用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學興啲乜?
樓主: baubaulee
go

中學興啲乜?

Yanamami 發表於 19-9-11 13:33
有無話要戒牛肉Mac記KFC? 要少肉多菜餐?5G殺伤力好强?

佢哋...一向唔 like 快餐亦唔多食牛㗎。大嘅因為血壓高加上佢大哥最近發現冠心病要"搭橋",已幾乎素食。細嘅最 like 食魚同雞,唔太食牛㗎。
至於 5G, 佢哋心態好矛盾㗎:一方面知幅射超勁(實際上佢哋連 4G 都少用,呢,如果想知邊個商場啲 wifi 流暢問佢哋就啱嘞,經驗老到 ),一方面又好奇,笑我,話去天安門廣場,我就會回憶當年毛主席宣布新中國成立嘅盛況,佢哋就第一件事去篤機

pccw2017 發表於 19-9-11 13:46
你屋企兩位好有學識、好利害。

個大嘅就係㗎,到今日成五十歲人對科學仲有把火,成日上網睇科技資訊。
個細嘅,仍須努力,路還很長。

我個仔約到朋友就食雞,約唔到就上YouTube 睇d KOL 吹d無聊野,但d中小學生非常like!

IloveJJ 發表於 19-9-11 14:07
我啲細佬都係咁,有個讀緊博士,有個提早退休响度研究。
有樣唔明,你老公不是做大銀行嗎?咁佢點解會覺得 ...

佢又唔係覺得冇影響嘅,始終零售飲食旅遊步入寒冬或者中美鬧僵佢哋金融業都冇好日子過。佢年中已經覺得唔妥,轉咗投資策略做乜嘢沽期指嘅ETF喎
只係興趣冇對科技咁大而已。

In2c68 發表於 19-9-11 14:10
我個仔約到朋友就食雞,約唔到就上YouTube 睇d KOL 吹d無聊野,但d中小學生非常like! ...

我個囝都喺。是不是初中同學仔話題都喺呢啲。

YolandaTam 發表於 19-9-11 14:00
個大嘅就係㗎,到今日成五十歲人對科學仲有把火,成日上網睇科技資訊。
個細嘅,仍須努力,路還很長。
...
推薦大的睇霍金本著作 "A Brief History of Time".

baubaulee 發表於 19-9-11 14:23
我個囝都喺。是不是初中同學仔話題都喺呢啲。

應該係,電視最多都係愛回家!電影最近開始周星馳

pccw2017 發表於 19-9-11 14:25
推薦大的睇霍金本著作 "A Brief History of Time".

Thanks ,大嘅聲稱呢本同埋 "one two three ... infinity" 係佢中學+大學時期最喜歡嗰兩本書喎 後者細嗰個都有興趣,不過可能聖誕假先至睇喎。

pccw2017 發表於 19-9-11 14:25

呢本書我當年睇,瞓著三次起身繼續睇,都唔知佢up乜,霍金仲話自己將好深既嘢好淺白咁寫出嚟⋯

pccw2017    發表於 19-9-11 17:26

little_yolky 發表於 19-9-11 16:23
呢本書我當年睇,瞓著三次起身繼續睇,都唔知佢up乜,霍金仲話自己將好深既嘢好淺白咁寫出嚟⋯
...

我都嘗試睇過(當年拍拖,投其所好 ),捱唔過兩頁:每個字都識,夾埋就唔知做乜
Stephen Hawking 冇呃我哋㗎 -- 啲字的確唔難,係個 concept 難之嘛

YolandaTam 發表於 19-9-11 14:51

Thanks  ,大嘅聲稱呢本同埋 "one two three ...  ...
利害, 中學已經睇. 我睇完都只係明小小.

YolandaTam 發表於 19-9-11 16:58
我都嘗試睇過(當年拍拖,投其所好  ),捱唔過兩頁:每個字都識,夾埋就唔知做乜  
Step ...

咁我無愛情既魔力都成本捱晒,我毅力都好唔錯喔

little_yolky 發表於 19-9-11 17:40
咁我無愛情既魔力都成本捱晒,我毅力都好唔錯喔

有何得著呢?

asweetmom 發表於 19-9-11 18:38
有何得著呢?

得著:我果然唔係天才

回覆樓主:

我三個女兒在瘋狂看渡邊淳一的小說

醒目開學勳章

YolandaTam 發表於 19-9-11 16:58
我都嘗試睇過(當年拍拖,投其所好  ),捱唔過兩頁:每個字都識,夾埋就唔知做乜  
Step ...
呢本無advanced physics底好難明,試下佢最後本著作big answers to the big questions, 我仔舊年睇咗,有趣好多

bobbob 發表於 19-9-11 11:14
呢1、2年小學生都興睇呢堆

小學生 睇得明insurgents?