用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教:如何裝備女兒讀女拔?
go

請教:如何裝備女兒讀女拔?  

真心請教!入讀神校,到底要個小朋友具備咩條件?學術要去到邊?幾時開始學d咩?考cert(Cambridge, GAPSK)有無幫助?學樂器有無幫助?

我地有考,唔知有無幫助,不過starters 已經普及化了。

我女冇考呢D cert,但我估佢英語能力上有Movers或以上的,普通話佢就「無識聽無識講」,我地冇任何認受性的cert,但女兒的各方面也平均,有體有藝,不過不是出色那些。她是今年九月讀DG小一。

ceresves 發表於 19-9-11 09:35
我女冇考呢D cert,但我估佢英語能力上有Movers或以上的,普通話佢就「無識聽無識講」,我地冇任何認受性的 ...

有體有藝意思是有學運動加畫畫果d? 但你是有拎到cert定點?否則學校點知你小朋友有學呢d?

ceresves 發表於 19-9-11 09:35
我女冇考呢D cert,但我估佢英語能力上有Movers或以上的,普通話佢就「無識聽無識講」,我地冇任何認受性的 ...

嘩!平時睇好多書?

Dordormummum 發表於 19-9-11 09:47
有體有藝意思是有學運動加畫畫果d? 但你是有拎到cert定點?否則學校點知你小朋友有學呢d?
...
Portfolio (extra information)可以放相,不是一定要放證書的,也可以文字描述。況且,學校收一個學生主要是看學生的面試表現,很多冇考cambridge的小朋友也有second in or offer,這些單一的能力或證書並不是甚麼有力的support希望學校取錄你的小朋友。Portfolio你可以整到個小朋友好優秀,甚至做假都未必會發現,但學校點會單憑份野去揀你。學校知唔知我小朋友學D乜其實我不care,我自己會全面栽培佢,不會為考乜野學校所以先做,因為我並沒有希望小朋友一定要入到邊一間學校,我只希望我所栽培的佢會有大部分的學校也喜歡她,喜歡她身上所散發的特質和自信,更重要的是她會成為一個我認為是正面和健康的小朋友。

Jecabayle 發表於 19-9-11 09:51
嘩!平時睇好多書?
還可以吧!

睇返另一個post 說k2 如何裝備,然後考慮下上面試班

Chan343 發表於 19-9-11 10:56
睇返另一個post 說k2 如何裝備,然後考慮下上面試班

其實好矛盾,有好多人過田面試班曬錢,太多間、唔知邊間好

Dordormummum 發表於 19-9-11 11:33

我覺得k2裝備樓主果間好像不錯,話考到神級學校。
當然睇返小朋友本身咩特質,好大要素是本身小朋友天份

Dordormummum 發表於 19-9-11 11:33
我同意你的煩惱,我的小朋友也有上面試班,要找到有心的老師、有全面的教學內容、小朋友能夠吸收得到,其實也不易。如果你剛剛升K2,要加把勁了!你要準備的不是入女拔,而是至少有一間自己也覺得可以一讀的學校收。

Chan343 發表於 19-9-11 11:36
我覺得k2裝備樓主果間好像不錯,話考到神級學校。
當然睇返小朋友本身咩特質,好大要素是本身小朋友天份
...

其實..有無諗過只係一個廣告?好多分享後就多謝面試班點點點

karllambb 發表於 19-9-11 12:24
我記得有個前輩分享過,幫到自己就ok,所以先去了解清楚,廣唔廣告都唔緊要,我小朋友細個時我直情睇完荷花d廣告就去join,join完先識上EK睇,原來冇料到,所以如果有人在EK分享,我都會信。我都怕被人話我賣廣告,所以大家唔好PM我問我我上過d乜,分享一下裝備過程我唔mind,但我都唔想人地話我賣廣告,最慘係有時我覺得好,但人地覺得唔好,咁就拿屎上身了。

是,大致上教嘅野都差不多,某位校長分享過,太多人背面試班答案,失去咗童真,所以我地無報面試班!

karllambb 發表於 19-9-11 12:24

試下咪知好唔好,唔啱既可出來負評一下

面試班都是靠口碑,大家都是靠ek JM報料。有人願意分享是好事

cheriedglau 發表於 19-9-11 12:39
我記得有個前輩分享過,幫到自己就ok,所以先去了解清楚,廣唔廣告都唔緊要,我小朋友細個時我直情睇完荷花 ...

不要理人,問心無愧。無野寫包單。而且同一隻藥都不是人人有效。如果那老師真心幫到人我覺得介紹無防

Chan343 發表於 19-9-11 13:14
試下咪知好唔好,唔啱既可出來負評一下

面試班都是靠口碑,大家都是靠ek JM報料。有人願意分享是好事

我老公舊公司有做接打手工作,有啲post我見完幾個月後係到出現

信EK JM無問題,但小朋友自己嘅,信啲乜俾啲乜佢,就最好有啲skeptical mindset filter 下會好少少

路過搭咀啫~

有D人既做法係自己幾個小朋友組班, 請一個老師專門訓練一,兩間, 成效幾好. (我無老師介紹)

回覆樓主:

唔係講笑,生得精靈可愛也加分吖!

esmetam67    發表於 19-11-4 14:34

ddtt347 發表於 19-9-11 14:49
唔係講笑,生得精靈可愛也加分吖!

我唔信.... 識得個靚女,乜offer都無...