57

只係開咗學2個星期, 阿女講開學第二,三日已開始要交功課, 開學後 ...
我果個, 都只係S3, 未到高中, 但又係一開學就黍料, 又默書, 又小測(英, 數), 佢由3/9到依家, 都晚晚做到好夜, 依家相反係要我叫佢去訓, 唔好再做... 唉, 咁下年高中, 一定死硬

妹妹頭 發表於 20-9-11 15:03
我果個, 都只係S3, 未到高中, 但又係一開學就黍料, 又默書, 又小測(英, 數), 佢由3/9到依家, 都晚晚做到好 ...

你女女間學校好似平時都好多嘢啦喔,仲加料?

只係開咗學2個星期, 阿女講開學第二,三日已開始要交功課, 開學後 ...

//原來學校 "谷" 學術, 學生跟住學校要求去交功課及測驗考試, 原來家長可以唔洗勞氣去 "鵝" 及 "嘈" 仔女唔去溫書, 孩子們原來可以自動自覺去做//

乜你咁得意,個女讀到高中至明呢個道理

小時了了    發表於 20-9-11 18:51

YolandaTam 發表於 19-9-12 12:41
我女昨日同我講佢真係好喜歡數學 :sweating:
話做 M2 mathematical induction 做得好開心
佢選咗 phy chem ...

貴千金

little_yolky 發表於 20-9-11 17:53
//原來學校 "谷" 學術, 學生跟住學校要求去交功課及測驗考試, 原來家長可以唔洗勞氣去 "鵝" 及 "嘈" 仔女 ...

哈哈! 因為小學時學術上我完全無放手,自己一手一腳跟及谷,當時阿女年少無知俾我谷
初中一開始我已完全放手,感覺好似學校又唔係好谷,係我眼中阿女初中三年來好hea

所以,我後知後覺依家高中學校及學生備戰公開試先至知,因我未見過阿女咁自動自覺、咁認真而持續地温書丶預習及做功課,我有啲感動

個人認為,初中猶如一間小商場的小店舖,好似旺角中心咁,女孩子喜愛嘅賣衣物之細店有好多選擇,五花百門樣樣有,對初步了解係幾好的亦必需的。去到高中就像進入一間大型商場咁間間店舖都好大,買嘅東西十分"專",可以認識及接觸更多衣服的質料、設計和款式大開眼界。初中"忙"响多樣化和了解各科的表面嗰浸,從而找出自己的興趣;高中的"忙"係深入的忙,要鑽入學科的最深處學習。個人認為,高中學習係辛苦過初中好多。

我成曰話初中係honeymoon又無人信……當我講風凉話~

Yanamami 發表於 20-9-12 11:49

有D學生响初中會大玩特玩多類活動,一上到高中就修心養性乖乖地讀書,成個中學,甚至乎小學,去到高中哩刻才是他們"開始讀書"的開步。

Yanamami 發表於 20-9-12 11:49

其實諗回轉頭,是輕鬆過高中。

YmOra 發表於 20-9-12 19:01
有D學生响初中會大玩特玩多類活動,一上到高中就修心養性乖乖地讀書,成個中學,甚至乎小學,去到高中哩 ...

但是個底要打得好,先可以追得上。
我見一沉就無心機讀。

JJDBB 發表於 20-9-12 19:09
但是個底要打得好,先可以追得上。
我見一沉就無心機讀。

係就係,其實我都建議初中可以的話下D苦功打好個底比較好,但個性問題,有些孩子真係好喜歡"玩",而佢哋真係讀書唔差架喎!如果,孩子好清楚自己真係可以响初中之前玩晒,高中就""滴酒不沾""修心養性,成功入到大學再玩過。咁!這種方法又未嘗不可呢!個人認為,哩類人好多時都係一些擁有"少聰明"個性的小孩子。

YmOra 發表於 20-9-12 19:32
係就係,其實我都建議初中可以的話下D苦功打好個底比較好,但個性問題,有些孩子真係好喜歡"玩",而佢哋 ...

少部份人又玩得又讀得。一定不會是我女。

YmOra 發表於 20-9-12 19:32
係就係,其實我都建議初中可以的話下D苦功打好個底比較好,但個性問題,有些孩子真係好喜歡"玩",而佢哋 ...
我講既honeymoon, 唔係代表瘋狂地玩完全唔理学习,而係唔洗下下搏到盡打哂仗咁。我自己觉得打底真系由小学开始,尤其語文要長期浸,良好学习态度同好多soft skills, 如时间管理……呢个底打好左上到中学keep 住个momentum就可以係初中时放鬆尐。參加多尐活动(对个人既成長同交際亦有幫助),只要摸索同適应到中学模式就可以。真正开始搏殺可以从高中开始。其实如果語文同学习态度个“底”好,成績差極有限,因為佢自己亦唔会俾自已太“样衰”,咁初中就唔洗下下太紧張。

Yanamami 發表於 20-9-12 19:58
我講既honeymoon, 唔係代表瘋狂地玩完全唔理学习,而係唔洗下下搏到盡打哂仗咁。我自己觉得打底真系由小学 ...

好認同態度的重要性。朋友告訴我,他仔之前是全級考一入個間中學,點知去到中學,多活動,多朋友啱玩,放學打波,行街等等,功課抄,有時交吾齊,於是成績一落千丈。所以不能瘋狂,要知道自己責任是什麼,個底必須打得穩陣。
‹ 上一主題|下一主題