用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 各位好、我情況比較特殊⋯有冇人幫到我們? ...
go

各位好、我情況比較特殊⋯有冇人幫到我們?

事情是這樣的、兒子係內地出世、現在7歲要讀小學二年班架啦。一直都係由老人家照顧⋯點解會咁呢就好複雜啦。問題就係宜家內地冇人可以照顧兒子、我地又後悔係內地比佢接受教育⋯⋯發覺真係行唔通,兒子宜家申請緊落黎香港 但因為冇身分證又讀唔到書、我地都係本地人⋯香港做嘢 亦都唔想番大陸。

香港有冇機構係可以比我仔讀書適應香港架?
我地咁既情況兩頭唔到岸可以點算?唔想佢成日留係屋企⋯想佢讀書適應下。
最好係一個班有同學仔既、係咪本地人都唔緊要⋯⋯⋯

唔該曬各位 、底下有冇辦法⋯謝謝

你沒有說清楚你孩子目前以何種身份留港。
你們夫妻兩人均是永久居民嗎?或一方是永久?
讀書與是否有身份證無關。而是是否已合法途徑居港(非旅遊,非探親)
合法途徑的話,可以直接諮詢教育局

協助新來港定居學童尋找學位

教育局轄下的四個區域教育服務處(包括港島、九龍、新界東及新界西) ,會協助有需要的新來港定居學童尋找學位。新來港定居學童的家長如希望子女直接入讀小學或中學,他們可就學童的居住區域,直接聯絡就近的區域教育服務處尋求學位安排支援服務。區域教育服務處的職員會儘快安排他們的子女入學。

新來港定居學童或其家長可在機場、羅湖管制站、教育局區域教育服務處或民政事務署轄下的 20 個諮詢服務中心索取一張簡介本港教育制度的單張。單張附有回郵地址的郵柬,新來港定居學童的家長可在郵柬內填妥有關學童的資料,然後寄回教育局。

教育局的學位安排及支援組會在收到這些郵柬的三個工作天內聯絡家長,提供學位安排支援服務。

而有特殊教育需要的學童將會被轉介至教育局轄下的特殊教育支援組,以便協助入讀特殊學校。

[p=18, null, left][size=1em]查詢

[p=18, null, left]如有查詢,可於辦公時間內致電2892 6191及2892 6192。

你好呀、我小朋友現在是以探親方式留港、謝謝

一般來説,探親是無法獲得教育局分配的免費官津學位。

你一定要電話或親身咨詢教育局。

你需要提供大約等待多久,你孩子的來港申請才會審批完成?需要等待一兩個月,還是一兩年?

應該要1-2年
問過啦、冇辦法⋯⋯但又唔想個仔冇書讀係屋企⋯去上下課識下朋友都好呀。

Alfred0419 發表於 19-9-11 11:37
應該要1-2年
問過啦、冇辦法⋯⋯但又唔想個仔冇書讀係屋企⋯去上下課識下朋友都好呀。
...
如果想正常上學, 我諗可能要睇下國際學校/私校搵唔到, 就搵下D 興趣班, 補習班果D比佢識下朋友
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

7歲兒童,長達1-2年不讀書,無論香港還是大陸,好像都屬於違法行為。不要害怕,我個人猜測的。

大陸無人照顧,你可以此為理由,爭取加快審批時間。
任何事都有特例,關鍵是我們自己或者普通處理審批人員往往不清楚特殊處理流程。

Alfred0419 發表於 19-9-11 11:37
應該要1-2年
...

中文可以家裏教,英文及其他科目,可以去補習社用香港小二課本叫補習老師教。

小寶貝兒 發表於 19-9-11 13:18
如果想正常上學, 我諗可能要睇下國際學校/私校搵唔到, 就搵下D 興趣班, 補習班果D比佢識下朋友
...

國際學校同私校,都要有香港合法居留權才會收。

Activehealth 發表於 19-9-11 13:20

國際學校同私校,都要有香港合法居留權才會收。
OH, 原來都要~ 咁樓主只能報下興趣班同補習班果D了~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

Alfred0419 發表於 19-9-10 22:34
事情是這樣的、兒子係內地出世、現在7歲要讀小學二年班架啦。一直都係由老人家照顧⋯點解會咁呢就好複雜啦 ...

來香港工作的外國和內地人,只要父母有工作簽証,子女都可以以 "受養人" 身份來香港居住。
你可以問入境處,你們的情形是否也何申請兒子一個 " 受養人簽証"。

" 受養人" 這個身份可否免費入讀政府資助學校,我不肯定,可問教育處。
如果唔得,可自費入本地私校。

問清楚入境處未?
媽媽是香港人,去入境處填 form 已經會批居留權,我好幾個朋友仔女外國出世,都係咁做。
所謂單程證子女,是香港男娶內地妻才會這樣申請。
你兩個如果是香港人,點可能唔比小朋友留低,不人道。
印象中,王菲大女當年內地出世冇耐,已經可以返香港。
當然,如果媽媽是小朋友出世後,才取得香港身分證/居留權,咁就可能唔同。但都可以像樓上說,申請 dependent visa 。
一定有方法。

Alfred0419 發表於 19-9-10 22:34
事情是這樣的、兒子係內地出世、現在7歲要讀小學二年班架啦。一直都係由老人家照顧⋯點解會咁呢就好複雜啦 ...

唔明,樓主話自己係本地人,在香港做野。
有香港永久居民身分証嗎、單程証或只係工作簽證但有身分証?

Activehealth 發表於 19-9-11 13:18
中文可以家裏教,英文及其他科目,可以去補習社用香港小二課本叫補習老師教。
...

補習老師是一對一的嗎?

Activehealth 發表於 19-9-11 14:30
唔明,樓主話自己係本地人,在香港做野。
有香港永久居民身分証嗎、單程証或只係工作簽證但有身分証?
...

我係永久、但孩子內地出世⋯⋯事關大陸夠條件都可以拖下架⋯因為有每日150人、所以條隊好逼的

nintendo 發表於 19-9-11 13:58
問清楚入境處未?
媽媽是香港人,去入境處填 form 已經會批居留權,我好幾個朋友仔女外國出世,都係咁做。
...

問清楚啦、佢地就係話要等大陸批落黎⋯⋯可能真係好少人講、好多假結婚的都係逼緊一個隊

小寶貝兒 發表於 19-9-11 13:18
...

最好有差唔多小朋友 一齊上課啦

Alfred0419 發表於 19-9-11 14:53
我係永久、但孩子內地出世⋯⋯事關大陸夠條件都可以拖下架⋯因為有每日150人、所以條隊好逼的
...
150人單程証,適用於夫妻只有一人是永久居民。
如果你們夫妻二人都是永久,好像就不需要單程証這個途徑。有駐大陸的辦事處,協助港人處理這樣的問題。

所以你沒有準確說清楚,你們夫妻二人在港身份。

Cara2006 發表於 19-9-11 13:43
來香港工作的外國和內地人,只要父母有工作簽証,子女都可以以 "受養人" 身份來香港居住。
你可以問入境處 ...

同學仔加拿大出生,媽咪系香港出生,爸爸是加拿大人,同學仔跟媽咪返香港住,一樣入津貼學校讀書

回覆 Danielhk 的帖子

應該父母有其中一方唔係永久, 因為內地如果父母雙方都唔係內地戶籍, 孩子就算內地出生都係上唔到中國既內地戶籍的. 所以應該問清楚孩子拿什麼國籍的護照