用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一小朋友第一次冇帶書上課就被扣操行分 ...
樓主: AHGU
go

中一小朋友第一次冇帶書上課就被扣操行分   [複製鏈接]

JJDBB 發表於 19-9-14 21:50
手册用途係比家長請下假,通下訊,其實好多時用吾上,學生證學生自己學校用。
...

學校通訊家長自己上web睇,請假小朋友自己打信,我地責任只係負責簽名~~~

mcl203 發表於 19-9-14 21:54
學校通訊家長自己上web睇,請假小朋友自己打信,我地責任只係負責簽名~~~
...

寫手册都是小朋友寫,我們只是做明星簽名!

回覆樓主:

我覺得重點唔係你鐘唔鐘意,接唔接受還是什麼的。
重要既係你小朋友點諗點睇?

慘慘豬!我在保良局的中學教過書做過班主任。操行的確是實行計分制。沒有警告,一下子就扣操行分,對小朋友,尤其是剛剛進入一間學校,對新生活充滿期待的小朋友是一個好大的打擊。而且,太輕易扣操行分,學生習慣了,也會養成自暴自棄、破罐子摔碎心理。。不過,也都有洗底計劃,即在一段時間內做好,然後加回這一分。這要事前向老師申請。但,又實話實說,扣分容易,加分難。

然而,作為家長,可以對小朋友好言安慰一下,提醒和鼓勵他下次記得在晚上睡覺之前,養成按照上課時間表“執書包”的良好習慣,千萬不要當著孩子面指責學校或老師不近情理,否則,孩子會以為自己沒有錯,是老師錯,長此以往會使孩子養成自我推卸責任的壞習慣。

lm251099 發表於 19-9-14 17:23
吾好將一件小事放到咁大,世事無絕對。
經驗之談,話說小姐當年註冊時開家長會後,黑了我面個幾月,因為聽 ...

扣分影響升級另外這是第一次,一早已提出是正式上課第四天。

yangdadian 發表於 19-9-15 20:44
然而,作為家長,可以對小朋友好言安慰一下,提醒和鼓勵他下次記得在晚上睡覺之前,養成按照上課時間表“執 ...

他有按時間表及手冊執書包,係老師冇寫手冊,沒有比機會下出違規通知書要家長簽名。

AHGU 發表於 19-9-16 05:37
他有按時間表及手冊執書包,係老師冇寫手冊,沒有比機會下出違規通知書要家長簽名。
...

平心而論,冇俾警告,又冇俾grace period,學校處理上的確存在改善空間。中一新生,面對新環境,學校是應該給予適應期的。
我也是教師,面對過超過二十年的中一生,我也不會要求他們第一、兩個星期會帶齊課本,因為每年都總有學生,因為書商貨源短缺,導致開學時也未買齊課本。我通常會給予兩星期grace period,之後才會開始記欠帶課本。多年來,學生都很自律,一有書就會帶,不會存在所謂「縱壞」學生。

回覆樓主:

好嚴格喎,扣操行分。其實剛升中一,應該給予緩衝期,一, 兩次口頭先再唔記得先另外訓會好些。

In2c68 發表於 19-9-11 09:23
經一事長一智,問題係學校太嚴!但正正係自己選擇都要接受!我地學校如果唔記得關機響的話記小過! ...

我仔開學幾日鬧鐘響,老師罰抄,一段英文,一個小息抄完,唔記得帶拍卡,背句子,話再唔記得罰全班唱校歌,OMG.早幾日又唔記得帶,叫我拿拿聲拿比佢,佢好驚成班唱校歌,我拿去學校咁我去到就過左8點,老師冇罰,應該係係度嚇鬼

IloveJJ 發表於 19-9-11 14:17
個人覺得樓主好偏頗,自己孩子的確有犯錯,即使個別老師較嚴苛,也不必上綱上線,什麼「納粹」中學,又說是 ...

早幾年揸小學已經係咁,未讀過人地間小學都要質疑…不停去人地學校度比較,總之就係吃不到的葡萄,估唔到咁耐無入黎,一入黎就見到咁爆

Danielhk 發表於 19-9-12 11:16
讀書和教書是兩件事。中大,港大畢業,只説明讀書勁,會考試。不能代表教書是否更專業。
就算現在的你中大 ...

遲啲會話,點解隔離班notes多啲,教得深入啲,佢地點解講少兩隻字,又再投訴。

Danielhk 發表於 19-9-12 11:16
讀書和教書是兩件事。中大,港大畢業,只説明讀書勁,會考試。不能代表教書是否更專業。
就算現在的你中大 ...

你睇佢用 "我問過其他學校嘅老師都唔會咁罰",就知幾咁經典。

AHGU 發表於 19-9-10 22:46
好激氣!小朋友剛開學,又冇寫手冊叫帶書,第一次冇帶書就被扣操行分,個老師好似想逼人退學咁。係咪保良局 ...

我哋band2中學又係咁
老師上堂輕輕帶過的功課自己冇寫黑板
第二日返嚟有啲同學就記得
有啲同學因為老師冇食黑板而冇做, 姨母做嗰啲就要罰抄一版數學十次, 佛緣差再做埋功課嗰晚做到十一點九!

Danielhk 發表於 19-9-12 11:36
成人的世界,不是非黑即白,也不僅僅是對與錯。
我不認同校方的過於嚴厲,不給與適應期。
同意。曾經,阿女同學家長向校長投訴,某班老師比較包容小朋友,自己小朋友嗰個老師好嚴厲,校長甘答:學校是個小社會,是比學生學習成長的地方。我地學校有老師嚴格,有老師關愛,有老師幽默風趣,有老師不苟言笑,有老師似學生朋友,有老師似學生父母......學生學習同不同類型的老師相處,取其所長,甘佢就會成長。
‹ 上一主題|下一主題