用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 兄姐在校生
樓主: BABYPURPLE
go

兄姐在校生 [複製鏈接]

回覆樓主:

唔一定啦。

姐姐讀女校,細佬跟唔到。

哥哥讀男校,細妹跟唔到。

不過,現實係,個大既無穿無爛,生生性性,做細既係好D。做生不如做熟嘛。

little_yolky 發表於 19-9-11 08:48
如果成績相約,咪即係合乎學校要求囉。有D中學同分時會優先考慮,不過同分機會好少,都係靠成績把啦。
...
THX..其實阿哥果時係油尖旺由BAND 1C 跌到BAND2..但因為全港仍然BAND 1..所以係靠甲部抽入誇區暫時細佬係油尖旺BAND 1B...如果佢唔跌得勁...應該同阿哥差唔多...想用同方法報自行同甲部

popochiny 發表於 19-9-11 09:25
都已經升中咁大個,問下小朋友意願。我識得人有兩個仔,細的表明唔想再跟哥哥讀果間中學
...
就係細佬好想入阿哥間學校...所以而家成日叫佢考好呈二三..睇下自行博唔博到

ksli312 發表於 19-9-11 09:50
我兩個女都入埋同一間, 都係跨區自行入的, 成績表就二女五上、下、六上差過大女, 不過自行都收左, 好彩mo ...
好好彩呀...我就相反..應該細佬好小小..但阿哥中學成績只係中等...唔知自行時可唔可以有小小分加到

YmOra 發表於 19-9-11 09:59
有見過,同讀一小學的兩姊妹中家姐屬B1a成績阿妹屬(B1a-B1b)成績,家姐入咗B1a英中,兩年內 ...
我由F1開始成日都叫大仔考好D成績..睇下有無得幫下細佬自行

YmOra    發表於 19-9-13 09:59

仔仔錫錫你 發表於 19-9-11 10:01
家姐在英華成績優異,妹妹高小成績唔入頭20, 英華自行收左。另一朋友讀上智亦有類似情況,家姐成績唔好,妹 ...
咁我仔果間只係地區BAND 1..唔係英華咁好...不過呢區位少學生多...競爭大..所以都驚驚

bbeasy25 發表於 19-9-11 10:13
今年學校講好多細佬妹也收唔到, 即係學校也會睇呢項因素
THX...因為上年大仔中一註冊時...有幾個老師都同細佬講遲D見...所以先想問下有無小小分加

asweetmom 發表於 19-9-11 10:24
成績相約是和其他申請人比,不是和自己兄姐比,又不是同一屆。
我意思係指BANDING 一樣..

gracelam 發表於 19-9-11 15:36
我知某D中學講明自行階段兄姐就讀緊係有分加, 但不是必收。
希望我仔學校都有啦...因為老師有同細佬講過遲D見

asweetmom 發表於 19-9-11 18:33
想靠裙帶關係進校,小心也因此拒之門外。
想請問點解?其實好多都會報返阿哥家姐果間中學...點解會被拒之門外?

哈哈! 大囡係B1A校讀, 成績級頭的,細佬成績亦係B1A , 自行一選左家姐學校, 最後都入唔到, 入左自行2 , 其實, 好的學校有好多, 係唔係同一間係好呢? 小學就因為家長接送和假期一起, 方便照顧, 中學其實唔同, 不同校好處係唔洗咁多比較, 有時, 對孩子係一件自由d 既事

CMMANDY 發表於 19-9-12 07:53
哈哈! 大囡係B1A校讀, 成績級頭的,細佬成績亦係B1A , 自行一選左家姐學校, 最後都入唔到, 入左自行2 , 其實 ...

因為細仔而家返學要搭車,成個鐘先到,但阿哥間中學行十五分鐘就到,又見阿哥好似唔忙,所以佢好想讀返阿哥果間
至於比較,佢兩兄弟一向無呢d野,所以應該無問題

BABYPURPLE 發表於 19-9-12 08:57
因為細仔而家返學要搭車,成個鐘先到,但阿哥間中學行十五分鐘就到,又見阿哥好似唔忙,所以佢好想讀返阿 ...
重點, 細佬鐘意阿哥間學校, 這個就是一定要報的原因, 加油

BABYPURPLE 發表於 19-9-12 00:19
THX..其實阿哥果時係油尖旺由BAND 1C 跌到BAND2..但因為全港仍然BAND 1..所以係靠甲部抽入誇區暫時細佬係油 ...

Band 1c-Band 2a生自行報Band 1b中學, 唔係撥你冷水, 多數陪跑。

好想同哥哥一間靠甲部或大抽搬屋/轉地址。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 BABYPURPLE 的帖子

我有朋友大仔長天(校内成績幾好),細仔叩門都唔收。

gracelam 發表於 19-9-12 09:02
Band 1c-Band 2a生自行報Band 1b中學, 唔係撥你冷水, 多數陪跑。

好想同哥哥一間靠甲部或大抽搬屋/轉地址 ...

細佬係b1b—b1c,而阿哥中學係b1c,阿哥中學已係屋企個區,係小學誇左區,唔想轉住址網係因為跟小學網有中學包底,而住址網唔夠b1位,所以唔敢跟住址網抽籤,所以阿哥係靠甲部抽入,諗住細佬用返同一方法報

BABYPURPLE 發表於 19-9-12 13:52
細佬係b1b—b1c,而阿哥中學係b1c,阿哥中學已係屋企個區,係小學誇左區,唔想轉住址網係因為跟小學網有中 ...

明白了! 咁呈二再考好D, 自行就更有把握!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

BABYPURPLE 發表於 19-9-12 13:52
細佬係b1b—b1c,而阿哥中學係b1c,阿哥中學已係屋企個區,係小學誇左區,唔想轉住址網係因為跟小學網有中 ...

111  , 無走雞, 自行搏多一間誇區, 我個人認為, 自己網唔夠位, 有能力一定要突破, 希望自己可以唔洗抽籤

gracelam 發表於 19-9-12 14:25
明白了! 咁呈二再考好D, 自行就更有把握!!
希望啦...要日日篤住佢

CMMANDY 發表於 19-9-12 14:35
111  , 無走雞, 自行搏多一間誇區, 我個人認為, 自己網唔夠位, 有能力一定要突破, 希望 ...
都有諗過報埋自二....但佢真係好想入阿哥果間...怕如果自一唔入.但自二入..就無得再係甲部博了..唉...好煩

‹ 上一主題|下一主題