用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 開學了接近二星期.....
go

開學了接近二星期.....

開學了接近二星期.....
小朋友似乎還未識應到對分離的焦慮!
每天早上都話唔返學~
返到學校都係喊....
但老師要求做的, 都做到! 只係喊住做!
放學又係喊....
仲有喊到嘔的情況!
已經係返學前不斷洗腦話返學好開心~
但似乎未見成效
好多家長會話由得佢喊,喊喊下就唔喊
但係都係得PN, 好肉赤

回覆樓主

Me2 我仔都係咁夜晚訓訓下 仲扎醒大喊

回覆 yanyanli1234 的帖子

咁我個就仲未札醒, 但就瞓前要我抱佢囉!
朝早起身又唔想換校服, 唔想返學...
我已經係氹佢, 好彩學校老師都好有愛心!
希望快D適應, 可以自己行入課室, 而唔係比老師抱入去

leekungtse 發表於 19-9-11 15:30
回覆 yanyanli1234 的帖子

咁我個就仲未札醒, 但就瞓前要我抱佢囉!

因為我仔係全日N 對2歲bb來講 真係太困難辛苦啦我同老公決定轉其他半日班/分離playgroup算了!

慢慢來,分離焦慮係好正常,每個小朋友都唔同。有啲小朋友幾日搞點,有啲喊1-2個月,有啲頭一個月唔喊,之後先喊都有!

每日問佢返學有咩好玩,有咩開心,茶點食左咩,唔好問有無喊。好多朋友都話小朋友剩係記得茶點

我個囡都係,開學頭一個星期返1-2個鐘都ok,但開始返3個鐘就開始黎料,到學校門口就喊!但放學又無野喎(emoji)(emoji)‍♀️

yanyanli1234 發表於 19-9-12 15:43
因為我仔係全日N 對2歲bb來講 真係太困難辛苦啦我同老公決定轉其他半日班/分離playgroup算了!
...

我仔都係全日N,但我覺得讀全日好好,比半日班的學生更加獨立,其實未習慣分離的話,讀半日定全日都係會喊,試下多d同小朋友傾計,話老師係媽媽的好朋友,會幫媽咪好好照顧你,你唔駛擔心,如果有老師的相亦可以得閑攞出嚟同佢講,令佢信賴老師會比較易分離。