用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教:如何裝備女兒讀女拔?
樓主: Dordormummum
go

請教:如何裝備女兒讀女拔?  

ddtt347 發表於 19-9-11 14:49
唔係講笑,生得精靈可愛也加分吖!

我大侄女靚女可愛外向, 最初都以為會加分
有大量2nd in的機會, 但offer最終都係得一個, 仲係waiting入的

細侄女唔靚女少少內向, 反而手拿6個名校offer
我哋總結的理由係佢乖巧有禮貌, 講嘢有紋有路, 個樣好似好聽話咁 XDDDD

ch-cheung 發表於 19-9-11 16:12
應該要多啲比賽?

好睇返想入個間學校嘅要求同方向,比賽是會令小朋友成長,
多張證書旁身都好

認同多張證書旁身都好,因為過程中會有得著。

女拔重視soft skill,轉數快、收放自如,小組協作等能力,當然,學術(尤其英文)都要好。

Jecabayle 發表於 19-9-11 16:51
好睇返想入個間學校嘅要求同方向,比賽是會令小朋友成長,
多張證書旁身都好
...

十分同意

應該問有女拔offer 既人有咩特質,俾我地d N無人仕參考一下

Chan343 發表於 19-9-11 18:05
應該問有女拔offer 既人有咩特質,俾我地d N無人仕參考一下

回覆樓主:

DGS 都會考慮家長。

Sing13    發表於 19-9-12 08:48

Chan343 發表於 19-9-11 18:05

上面答你既網友,當中唔止一個同時手持DGJS & SPCC & 多間傳統名小offer既家長

雖然我呢個回覆好廢,但以我認識入咗DGJS嘅三位小朋友 (樣本數目當然好細),只可以話:緣份(或者運氣)。

譬如有一位小朋友有大量外補加埋面試班,學術能力強,入咗(當然呢位小朋友另外有好多其他offer)。

另一位小朋友冇外補、冇上面試班、學術平平,亦都入咗(呢位小朋友就冇乜其他offer)。

亦有一位小朋友有大量外補加埋面試班,學術能力強,最後都係reserved list冇call。

所以... 平常心吧。

cylau2 發表於 19-9-11 22:10
雖然我呢個回覆好廢,但以我認識入咗DGJS嘅三位小朋友 (樣本數目當然好細),只可以話:緣份(或者運氣)。
...

其實好好奇,點解好似咁耐以來都無老師會講解下小一收生準則(我知是老師守則唔講得)

隨緣吧
我兩個女 都係咁教
都是一個0名幼offer 另一個有幾間

Dordormummum 發表於 19-9-11 23:30
其實好好奇,點解好似咁耐以來都無老師會講解下小一收生準則(我知是老師守則唔講得)

隨緣吧

其實校長有講,不過相信嘅人唔多。我覺得留心注意他們的講詞,會有得著。

naicha 發表於 19-9-11 15:39
我大侄女靚女可愛外向, 最初都以為會加分
有大量2nd in的機會, 但offer最終都係得一個, 仲係waiting入的

外表性格呢啲好主觀呀,又唔係你面試你個親戚,係睇老師眼緣之嘛!

PeterWong2012 發表於 19-9-12 09:26
聽聞女拔好睇家底...

同學間既比較已經唔係睇你坐乜車返學,而係睇埋由邊個開車接送

呢個post太舊了吧!時代變遷,真正有錢有勢過晒國際學校啦!女拔年年亦有人轉去國際,不然邊有位年年俾你插班。

男拔、女拔、聖保羅男女,收嘅小朋友,本身性格心水好清。嗰種心水清係小朋友會自己思考別人講嘅話係正確定唔正確,有時候甚至已經估到你嘅套路同要求。係其他學校嘅小朋友少見,但呢三間嘅學生的確好多都係咁。佢哋先天性格未必係主動、外向、聽話。

不如睇呢個post,up to date…
有人漏夜趕科場,有人辭官歸故里。

https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D4

我覺得學校凖則都是年年變,某一年收一批乖既,某一年收一批talk得,某一年轉收一批讀書勁

隨緣吧

裝備之中我想最重要是家庭部分。家長陪伴,親力親為。

ceresves 發表於 19-9-11 10:31
Portfolio (extra information)可以放相,不是一定要放證書的,也可以文字描述。況且,學校收一個學生主要 ...

喜歡你的論點:小朋友自信、正面、健康!