用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 88校網(大圍)升小自行 討論區
樓主: learngood
go

88校網(大圍)升小自行 討論區  

learngood 發表於 19-9-10 19:56
大家不如講下有冇心水或意見
當係交流或者互相支持一下
留個言等大家知道有人睇緊丫

我仔K3,要報基督教小學先有20分,其他無宗教得15分。

ipcs 發表於 19-9-11 14:44
我仔K3,要報基督教小學先有20分,其他無宗教得15分。

咁都好丫 報陳元喜都大機呀

learngood 發表於 19-9-11 14:50
咁都好丫 報陳元喜都大機呀

陳元喜唔近我,而且大班教學。
我諗住報白普理,星期日去左張煌偉開放日,阿仔又鍾意。

ipcs 發表於 19-9-11 14:53
...

其實我對大班小班又無咩所謂 我覺得小朋友可以慢慢適應 反而校風同老師有無心我會睇重d 不過呢d真係唔讀過都唔知 想向其他家長請教

我也在煩惱中, 想問沙官,同聖心大家点揀?

wingli720 發表於 19-9-11 16:30

聖心一定好d啦 不過有宗教分既一定易入好多 同埋聖心幼稚園去到叩門都有著數
沙官小好似都好難咁 太多爸爸媽媽係舊生
所以諗緊會唔會搏間易d既 費事一唔好彩就跌得好後

wingli720 發表於 19-9-11 16:30

如果兩揀一,我會揀沙官。
一來我沒有天主教分,二來聖心一年2考4測,我覺得太吃力。

ipcs 發表於 19-9-11 14:53
...

陳元喜係88區叫做最好嗰其中一兩間,白普理都ok呀, 至於張煌偉再次d

benlo168 發表於 19-9-11 17:34
陳元喜係88區叫做最好嗰其中一兩間,白普理都ok呀, 至於張煌偉再次d

本來我心儀迦密,好近我家,不過後來聽了一些用家分享,我開始怕仔仔同呢間學校係兩個世界。
而家屬意白普理,希望適合佢啦!

回覆樓主:

同埋有d學校要111先有得interview, 所以要想清楚今次填邊間

ipcs 發表於 19-9-11 17:41
本來我心儀迦密,好近我家,不過後來聽了一些用家分享,我開始怕仔仔同呢間學校係兩個世界。
而家屬意白普 ...

迦密d功課好谷,聽聞小一weekend有6至7樣功課,小二再多一兩樣

benlo168 發表於 19-9-11 17:43
迦密d功課好谷,聽聞小一weekend有6至7樣功課,小二再多一兩樣

我都係怕仔仔又辛苦,家長又大壓力。
聽聞舊年迦密同白普理都是20分入唔晒啊!

ipcs 發表於 19-9-11 17:45
...

20分係d受歡迎學校係未必入到,係25分先必入

ipcs 發表於 19-9-11 17:45
...

白普理竟然20分都收唔曬(emoji)(emoji)‍♂️(emoji)(emoji)‍♂️(emoji)(emoji)‍♂️

learngood 發表於 19-9-11 17:54
白普理竟然20分都收唔曬(emoji)(emoji)‍♂️(emoji)(emoji)‍♂️(emoji)(emoji)‍♂️
...

其實往年派Band 1比率唔差㗎,係間學校無咁多人提及,喺新翠算係成績最好的一間。

ipcs 發表於 19-9-11 17:55
其實往年派Band 1比率唔差㗎,係間學校無咁多人提及,喺新翠算係成績最好的一間。
...

係校舍舊d囉

benlo168 發表於 19-9-11 18:07
係校舍舊d囉

係呀,好細間咁,仲要無小賣部。
如果校舍靚,佢應該更受歡迎。
88網校舍最大應該是聖心,其次張煊偉、張煊昌、迦密、禧年。

ipcs 發表於 19-9-11 18:09
係呀,好細間咁,仲要無小賣部。
如果校舍靚,佢應該更受歡迎。
88網校舍最大應該是聖心,其次張煊偉、張 ...

講起校舍大唔大 又會諗其實課外活動嗰啲邊間比較多元化

88陳元喜谷嗎?活動多唔多?

ngakiho 發表於 19-9-11 20:20
88陳元喜谷嗎?活動多唔多?

我入左個谷,有陳元喜家長分享,copy出來畀大家睇:
以小一情況, 小朋友都輕鬆開心.....功課平均3-5樣, 考測都同平時上堂教既差不多..
陳元喜大班就係28-32人左右...
少補底? 我觀察係會按小朋友能力去安排...課後你有補課俾有需要既同學...
功課量其實唔大差別/  陳小一年2測2考(分別11月/1月/3月/6月) 另外陳小既老師流失率算低, 老師團隊每年都有退修營...校內宗教氣氛都好好/
星期二下午有多源智能課(有關德育/STEM) , 星期三返半日, 星期四及五會有一堂導修堂(可以做功課/問老師問題)