用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教:如何裝備女兒讀女拔?
樓主: Dordormummum
go

請教:如何裝備女兒讀女拔?  

ceresves 發表於 19-9-11 10:31
Portfolio (extra information)可以放相,不是一定要放證書的,也可以文字描述。況且,學校收一個學生主要 ...

認同

ddtt347 發表於 19-9-12 10:48
不如睇呢個post,up to date…
有人漏夜趕科場,有人辭官歸故里。
這個post版主是DGS家長嗎? 謝謝

mamath 發表於 19-10-30 09:13
這個post版主是DGS家長嗎? 謝謝

睇下咪知囉⋯⋯

taiyeung 發表於 19-9-11 17:15
認同多張證書旁身都好,因為過程中會有得著。

女拔重視soft skill,轉數快、收放自如,小組協作等能力,當 ...
請指教需要達到什麼英語水平?

cylau2 發表於 19-9-11 22:10
雖然我呢個回覆好廢,但以我認識入咗DGJS嘅三位小朋友 (樣本數目當然好細),只可以話:緣份(或者運氣)。
...

非常認同,運氣糸其中一大入神校元素。遇過有些幼稚園生,老師家長校長什至自己父母,覺得糸超班,糸神校必收生。點知考小一時,只得一間不是神校offer, 連自己的幼稚園龍小都吾收,父母爆喊。所以入神校,要平常心。神校是資源無限,教育質素好,同學有正面學習風氣,長大後network 強,一定對工作上有幫助。但神校父母必要提供學習輔導,自己教又好或搵補習老師。仲有競爭好大,父母和子女心理質素要強,有時學生出曬力已經90分以上,但一百分的每班永遠有十個八個。而且好多小學神校生,在暑假時已經進修下一個年度的課程。

Mie1107 發表於 19-10-30 10:51
請指教需要達到什麼英語水平?

普遍同學程度我唔太清楚,因為我女最終無讀到女拔。但以我女程度為例,K2 cambridge starters - movers,Trinity GESE grade 3。我見其他有offer既同學,英文水平都差唔多。

問問自己,女拔是否真的適合女兒/自己家庭。而家唔知點解變成非君不嫁的風氣。結果失敗時父母像世界末日一樣(不是說樓主,是說本人在EK的觀察)

父母有時為了虛榮,追逐神校,苦了大家。

Sheep06    發表於 19-10-30 13:57

回覆樓主:

小朋友面試得之餘, 覺得 DGS 會有考慮家長背景。

DengCK 發表於 19-10-30 13:34
問問自己,女拔是否真的適合女兒/自己家庭。而家唔知點解變成非君不嫁的風氣。結果失敗時父母像世界末日一 ...

我覺得有點不設實際,小女有幸今年DGJS 有2nd in , 但女拔不是我們最心儀的,主要就是覺得自己不是那一類父母,亦沒有背景可言,只是抱住陪跑因素,自在參加及見識一下。
學校我覺得要揀最適合小朋友而不是最叻的, DGJS 自問真是高攀不上

回覆樓主:

點樣係英語好? 小朋友要人陪佢睇圖書,唔識自己睇,點樣 培養佢自己睇書

回覆樓主:

識人是dg old girls, 但偏偏不讓自己女入,佢哋話中學時属中游,好像被忽視的一群,感覺不太妳。aggressive或好打得型更合適。其實是看學校文化是適合孩子的性格。

taiyeung 發表於 19-10-30 11:31
普遍同學程度我唔太清楚,因為我女最終無讀到女拔。但以我女程度為例,K2 cambridge starters - movers,T ...

你個女可以囊括所有一線女龍/神校offer,英文程度定必好好

testher 發表於 19-10-30 14:35
我覺得有點不設實際,小女有幸今年DGJS 有2nd in , 但女拔不是我們最心儀的,主要就是覺得自己不是那一類 ...
雖然話唔好諗住要點樣裝備小朋友去得到DGJS取錄,但係如果DGJS取錄你嘅小朋友,又不妨考慮入讀。唔需要太神化呢間學校(或者任何學校),亦唔好假設入讀嘅小朋友同家長一定係某某類型,或者有乜嘢背景,我認識嘅幾位在讀嘅小朋友都係來自普通嘅中產家庭。

cylau2 發表於 19-10-31 20:33
雖然話唔好諗住要點樣裝備小朋友去得到DGJS取錄,但係如果DGJS取錄你嘅小朋友,又不妨考慮入讀。唔需要太神 ...

機會很微吧。我小朋友講野唔叻

今年好似易考左

可能市道差 有部分家長嫌貴唔報
又或者都好多家庭都準備移民。

letterland 發表於 19-11-1 15:03
今年好似易考左

可能市道差 有部分家長嫌貴唔報

DG易唔易入左唔知,不過身邊不少中上產及專業人士,afford到的而家都走去讀國際了。

回覆樓主:

要 學普通話, 英文,奧數

Chan343 發表於 19-9-11 15:25
我唔信.... 識得個靚女,乜offer都無...

精靈同靚係兩回事!靚女可以唔精靈,精靈可以唔靚嘅喎!

deleted

deleted