用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一小朋友第一次冇帶書上課就被扣操行分 ...
樓主: AHGU
go

中一小朋友第一次冇帶書上課就被扣操行分  

回覆樓主:

看了太多回應........,吾緊要啦,接受吾到就轉校,無謂同自己憧憬的學校學習有出入,六年好難捱,一開波已經太受苦了。

AHGU 發表於 19-9-12 12:32
學校有提供手冊給學生,課室有家課欄,老師唔寫手冊,所以欠帶亦不只他一人。老師好檢討時間運用,寫齊家 ...
咁點解有同學帶?因為日日帶去學校?是否老師有口頭講?或者email

升中後,家課欄/手冊可能唔係咁可靠,我女手冊完全冇用過。可能要重新熟悉一下如何記住要做的事。

認同老師處理太過嚴格,近乎不近人情。一開學收到牛肉乾,都幾驚嚇 and sad.  不過,不值得為此太過唔開心,也已經同老師表達過,其實早些放下,小朋友也會開心些。

AHGU 發表於 19-9-10 22:46
好激氣!小朋友剛開學,又冇寫手冊叫帶書,第一次冇帶書就被扣操行分,個老師好似想逼人退學咁。係咪保良局 ...

我仔學校都係咁。因普通話未有書,老師幾日前講咗如果書商還未送書到學校,普通話堂就轉中史堂,点知3份1班人無帶中史書,被罰企及罰抄,還惡死鬧。

醒目開學勳章

一口氣睇完。

既然樓主如此不滿,轉校吧

呢個老師係有d不近人情,不過一個老師係咁,唔等於其他老師係咁。即使轉校,亦唔等於無唔好的老師。

如果樓主唔鍾意間學校,轉校亦非不可,但宜整體考量,唔係為一個老師。如果打算繼續讀,就唔好係小朋友面前鬧,升中一係人生另一個階段的開始,一個比一個人一件事搞到唔開心。

Jane1983 發表於 19-9-13 16:25
呢個老師係有d不近人情,不過一個老師係咁,唔等於其他老師係咁。即使轉校,亦唔等於無唔好的老師。

如果 ...

不要聚焦在個別老師,如果學校沒有這個制度就沒有這件事了,有這個制度代表明年開學還可能又發生一次。

dragonfly2017 發表於 19-9-12 15:06
我仔學校都係咁。因普通話未有書,老師幾日前講咗如果書商還未送書到學校,普通話堂就轉中史堂,点知3份1 ...
點解大多數人都有帶?

GreenMaDad 發表於 19-9-11 14:12
扣操行分都是小事吧,其實小小的習慣對小朋友的性格行為有很大影響,現在很多人投訴現今青年做事不認真、不 ...

扣3分就一個缺點,缺點多就不能升班,這樣會被逼退學

Joe8889 發表於 19-9-14 08:25
點解大多數人都有帶?

20%人冇帶

Joe8889 發表於 19-9-11 09:08
其實中一也不是小朋友了,自己番學自己放學。
扣操行分不是記過踢出校其實不是太大條件。
我覺得讓小朋友早 ...

扣3分就一個缺點,缺點多就不能升班,這樣會被逼退學

kayi0556 發表於 19-9-11 09:27
回覆 Joe8889 的帖子

非常認同,中學比小學嚴緊,中一都唔細啦, 要知學校的規矩, 下次唔好再犯 ...

20%同學中招,扣3分就一個缺點,缺點多就不能升班,這樣會被逼退學

rrMM 發表於 19-9-11 11:45
我地校長話:跟校規做嘢
如果有什麼問題不滿再跟學校聯繫/爭取

出了聲音就話唔扣,唔出聲就自己食,為什麼要逼人抗爭?

rrMM 發表於 19-9-11 11:45
我地校長話:跟校規做嘢
如果有什麼問題不滿再跟學校聯繫/爭取

因為班班規舉不一樣

GreenMaDad 發表於 19-9-11 14:12
扣操行分都是小事吧,其實小小的習慣對小朋友的性格行為有很大影響,現在很多人投訴現今青年做事不認真、不 ...

同意,但應該跟其他班老師一樣,先警告、再留堂、最後才扣分,扣3分就一個缺點,缺點多就不能升班,這樣會被逼退學。

IloveJJ 發表於 19-9-11 14:17
個人覺得樓主好偏頗,自己孩子的確有犯錯,即使個別老師較嚴苛,也不必上綱上線,什麼「納粹」中學,又說是 ...

雖然今次打去投訴就話唔扣了,但唔想再發生,所以我老公買了兩套書,比一兩千元解決問題,怕咗扣分,扣三分一個缺點,記多了會不能升班被迫退學。

abcbb 發表於 19-9-11 15:11
咁其他同學有無帶reader? 有無一齊收警告信?  如果大把人一齊陪收警告信, 咁都不是一件大不了的事, 可能是 ...

其它班老師説先警告、罰抄再留堂,三次後才扣分,因為扣三分一個缺點,缺點多就留班或退學

rulerL 發表於 19-9-12 02:40
我仔都讀緊band 1中學,如果漏帶上課用品、欠交功課累積一定次數時,同樣會收警告,累積一定警告就會記缺點 ...

影響升班

Joe8889 發表於 19-9-11 15:20
兩位媽媽冷靜點,特別是樓主,會影響小朋友成長的。
其他學校不用,不等於你學校不用。
好似香港坐火車可以 ...

會影響升班才緊張,我老公因此買了兩套書

tingting_mum 發表於 19-9-12 10:50
我諗應該要由基本出發, 扣分係學校制度, 上網搜尋一下, 有好多學校都係咁實行扣分制。 入學開學的一刻, ...

我只是說入錯學校,這樣學校不適合我子女,留比其他人讀。