用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人因為咁樣而重讀K1?repeat K1
樓主: Babyworldonline
go

有冇人因為咁樣而重讀K1?repeat K1 [複製鏈接]

親親小寶 發表於 19-9-23 08:35
其實言語遲緩係本身小朋友嘅問題,未必關邊個湊嘅事

但她小朋友可以正常表達到自己想要的,就一定唔會係語言遲緩。樓主話,問open question回答唔到,其實,對於一個8月B,剛上K1的小朋友,表達唔到,係好正常。

語言遲緩,絕對同邊個湊有關係。因為如果長期幾種語言混合,對於一d小朋友,係會有影響。

tyyho1 發表於 19-9-23 11:03
Agree...
我覺得 repeat k2 最好...
N/k1 既野相對較淺...

Babyworldonline 發表於 19-9-11 23:52
囡囡係16年8月b,現正於某間私立幼稚園讀k1,但因佢表達和語言能力比較弱 擔心佢繼續讀落去會跟唔上。所以  ...

咁個評估有什麼跟進建議?有沒有之後再去cac 做正式評估?
在香港speech delay 大多因為雙語環境,只要做些適當訓練,持之以恆,會catch up 到的

有冇同 kg 老師了解過小朋友上堂情況?雖然開學冇耐,但老師應該比到有用意見。

我小朋友大約 n 班尾系 poly 評估過係 mild 遲緩,therapy 後好努力引導佢用完整句子表達,n 班老師 comment 佢怕醜、少少表達得唔好。冇 repeat,但跟住既整個 k1都擔心佢跟唔到進度。
turn out 系 year end 家長會老師 comment 佢同大人相處仍怕醜,但上堂態度好正面、好肯舉手答問題,三年 kg 生涯都只係擔心佢同人相處既問題遠多於學術,反而佢就攞左三年 honor student 獎。說明言語、表達能力同學習進度唔一定有關。而後來做左個智力評估跟進,雖然佢言語方面能力仍較為普通,不過其他範疇幾突出(但未至於 gifted)。

家長可能關心言語能力影響日後考直私小學,的而且確佢既 honor student 獎、數理、邏輯能力,對 interview 都係無助既,經歷過兩次升小遊戲,個人認為溝通技巧係好緊要。佢考直私並未有神校 offer,甚至有幾間我認為幾有機會既直私都系 1st round rejected,但心儀既 offer仍有幾間,最終慶幸亦入到最心儀的一間。

我既建議係家長先行了解表達和語言能力既標準,私人機構有佢地既立場,或可試下政府/大學機構既評估,再同kg老師了解下。如無必要,無謂讓小朋友 repeat,個個朋友仔都有得升班,佢冇,其實唔好受。

Babyworldonline 發表於 19-9-11 23:52
囡囡係16年8月b,現正於某間私立幼稚園讀k1,但因佢表達和語言能力比較弱 擔心佢繼續讀落去會跟唔上。所以  ...

揸筆小手肌掂唔掂?課堂跟唔跟到?

我個仔和你差唔多,我亦想著卑佢重讀k1...佢仲要係中b,6月頭,每次去接佢放學都好大壓力

samus90 發表於 19-11-26 15:06
我個仔和你差唔多,我亦想著卑佢重讀k1...佢仲要係中b,6月頭,每次去接佢放學都好大壓力
...

點解呀?

唉....你個女依家好滴未吖?

樓主女女有冇進步?我仔仔同你女女情況好似,佢都係16年8月b,我都諗緊repeat k1,冇考慮適齡分數問題!我仔又係答唔到open questions,只係識答好唔好,要唔要,食唔食?問佢做緊咩?宜家去邊?食緊咩就唔識答!但佢又係講到短句,例如想要既野會講:唔該媽媽開電視!/我想玩sir滑梯!我仔仔評估左有發展遲緩,係咪應該報定多兩間幼稚園穩陣?

Fatfat_ball 發表於 19-11-27 17:37
樓主女女有冇進步?我仔仔同你女女情況好似,佢都係16年8月b,我都諗緊repeat k1,冇考慮適齡分數問題!我仔 ...

我感覺佢呢個月有些少進步 忽然會彈一句嘢出嚟 同埋問佢嘢再唔係一味答唔知

不過最令我放心係阿哥自行揀嘅學校收咗!再唔使擔心妹妹第日升小一既問題啦

Poyau    發表於 19-12-9 09:14

Fatfat_ball 發表於 19-11-27 17:37
樓主女女有冇進步?我仔仔同你女女情況好似,佢都係16年8月b,我都諗緊repeat k1,冇考慮適齡分數問題!我仔 ...

K1 老師都係話佢反應比其他同學慢~話睇到學期尾先再決定!

另外我打咗去健康院排期見姑娘~會同佢提出我擔心嘅問題~睇下佢會唔會安排 阿女做評估

回覆樓主:

我最後都冇報其他學校k1

我想試下原校repeat! 不過都想觀察多排先,因為老師都話佢進步左,叫我唔好太擔心,雖然講野慢左d! 希望過多幾個月有驚喜

甘其實幼稚園老師有冇發現,定家長自己發現

samus90 發表於 19-11-26 20:48
唉....你個女依家好滴未吖?

你小朋友咩事?

mrs.3845 發表於 19-11-30 23:47
你小朋友咩事?

唔講嘢,淨係喜歡讀英文,教佢又唔肯聽,性格固執。

samus90 發表於 19-12-8 23:57
唔講嘢,淨係喜歡讀英文,教佢又唔肯聽,性格固執。

家中主要同她講英文?

唔係吖,他自己就很喜歡英文,有時會睇英文累節目。他一歲半個時,細佬出世,之後慢慢開始唔同我們溝通,亦唔講嘢。脾氣變得好燥...

samus90 發表於 19-12-9 09:29
唔係吖,他自己就很喜歡英文,有時會睇英文累節目。他一歲半個時,細佬出世,之後慢慢開始唔同我們溝通,亦 ...

平時是否工人照顧?

唔係吖,就一天會睇一兩個鐘英文節目...
‹ 上一主題|下一主題