用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一小朋友第一次冇帶書上課就被扣操行分 ...
樓主: AHGU
go

中一小朋友第一次冇帶書上課就被扣操行分   [複製鏈接]

樓主先不要那麼激動,記名、扣分,都是小事而已,人生不如意事 十常八九,重要的是,事件中孩子有沒有領悟和學習?

在成人世界,我們都會謹慎,因為我們明白,不小心違規,也是違規;不小心犯法,也是犯法。學校不就是提供一個環境,讓學生明白成長帶來的責任嗎?

最後,希望樓主不要再提「納粹學校」這樣的話。也許學校不是你心儀的,但如果孩子都看見父母這樣討厭自己的學校,他會怎麼想?

kayi0556 發表於 19-9-11 13:52
回覆 AHGU 的帖子

但上堂帶齊書小一時已經知道啦, 小學欠帶會寫手冊, 只係升中一學校校規要扣操行分,  ...

正規課本是有的,只是老師要reader,又唔寫手冊,佢跟手冊執,所以冇。

扣操行分都是小事吧,其實小小的習慣對小朋友的性格行為有很大影響,現在很多人投訴現今青年做事不認真、不上心,最慘青年人覺得沒什麼大不了,過了幾年後,上司提拔做事特別認真、小心的年輕人好正常,沒有被提拔的大多數便開始埋怨人工加不多、向上流機會低,對前景感悲觀(但他們多數不察覺自己有問題,甚至笑認真的人“駛吾駛咁搏呀")
今天在學校學到的,可能會幫助他一世呢!

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 19-9-11 14:19
已經中學,還要寫手冊?

老師話叫科長寫手冊,唔知佢有冇寫

IloveJJ 發表於 19-9-11 14:18
看樓主的反應,他的孩子將來就是買不到樓,又說政府錯,大陸衰,年青人無希望,去遊行,去暴力,因為暴政 ...

你聚焦點,沒有人說買樓。

IloveJJ 發表於 19-9-11 14:17
個人覺得樓主好偏頗,自己孩子的確有犯錯,即使個別老師較嚴苛,也不必上綱上線,什麼「納粹」中學,又說是 ...

不同班的老師處理不同,學校政策如何!我不懂,問過其他中學的老師,都話唔會咁罰,真係入錯學校囉!

GreenMaDad 發表於 19-9-11 14:12
扣操行分都是小事吧,其實小小的習慣對小朋友的性格行為有很大影響,現在很多人投訴現今青年做事不認真、不 ...

咁你仔女被人扣多D分,好好成長下。

大部分學校都可以將功抵小過的.  你問清楚學校.
我覺得真的不用太在意.

如果是是我, 我會跟女說:
女, 這個學校好嚴格啊.  要注意了. 做嘢要小心D啦

我覺得更可以培養同學做事認真...好欣賞你這個學校..好幸運啊!

又還保良學校一個公道,我都讀保良中學,每年都有grace period,細個唔記得帶書經常話未買/買唔到.....

AHGU 發表於 19-9-11 14:22
你聚焦點,沒有人說買樓。

每個留言都有個舉報制,政治問題應該留返去政治台講!(利申:我舉報咗)

醒目開學勳章

AHGU 發表於 19-9-11 14:21
老師話叫科長寫手冊,唔知佢有冇寫

咁其他同學有無帶reader? 有無一齊收警告信?  如果大把人一齊陪收警告信, 咁都不是一件大不了的事, 可能是 school norm 吧.  如果只有小朋友一人無帶和收警告信, 就要檢討下上堂是否不夠留心了.  其實, 中學扣操心分(一分二分)也是小事一樁, 不用太緊張的

AHGU 發表於 19-9-10 22:46
好激氣!小朋友剛開學,又冇寫手冊叫帶書,第一次冇帶書就被扣操行分,個老師好似想逼人退學咁。係咪保良局 ...

或者學校想有獎有罰,默書100分可能又加返分,留意下間學校嘅規則,如果真係對間學校麻麻地,努力下上學期,試下下學期考插班

兩位媽媽冷靜點,特別是樓主,會影響小朋友成長的。
其他學校不用,不等於你學校不用。
好似香港坐火車可以講電話,日本可以嗎?又好似日本食拉麵要大大聲食,香港就會覺得冇禮貌。
其實好小事,三十年後佢唔會記得比人扣左操行分。
返學是求分求排名? 還求知識學做人

中學唔同小學,扣甚麼操行分,可以完全唔理。若咁介意,仲有6年要捱,升大學真係唔覺得會考慮操行成績~~~

Arabellahk    發表於 19-9-14 13:50

我女學校都是B1, 罰清潔課室(幾分鐘完成o個隻)

abcbb 發表於 19-9-11 15:11
咁其他同學有無帶reader? 有無一齊收警告信?  如果大把人一齊陪收警告信, 咁都不是一件大不了的事, 可能是 ...

有其人收,不過其他人唔出聲,我出聲,因為中一仔第一次欠書就扣分,仲要出違規紙,令小朋友覺得違規不是大事。
‹ 上一主題|下一主題