用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 泳會定私人教練好?
go

泳會定私人教練好? [複製鏈接]

如題

小女已經學識基本個三式,只欠碟式。目標想係改善詠式同埋游得快啲。

覺得私人教練可以跟得仔細些,但同其他小朋友一齊學,可能互相競爭下會學得快些。

1    0    0    0

回覆樓主:

唔學埋蝶式先, 如果學咗三式, 蝶式應該幾堂就上手。

回覆樓主:

所以d人係私家+group 操水,用好多時間、精神和金錢。

我都冇諗住要入校隊嗰啲,但求個囡游水好些咋。因為知道真係用好多時間。

找C人執下姿勢,然後康民處游泳班。

回覆 francoma 的帖子

想快一些學識>私人教練
想游快些>泳會泳隊(教練自然會執姿勢)

冇所謂,慢慢學,當運動強身健體>泳會泳班

MrBeast 發表於 19-9-11 20:24
找C人執下姿勢,然後康民處游泳班。

康民處果D作用不大~~~

當年小朋友參加左一日就唔肯再去,話無野學,好慢,仲被人踢左好多腳,程度分別太大。教練一見同佢講你唔使教啦。起初以為好so, $50遊十次,豈料最終去得一次~~~

francoma 發表於 19-9-11 13:13
如題

小女已經學識基本個三式,只欠碟式。目標想係改善詠式同埋游得快啲。

人生交义點,一係學埋蝶式算數,再想玩落去入泳隊或校隊~~~

mcl203 發表於 19-9-12 18:29
康民處果D作用不大~~~

當年小朋友參加左一日就唔肯再去,話無野學,好慢,仲被人踢左好多腳,程度分別 ...
樓主話冇諗住入校隊我先咁建議詐。康民處d教練真要看你時運高低,有些part time 教暑假,我們都遇過差到冇朋友的。不過若自己練有問題主動問教練,應ok 的

mcl203 發表於 19-9-12 18:32
人生交义點,一係學埋蝶式算數,再想玩落去入泳隊或校隊~~~
我們只識自由和蛙, 開學settle down 後若有時間會去操下水,練氣多過速道

MrBeast 發表於 19-9-12 19:05
樓主話冇諗住入校隊我先咁建議詐。康民處d教練真要看你時運高低,有些part time 教暑假,我們都遇過差到冇 ...

唔係教練教唔教既問題,係人多,水平分別太大~~~

mcl203 發表於 19-9-12 19:13
唔係教練教唔教既問題,係人多,水平分別太大~~~
咁當然唔可以同C中和泳會比,之前去玩roller skate,都好參差,有個玩開ice skate自己已可cross over,教練都可因材施教。至於人多,呢d要自己就下,又或者join 學校的泳班

MrBeast 發表於 19-9-12 19:23
咁當然唔可以同C中和泳會比,之前去玩roller skate,都好參差,有個玩開ice skate自己已可cross over,教練 ...
ps, 我們join 康民處主要都是有人迫小朋友游,目標達到之後自己游就得

MrBeast 發表於 19-9-12 19:23
咁當然唔可以同C中和泳會比,之前去玩roller skate,都好參差,有個玩開ice skate自己已可cross over,教練 ...

當年,就係打算加操,見咁平,預備暑假後出學界。眼見佢完全游唔到,跟人又太慢被伸腳,爬頭又人多同對面碰撞。小朋友未試過有野學唔去,只此一次,話費事受傷,況且教練都明示叫佢自己游~~~

謝謝大家。意思是如果想可以泳快些,泳會會好過私人教?

francoma 發表於 19-9-13 08:13
謝謝大家。意思是如果想可以泳快些,泳會會好過私人教?
好奇一問,既然冇諗住入校隊,點解又想游快d呢?

回覆 IloveJJ 的帖子

我曾經也有這個迷思.  小朋友兩年前從泳會轉私教, 現在已掌握四式學緊轉身, 如果只是想學懂游泳我覺得他可以轉泳會, 每星期平平地一堂當做運動便可以了.  不過小朋友見自己游得越來越好, 他都想比同學出眾D, 而選擇繼續學習,

於是趁過去暑假繼續私教外, join了一泳會泳班 ..... 最後發現泳班除非入泳隊操水外, 其實很難改善速度 (大家進度不一), 但入了泳隊只著重操水又好難再執姿勢了.  因此如果不是想學界拿獎, 可以同私教傾下用秒錶計時train游快d.  如果有一天四式也游得好, 可以轉泳會join泳隊預備班keep住速度游下水.

CMPL 發表於 19-9-13 14:06
回覆 IloveJJ 的帖子

我曾經也有這個迷思.  小朋友兩年前從泳會轉私教, 現在已掌握四式學緊轉身, 如果只是 ...

泳隊當然係主力操速度,但教練都會執姿勢,因為姿勢唔好,好難游得快。

回覆 MrBeast 的帖子

主要也是已經學識基本三式,想游好些。小朋友細時,做好基本嘢,大過時會記得。
‹ 上一主題|下一主題