用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 兄姐在校生
樓主: BABYPURPLE
go

兄姐在校生 [複製鏈接]

BABYPURPLE 發表於 19-9-12 14:56
都有諗過報埋自二....但佢真係好想入阿哥果間...怕如果自一唔入.但自二入..就無得再係甲部博了..唉...好煩
...

明白,如果我係你,我會告訴阿囝,每間學校都各有特色,有二個機會,梗係吾好只重注一間喇! 世事幻變,我們需要懂得接受,任何可能,預計之內,可能好過超出预箅

希望越大,更難接受失望,早d 灌輸孩子,接受人生的不完美

回覆樓主

阿大以band 1b 成績入左間band 1c中學,中學考級1/3
阿細成績band 1c, 自一甲一乙一阿大學校也唔中,叩門都唔收

小福媽媽 發表於 19-9-12 20:12
阿大以band 1b 成績入左間band 1c中學,中學考級1/3
阿細成績band 1c, 自一甲一乙一阿大學校也唔中,叩門都 ...

你們一定好失望了,不過,最好的學校,就係耍適合自己,或者,上天安排细囝入讀的,會發揮得更好呢?

CMMANDY 發表於 19-9-12 20:54
你們一定好失望了,不過,最好的學校,就係耍適合自己,或者,上天安排细囝入讀的,會發揮得更好呢?:fort ...

係非常失望! 人情牌打埋都唔收。

阿細派左間不是心水的band 1c

BABYPURPLE 發表於 19-9-12 14:56
都有諗過報埋自二....但佢真係好想入阿哥果間...怕如果自一唔入.但自二入..就無得再係甲部博了..唉...好煩
...
咁自挑戰LS,all in 當經驗都好

其實有邊幾間 Band 1 係all in ?? 可以分享ma? 等樓主同其他家長可以考慮試試

小福媽媽 發表於 19-9-12 21:55
係非常失望! 人情牌打埋都唔收。

阿細派左間不是心水的band 1c
小福媽媽,

盡左力, 就心息, 或許這間更適合阿細呢? 雖然唔係心水的1C, 但始終係1C, , 妳接受, d仔就接受, 面對現實, 只要有目標, 無嘢可以難到自己的決心,

BABYPURPLE 發表於 19-9-11 08:42
我知中學唔同小學,有兄姐在校係必收,但有無過來人可以講下,多唔多識人係兄弟姐妹成績相若,細果個自行報 ...
有, 我當年讀中學, 有個同學中一入來已經有個呀哥, 家姐就讀, 分別讀中二, 三, 讀得幾好成績。
仔可以自動自覺溫書就好了。

小福媽媽 發表於 19-9-12 20:12
阿細成績band 1c, 自一甲一乙一阿大學校也唔中,叩門都 ...

如果人家學校用阿大估計你家阿細能力,1b考1/3>>>1c考2/3,不收也可以理解了。
‹ 上一主題|下一主題