用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 泳會定私人教練好?
樓主: francoma
go

泳會定私人教練好? [複製鏈接]

francoma 發表於 19-9-14 06:31
回覆 MrBeast 的帖子

主要也是已經學識基本三式,想游好些。小朋友細時,做好基本嘢,大過時會記得。 ...
壞姿勢成了習慣之後就好難改

有些網友未必同意,我會用密集式,一星期兩堂C中,再加兩次自己/泳會練,C中其實每次30分鐘已ok, 因為主要是執姿勢,不過市面上二對一收費不合理。

壞姿勢成了習慣之後就好難改 <-- 十分贊成呀!但上咁多堂真係要用好多時間。請問你小朋友幾大?

MrBeast 發表於 19-9-14 06:52

有些網友未必同意,我會用密集式,一星期兩堂C中,再加兩次自己/泳會練,C中 ...

唔怕辛苦入泳隊一定改到壞姿勢教練一定唔順眼,嚴格好多,游得一年以上嘅,好少仲有壞姿勢。

haihaimom 發表於 19-9-14 09:05
唔怕辛苦入泳隊一定改到壞姿勢教練一定唔順眼,嚴格好多,游得一年以上嘅,好少仲有壞姿勢。
...

錯了, 我識某D 泳會的泳隊教練睇住D 學員游錯姿勢都唔出聲的.
教練只會PUSH 學員時間, D 學員好多時為左追快時間, 連上完C中後改良的姿勢都忘記了, 一味響度亂爬追快時間.

所以揀泳會都要好小心去揀.

doubleama 發表於 19-9-14 09:36
錯了, 我識某D 泳會的泳隊睇住D 學員游錯姿勢都唔出聲的.
教練只會PUSH 學員時間, D 學員好多時為左追快時 ...

咁真係要小心揀。

haihaimom 發表於 19-9-14 09:05
...

泳隊唔一定改到姿勢,始終一隊咁多人,好難跟到貼。要跟貼D改成更好既賽姿,係要加私鐘既~~~

MrBeast 發表於 19-9-14 06:52

有些網友未必同意,我會用密集式,一星期兩堂C中,再加兩次自己/泳會練,C中 ...

當年眼見小朋友仲想游,去考某港島大會泳隊,已經游緊佢地泳班,結果,係失敗左。問番泳班教練,佢話係呀,問左話太大個,好難再執泳姿,泳姿唔太正確。再問,有乜改善辦法,教練答,游多D。即時心內回佢:吓,游多D?又話年歲大左,好難改?

之後,入左校隊,教練來自同一泳會,游左一年,教練問,佢游得太少,想好D可以推薦入泳會泳隊。又內心即時回:哦,原來識人就乜都得~~~

francoma 發表於 19-9-14 06:55

我小朋友小一時游到娃後開始自由式時我自己跟,我們冇諗在這方面發展(long story),只是這幾年間斷斷績績keep 住。通常我們會在summer join 康民處的班,這些暑假期間的班好多時是一星期幾堂,若教練ok, 發現是快pick up 好多,反之朋友每星期一堂的好多都學不到

mcl203 發表於 19-9-14 19:47
當年眼見小朋友仲想游,去考某港島大會泳隊,已經游緊佢地泳班,結果,係失敗左。問番泳班教練,佢話係呀 ...
宇宙定律:識人好過識字

mcl203 發表於 19-9-14 19:47
當年眼見小朋友仲想游,去考某港島大會泳隊,已經游緊佢地泳班,結果,係失敗左。問番泳班教練,佢話係呀 ...

我仔小二嘅時候,學校派咗張泳會(學校游泳堂同水運會都係依間泳會負責)通告,話暑假有泳隊預備班,一個星期兩堂,價錢唔貴,於是參加。結果係成個預備班得兩個學生(隔離啲水線好鬼多人,佢哋條水線得兩個人),泳㥞教練堂堂都落水一對二咁執姿勢,大班價錢,私人教授,抵到爆我呢啲師9點會俾錢搵私教,我仔細時一直跟泳班咋

阿仔算好彩,報過學校泳班,私人會所泳班,遇過的教練都會執泳姿,不過之後無興趣再游,私教有同朋友夾過,有的教練係可以一個價錢同時教1-4個人泳水,志在玩除開價錢平又啱時間,主要都係不停操水逐個執,約好一個時間,個日有幾多個人到就照除,可以問下朋友或者隔離泳會啲教練有沒有這類班。

wongtw 發表於 19-9-15 10:48
阿仔算好彩,報過學校泳班,私人會所泳班,遇過的教練都會執泳姿,不過之後無興趣再游,私教有同朋友夾過, ...
之前朋友用開個教練,諗住1hr 太累pair 多個小朋友,點知那位教練話睇兩個辛苦的所以要收貴d,咁我建議每人半個中佢都唔肯收返除二$,又話唔可以做壞個市,我都唔朋乜道理,只覺得佢不識做生意,因爲我們會跟著其他學生同一日上,佢慳返commute 時間。
以前中學泳會主要都是C兄教,show 下姿勢就自己游,不久前我去游水隔離上緊C中執姿勢,自己偷C都進步了少少。

MrBeast 發表於 19-9-16 08:54
之前朋友用開個教練,諗住1hr 太累pair 多個小朋友,點知那位教練話睇兩個辛苦的所以要收貴d,咁我建議每人 ...

應該是有行規的,我估個教練因為有空檔,想賺多的先至無所謂,我地又無要求,玩水多過游水,夠鐘後,幾個小朋友經常去另外一個池玩多一個鐘先走。

wongtw 發表於 19-9-16 12:44
應該是有行規的,我估個教練因為有空檔,想賺多的先至無所謂,我地又無要求,玩水多過游水,夠鐘後,幾個 ...

May be but 規是死,人是生,佢唔講我唔講有邊個知,事實上教半堂收一半有乜問題

IloveJJ 發表於 19-9-16 14:17
其實我估無行規,我哋教一個兩個一樣價,教三個先有分別,都係教練自己決定。
想問下,你小朋友有無練習拉 ...
我都覺得唔想減咪話行規。
叫一下拉一下,教練拉得好求其(但講真亦不想比$去拉肋)

IloveJJ 發表於 19-9-16 21:02
我點解會問,係因為我記得你小朋友有啲特別需要,而我仔都係,佢筋好緊,唔止係游泳教練講,其實我應該要 ...
因為我本身之前受傷睇過physio, 佢教左我點拉,我都是用番之前所學於小朋友身上,邊度緊就拉邊度,不過就冇上網搵片,其實如果可以,找physio實地針對性教你點拉較有效,不過商業性的好多時只叫你去做療程。
你講開游水,我之前傷左唔想停training,問physio 可否游水練氣(因為網上話non loading ),佢答:睇你點游la 。

joking aside, 運動後拉筋同樣重要,不過e加我都懶左好多

IloveJJ 發表於 19-9-16 22:07
都係,我都係唔敢亂嚟,其實唔拉,將來影響大唔大呢?
1)自己扯著自己,慢左2)要走動的會較容易扭親
3)關節勞損

之前看康民處單張見到有伸展班,唔知exactly 糸乜,有興趣可查詢下

‹ 上一主題|下一主題