用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一小朋友第一次冇帶書上課就被扣操行分 ...
樓主: AHGU
go

中一小朋友第一次冇帶書上課就被扣操行分  

IloveJJ 發表於 19-9-12 11:15
我仔小學都屬於嚴的,記得佢初小時,有一個好曳既同學,佢係唔怕老師的,欠交功課、上課不守規則,佢同啲 ...

我兒子雖然不夠謹慎,但很服從老師長輩的

Danielhk 發表於 19-9-12 11:16
讀書和教書是兩件事。中大,港大畢業,只説明讀書勁,會考試。不能代表教書是否更專業。
就算現在的你中大 ...

扣三次就缺點,影響升班,我也不想煩,自己大量工作要做,而且已經沒有找校長投訴,只找老師談。

Danielhk 發表於 19-9-12 11:36
成人的世界,不是非黑即白,也不僅僅是對與錯。
我不認同校方的過於嚴厲,不給與適應期。

贊成,所以才去買兩套課本。並且教小朋友謹慎一點。

但選錯學校,上來提醒其他班長不要只看英中,要選合自己仔女的。

其實張牛肉乾都好有問題,沒銀碼。叫人點簽? 我贊成樓主去找校長傾下。不是挑戰權威,但要理性討論。

好多學校對剛升中嘅學生都會有適應期,欠交功課/欠帶課本呢啲都會有適應週,相信是新入職老師未有考慮到呢點,又唔可以話老師錯,只能説老師不懂太關愛學生,不懂體量初升中嘅學生吧!

咁小問題都要去‘抗爭’行動~~~

mcl203 發表於 19-9-14 12:56
咁小問題都要去‘抗爭’行動~~~

又唔好講到抗爭咁嚴重。

我都明白樓主,可能學校理念與家長不太相符,樓主只是想反吷意見吧!不過樓主亦可以用今次事件,讓孩子明白呢個世界上冇絕對嘅公平,只能正面啲去諗,凡事做好本份就可以了。

回覆樓主:

樓主覺得不公平,同學校反映,學校從善入流,取消唔扣分。咁結果都幾好,不好再唔開心。係有個rough start,但讀落可能唔係咁差。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-14 13:11
又唔好講到抗爭咁嚴重。

我都明白樓主,可能學校理念與家長不太相符,樓主只是想反吷意見吧!不過樓主亦 ...

唔係我講的~~~

洋蔥頭媽咪    發表於 19-9-14 15:11

AHGU 發表於 19-9-10 23:04
老師印備牛肉乾,隨時派!

你張通告無話要罰佢呵,係吾係只是通知你佢無帶野,要你督促吓佢啊

回覆 lm251099 的帖子

睇多次, 又係bor,  佢冇寫扣幾多分, 缺點/小/大過果欄打左斜號/

AHGU 發表於 19-9-11 14:08
正規課本是有的,只是老師要reader,又唔寫手冊,佢跟手冊執,所以冇。

中學還有手冊呢樣嘢?

lm251099 發表於 19-9-14 15:16
中學還有手冊呢樣嘢?
中學都會有手冊。我仔果間每年開學時派,入面有幾頁有學校規則同資訊要家長簽名。不過上到中學,中一果年都仲會寫下,中二以上好多學生都唔會再寫手冊。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-14 15:55
中學都會有手冊。我仔果間每年開學時派,入面有幾頁有學校規則同資訊要家長簽名。不過上到中學,中一果年都 ...

我女中一下學期已經唔寫手册
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

中學還有手冊呢樣嘢?

有,類似一本diary 自己記事,但唔會再有家課欄,更加唔駛家長每天簽名

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-14 15:55
中學都會有手冊。我仔果間每年開學時派,入面有幾頁有學校規則同資訊要家長簽名。不過上到中學,中一果年都 ...

呵,完來間間都有,你我女間奇特啲無

AHGU 發表於 19-9-14 10:44
贊成,所以才去買兩套課本。並且教小朋友謹慎一點。

但選錯學校,上來提醒其他班長不要只看英中,要選合 ...

吾好將一件小事放到咁大,世事無絕對。
經驗之談,話說小姐當年註冊時開家長會後,黑了我面個幾月,因為聽完校規後吾鍾意間學校,但六年後,畢業前同我講,佢好鍾意間學校,係度讀六年書都好開心,無壓力又自由,如果讀另一間實死得,實變書蟲。
小朋友已慢慢長大了,校內嘅事留待佢自己處理啦,扣少少分問題不大,但如果常被扣,是否應反思孩子的學習態度?

gracelam 發表於 19-9-14 16:31
我女中一下學期已經唔寫手册

中一我仔好乖每日都寫,老師仲教佢地將非明天交嘅功課寫落交前一天嘅功課欄,到中二佢地已經有自己方法,已經好少寫手冊,但佢又冇乜欠交問題,可能佢響學校已經做好晒

中學還有手冊呢樣嘢?

無手冊,得張學生證用於出入學校~~~

mcl203 發表於 19-9-14 19:32
無手冊,得張學生證用於出入學校~~~

手册用途係比家長請下假,通下訊,其實好多時用吾上,學生證學生自己學校用。