用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人因為咁樣而重讀K1?repeat K1
go

有冇人因為咁樣而重讀K1?repeat K1

囡囡係16年8月b,現正於某間私立幼稚園讀k1,但因佢表達和語言能力比較弱 擔心佢繼續讀落去會跟唔上。所以 我已經重新再申請入學証,同報定幾間心儀嘅幼稚園重讀 K1作兩手準備。
如果個女在這段時間有所進步和佢老師都覺得佢冇遲緩,咁會繼續畀佢讀k2,否則我會考慮比佢讀另外一間學校repeat K1
補充:帶過個女作言語發展 嘅初步評估 屬於marginal 擲界

有冇人因為咁樣而重讀K1?歡迎大家畀啲意見

回覆樓主:

8月b重讀升小一會無咗適齡分

要考慮8月B重讀K1,到考小學時會無左自行的適齡分10分

回覆樓主:

謝謝大家回應,我見適齡的兒童定義為(即九月開課時年滿五歲八個月至七歲),如我女2020年9月重讀K1,2023年9月入小一是剛剛7歲,這樣算不算適齡?我真的不太清楚
大仔現在 K3如果佢出年入到津小,妹妹是否必入到的?

謝謝各位

Babyworldonline 發表於 19-9-12 08:17
謝謝大家回應,我見適齡的兒童定義為(即九月開課時年滿五歲八個月至七歲),如我女2020年9月重讀K1,2023年9 ...

適齡用8月31日cut off

Babyworldonline 發表於 19-9-12 08:17
謝謝大家回應,我見適齡的兒童定義為(即九月開課時年滿五歲八個月至七歲),如我女2020年9月重讀K1,2023年9 ...

截數日期是8月31日
如重讀k1,9月1號開學日你囡囡剛好超過7歲
我識人9月B重讀k1,為入名幼

其實,K1才開學兩星期,咁快就話repeat,會唔會言之尚早?就算言語發展慢d,repeat 都未必可以解決到問題,你不如早d去協康會找下適當嘅治療,幫助小朋友。

回覆樓主:

我仔以前也遇過這樣的情況, 佢仲要細過你小朋友. 我覺得每個小朋友都有強項同弱項, 有啲可能講嘢唔叻但係學術比較好, 呢個同性格都好有關係. 當年我哋都好擔心但係佢上到k2又好咗好多, 加上佢學術都中上所以都照畀佢升, 我覺得不用太擔心. 不過你預咗講嘢麻麻地嘅小朋友考小一就未必好理想, 當年收我哋小朋友嘅都係啲學術型嘅學校, 不過我哋都覺得幾適合佢.

piglover 發表於 19-9-12 09:10
其實,K1才開學兩星期,咁快就話repeat,會唔會言之尚早?就算言語發展慢d,repeat 都未必可以解決到問題, ...

你說得對,最後重讀與否會明年5,6月看看老師意見才決定。但現在這刻要報明年 K1 呢~
同步我亦會帶她作評估
謝謝你的意見

piglover 發表於 19-9-12 09:07
適齡用8月31日cut off

如果係咁,又真係好大風險,除非我仔順利入到津小

謝謝你的意見

高0媽媽 發表於 19-9-12 09:09
截數日期是8月31日
如重讀k1,9月1號開學日你囡囡剛好超過7歲
我識人9月B重讀k1,為入名幼

原來超過7歲係唔得 ,那真是有點風險,不過我不是為了找名幼啊~

謝謝你的意見

會唔會平時工人姐姐湊開,所以語言發展慢d。

回覆 piglover 的帖子

工人係菲傭,唔知關唔關事. 我女現在3歲成日答唔到我open question,只係答到選擇題如係唔係, 有冇, 食左未食...有時仲答錯...
佢自己想做,想食,想去既佢會自己用句子講出來, 但當我問番佢問題佢就答唔知.

比如佢話想去公園, 我問佢點解想去? 想玩D乜?  佢哎完一輪答唔知...

佢開始K1我知佢好快要在課室上做分享如唱歌,講故事, 我都唔知佢可以分享到D乜

Babyworldonline 發表於 19-9-12 12:17

3歲答唔到open question係好正常的一件事。 媽媽你會唔會太心急呢?其實,衛生署個網有小朋友言語發展的表,你睇下上面嘅指引先。

我小朋友同你果個咁大,睇你形容,我小朋友都係同你女一樣咁大。 但老師從無話她言語發展有問題。

回覆樓主:

她可以講到完整句子,已經無遲緩啦。你問她去公園玩咩?就算你問我,都要想,要組織啦,何況3歲。其實,係唔係你太高要求呢?仲有,你所謂做過出面咩言語測試,係協康會,定係出面私營機構的。

如果係私營機構,好多想掠水,都會誇大小朋友的問題。想家長比錢報課程。

piglover 發表於 19-9-12 13:23
她可以講到完整句子,已經無遲緩啦。你問她去公園玩咩?就算你問我,都要想,要組織啦,何況3歲。其實,係 ...

我去私人,唔係協康會

Babyworldonline 發表於 19-9-12 14:36
我去私人,唔係協康會

私人,怪不得啦。可能想tum你上course。

我見你上班話你小朋友有想要的,會可以用句子表達,已經一定唔係言語遲緩啦。

如果係我,我反而唔會repeat K1 , 我會讀完個k2都覺得冇進步先會考虐repeat K2或repeat k3, 因為佢同同學仔傾多D偈就會進步得好快。

相反,repeat K1又係對住D表達能力一般嘅小朋友,冇乜意思。

你小朋友可能只係因為長期對住工人姐姐,而個工人姐姐又忙碌做其他屋企野,所以小同小朋友傾偈。

或者你試下參加D講故事班,點都會有進步,唔好第一下就諗repeat(emoji)(emoji)

Babyworldonline 發表於 19-9-12 12:17

其實言語遲緩係本身小朋友嘅問題,未必關邊個湊嘅事

VvTara 發表於 19-9-12 22:29
如果係我,我反而唔會repeat K1 , 我會讀完個k2都覺得冇進步先會考虐repeat K2或repeat k3, 因為佢同同學 ...

Agree...
我覺得 repeat k2 最好...
N/k1 既野相對較淺...
唔值得 repeat...
但K3 已經好大個..
當人人都講緊考到邊間小學而小朋友要 repeat 好似唔係咁好..
感覺 k2 影響無咁大..