用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 高中選啱科真係好重要
go

高中選啱科真係好重要  

我女昨日同我講佢真係好喜歡數學 :sweating:
話做 M2 mathematical induction 做得好開心
佢選咗 phy chem econ M2, 除咗 econ 冇咁忙, phy 已經 quiz, chem 都好緊密咁教書, core math 教咗差不多兩個 chapters. M2 11月先至開始,但佢已經急不及待叫佢爸爸教定,自己做緊。
年輕人把火着咗係可以心甘情願去捱,各位家長請多加鼓勵支持佢哋努力去達標揀到心儀科目

csauye    發表於 21-4-26 07:31
TwinWong    發表於 20-9-11 15:50
2jkidsfather    發表於 19-11-1 09:57
planetearth    發表於 19-9-25 12:42
b3410    發表於 19-9-12 13:53

YolandaTam 發表於 19-9-12 12:41
話做 M2 mathematical induction 做得好開心
佢選咗 phy chem ...

目前阿女3科都好努力自己應付, 除左中文科, 佢唔明我可以幫下佢, 其他6科我已經理唔到!!

希望佢keep住圑火, 大家向DSE進發! 加油!     
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

我明。我地暑假去咗倫敦兩星期,我女迷上英國歷史,返來咁耐仲係不停睇有關的書。最妙係佢搣甩咗任天堂,話Mario 悶 。我唔知佢呢場火燒幾耐,但第一次見到良幣驅逐電子產品呢d劣幣,覺得好爽。

b3410    發表於 19-9-12 13:53

回覆樓主:

你地就好啦,我的還是電話電話都是電話,就快開戰(我同佢)。之前叫佢在暑假開始開波,佢話得得得.... 吾知點樣先可以叫到佢預習,其他副科都吾想比佢補習

洋蔥頭媽咪    發表於 19-9-12 13:45

我都認同選修心儀科目好重要,冇興趣根本唔會提得起勁,當然能力都非常重要。如果你囡囡能力強可以學快啲學多啲,對佢哋其實都有幫助。

我仔同你女兒選修科一樣都係讀8科,不過我仔去年已接觸過較深嘅 phy同 M2,所以而家學校嘅課程佢已經識,對他來説沒太大難度,早前佢仲同我商量想參加中學/大學雙修課程,我叫佢考慮清楚先,始終讀緊8科時間管理上要好好先得,如果覺得有能力 handle 倒我都會支持佢。

好羨慕!希望我女下年都可以讀到自己心儀科目!

Ha... M.I. !  Agree with you.
Also ask her to study when we apply Mathematical Induction to prove the equation.

回覆 YolandaTam 的帖子

替你囡囡高興,請問佢是否自細數學都好有興趣和天份?

aa06 發表於 19-9-12 14:51

替你囡囡高興,請問佢是否自細數學都好有興趣和天份? ...

老師話係囉,我就唔多覺嘞
佢一向數學普普通通,小學時期75-85分左右,唔耐煩操練,每日好求其咁做一兩版補充,永遠只揀文字題嚟做。小一已經同我講操練好枯橾,覺得好似機械人
中二下學期,唔知乜嘢 tart 着咗佢(一定唔係老師,佢話老師教得又慢又悶,好簡單嘅嘢講完又講),之後肯認真做數,成個人唔同咗。

IloveJJ 發表於 19-9-12 14:40
贊成!讀自己喜歡既野,做自己喜歡既工作,就算辛苦都開心。
不過,我有聽過喜歡既科,唔一定攞到高分,咁 ...

係㗎,但我好離地:學習自己喜歡嘅科目本身已係享受,結果...有時好難講嘅。

醒目開學勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

JJDBB 發表於 19-9-12 13:22
你地就好啦,我的還是電話電話都是電話,就快開戰(我同佢)。之前叫佢在暑假開始開波,佢話得得得.... 吾知 ...

每個人讀書方法唔同,又唔駛一定要預習既,遇到自己覺得特別困難既課題,先預習下。

對學習有好奇心,就會驅駛佢哋深入去探索,我仔都話對MATHS, CHEM,BIO, 好有興趣,成日想知點解,想做題解題,對唔中意既科,佢話唔想自己咁廢,死死氣都要讀。

從小學由我安排做練習,到高中佢自發講出佢對啲科目有興趣,大學都要讀呢d科,起碼,終於有個目標了。

我同事仔都係,中學仲冇咩目標,好在有經濟能力就有選擇,去左外國留學,“叮”一聲開竅,返港後再繼續深造。

October. 發表於 19-9-12 21:35
每個人讀書方法唔同,又唔駛一定要預習既,遇到自己覺得特別困難既課題,先預習下。

對學習有好奇心,就 ...

佢真的不會查根問底,升上高中,真的無可能吾預習,屋企又無太多餘錢補太多習,學校老師資源又不夠,佢之前的科目死背的,升高中真正無可能。

JJDBB 發表於 19-9-12 22:04
佢真的不會查根問底,升上高中,真的無可能吾預習,屋企又無太多餘錢補太多習,學校老師資源又不夠,佢之 ...
高中靠背唔得架啦,對課題要熟+理解。我仔係佢覺得BIO難,所以,BIO佢有時會預習,MATHS有去操卷,係學前咗既,算预習咗,不過,當初原意係想增潤提升佢MATHS成績, 算係目標達到。

補習想有效,返屋企需要俾心機做埋補習社練習來鞏固,否則,補習既作用不顯著。

真是好啊,羨慕

黎小宝 發表於 19-9-23 13:34

真是好啊,羨慕

客氣啦,我總信每個人心中都有團火,只要點著咗就會努力㗎啦,見到年輕人 hea, 我哋會好掹,但其實佢哋唔一定係懶㗎,或者係揾唔到咩值得佢哋努力。我女學校 fb 先啱啱分享咗有位師姐喺芭蕾舞把火著咗,去咗外國進修 lu  
我女中一好 hea 吓,IS同數學中下添,邊個會諗到兩年後佢變咗另一個人呢?

YolandaTam 發表於 19-9-23 13:57
客氣啦,我總信每個人心中都有團火,只要點著咗就會努力㗎啦,見到年輕人 hea, 我哋會好掹,但其實佢哋唔 ...

上個星期真係峰迴路轉, 星期三四阿女同我講對econ無興趣(同期望差好遠喎, 同埋個老師唔係好得喎) , 如果捱到中五drop, 學校只可修M1/M2. 但呢2科佢又係無乜興趣。 宜家佢想轉修phy!!

星期五佢自己揾負責轉科的副校傾, 副校話佢知轉phy無問題, 但要快, 因為已經開學3星期, 人地已經教緊野, 於是星期五, 不斷糾結轉唔轉, 最後星期日佢draft左封家長信比我話決定轉科, 搭上搭問到已drop phy 的S6師兄攞書, 今日交信, 最快明日可以成功轉讀phy.
唉! 希望佢唔好再比我咁多刺激啦!!

October.    發表於 19-9-23 16:54
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-9-23 14:39
上個星期真係峰迴路轉, 星期三四阿女同我講對econ無興趣(同期望差好遠喎, 同埋個老師唔係好得喎) ...

嘩,咁咪即係 phy chem bio!
學校俾轉科真係好。我女有同學 phy 跟唔上, chem 又冇興趣再加唔 like M2 老師 話早知讀 THS, Geog 同 Econ 喎,  希望只係發吓晦氣啦,如果係真,嚟緊三年會好痛苦