用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一小朋友第一次冇帶書上課就被扣操行分 ...
樓主: AHGU
go

中一小朋友第一次冇帶書上課就被扣操行分  

Joe8889 發表於 19-9-11 15:20
兩位媽媽冷靜點,特別是樓主,會影響小朋友成長的。
其他學校不用,不等於你學校不用。
好似香港坐火車可以 ...

係其他班不用,已在家長組求證

初時覺著學校有點過於嚴格。
再看樓主回復,又覺著樓主過於偏頗,尤其是“納粹學校”,這樣的用詞萬萬不可。接觸的中學,有很多都有記缺點,記過制度,也有獎勵制度。這樣的積分制度本身是中立的,何必加上褒貶的理解呢。

剛畢業教師,往往充滿激情,多些積極角度看待不好嗎?

這間中學不是首選,人生不如意者十之八九,爲何不放低成見,從現在開始,嘗試去喜歡呢?

gigayan 發表於 19-9-11 15:04
又還保良學校一個公道,我都讀保良中學,每年都有grace period,細個唔記得帶書經常話未買/買唔到.....:wah ...

什麼grace period?全日上課第四天就收違規通知。

Danielhk 發表於 19-9-11 17:11
初時覺著學校有點過於嚴格。
再看樓主回復,又覺著樓主過於偏頗,尤其是“納粹學校”,這樣的用詞萬萬不可 ...

開始時感覺還好的,現在才開始討厭這學校。

AHGU 發表於 19-9-11 17:11
什麼grace period?全日上課第四天就收違規通知。

我係見其他人標籤咗保良學校,咁我以前讀個間唔係,所以唔係所有保良學校都會咁囉。

AHGU 發表於 19-9-11 17:13
開始時感覺還好的,現在才開始討厭這學校。
就像處理婆媳關係一樣。你夾在孩子和學校之間,你的態度對孩子有很大影響。

你對學校討厭或喜歡,一點兒都不重要。不是你讀書。
關鍵是要孩子喜歡上這所學校。
你的態度對孩子有潛移默化影響。

大開眼界

我仔都讀緊band 1中學,如果漏帶上課用品、欠交功課累積一定次數時,同樣會收警告,累積一定警告就會記缺點。初時我都有點緊張,但後來發覺其實學校都只係靠嚇居多,對同學實際負面影響其實無乜。

樓主放鬆啲,如果扣些少操行分會影響到升班或者一啲你著緊嘢就話擔心,如果唔係,就不如多提醒小朋友要在意啲,唔好再犯。

rulerL 發表於 19-9-12 02:40
我仔都讀緊band 1中學,如果漏帶上課用品、欠交功課累積一定次數時,同樣會收警告,累積一定警告就會記缺點 ...

我的而且確收到張咁紙,老師的嚴苛情況可見一班,仲要叫我簽,我打電話去問佢係咪想佢退學。我本來對呢間學校的印象還可以,如今我極討厭呢間學校。

呢個老師咁麻鬼煩,我買多套英文課本放學校,希望往後的日子唔好再比佢教。

AHGU 發表於 19-9-12 07:08
我的而且確收到張咁紙,老師的嚴苛情況可見一班,仲要叫我簽,我打電話去問佢係咪想佢退學。我本來對呢間 ...

樓主,我都好怕果啲自以為是,有佢講冇你講嘅老師。所以為我兒選校時都會揀啲關愛學校,老師對學生好,學生歸屬感自然強。

不過既然貴子弟選中此校,而你小朋友亦打算繼續讀,就別與學校老師關系太彊。你致電質問老師是否想小朋友退學,你想學校老師怎樣答你,明白作為家長都想保護自己孩子,但家長亦要冷靜去處理,始終小朋友仲有6年要捱,得罪老師小朋友日子就會好難過,有機會唔止係買多套書咁簡單。忍一時,風平浪靜,退一步,海闊天空,呢啲都是孩子須要學習的。

孩子將來出社會工作,都有機會遇到不同性格嘅人,今次事件亦是對小朋友一些磨練,讓他學習遇到唔同性格嘅人時如何自處。家長只須在背後支持但不用參與太多,放手比機會讓小朋友學習/成長吧!

AHGU 發表於 19-9-12 07:08
我的而且確收到張咁紙,老師的嚴苛情況可見一班,仲要叫我簽,我打電話去問佢係咪想佢退學。我本來對呢間 ...
如果真的合不來,不如努力搞好成績,準備轉校。不過,家長態度影響到小朋友,脾氣發洩完就算,未轉學之前都要日日返學,唯有諗開D,專注學業先。

學校、老師的水平越差,就越是喜歡在這種無關緊要的小事上搞學生。

回覆 Joe8889 的帖子

這種小事要扣操行分?老師上課遲到一兩分鐘/改作業、試卷出錯,是不是也要扣工資呢?這種老師和學校真的不值得尊重。

jpmx 發表於 19-9-12 10:32
學校、老師的水平越差,就越是喜歡在這種無關緊要的小事上搞學生。

期望係b1中學教英文的是中大丶港大major英文的,但現在的事實不是囉!

jpmx 發表於 19-9-12 10:34
回覆 Joe8889 的帖子

這種小事要扣操行分?老師上課遲到一兩分鐘/改作業、試卷出錯,是不是也要扣工資呢? ...

係呀!老師上課到課室千萬別遲到,最好入課室拍一拍卡考勤,遲到就出違規紙!

我諗應該要由基本出發, 扣分係學校制度, 上網搜尋一下, 有好多學校都係咁實行扣分制。 入學開學的一刻,家長同學生應該要睇清楚學校校規制度。
扣分建基於制度, 不在於老師, 由樓主事情咁睇, 只可以話老師冇俾機會同學, 但扣分只係學校制度, 老師照規矩做事。
而事實上, 帶齊書係學生責任,學生冇留心聽書,學校懲罰學生扣分合情理。只要學生做得好, 學校就冇理由扣學生分。同情樓主的老師, 做錯的係學生, 唔係老師, 但家長竟投訴學校同老師

網上搵到樓主仔仔學校的受懲準則

https://www.plk83.edu.hk/DID/web ... or%20punishment.pdf

學校校網好清楚列明校規

https://www.plk83.edu.hk/home/departments/did/

Arabellahk    發表於 19-9-14 13:54

tingting_mum 發表於 19-9-12 10:55
網上搵到樓主仔仔學校的受懲準則

https://www.plk83.edu.hk/DID/web/docs/Booklet%202015-2016/Guideline% ...
中左甲E