用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 88校網(大圍)升小自行 討論區
樓主: learngood
go

88校網(大圍)升小自行 討論區   [複製鏈接]

ipcs 發表於 19-9-11 21:03
我入左個谷,有陳元喜家長分享,copy出來畀大家睇:
以小一情況, 小朋友都輕鬆開心.....功課平均3-5樣, 考 ...

唔該曬你

ipcs 發表於 19-9-11 21:03
我入左個谷,有陳元喜家長分享,copy出來畀大家睇:
以小一情況, 小朋友都輕鬆開心.....功課平均3-5樣, 考 ...

好有用既參考 謝謝
唔知有無其他家長有其他學校既資料可以分享一下
(emoji)(emoji)‍♂️(emoji)(emoji)‍♂️(emoji)(emoji)‍♂️

ipcs 發表於 19-9-11 17:41
本來我心儀迦密,好近我家,不過後來聽了一些用家分享,我開始怕仔仔同呢間學校係兩個世界。
而家屬意白普 ...
你好呀, 想請教下迦密點解令你有呢個感覺呢? 我先生係舊生, 我都諗緊下年報唔報好

Chan2015 發表於 19-9-12 11:35
你好呀, 想請教下迦密點解令你有呢個感覺呢? 我先生係舊生, 我都諗緊下年報唔報好 ...

聽迦密家長分享此校有一半時間小組討論,我仔超被動,我唔想佢同其他同學形成超級強烈的對比,咁佢會有好大壓力。迦密拔尖補底方面: 最差既,會分開上堂,人數少,課程會切得較細,容易d吸收,反而較差又未最差就唔多支援;拔尖都多額外堂上,但自由選擇。
我返緊嘅教會正正就是迦密校址的大平,教友內好多迦密家長,聽其中一位家長分享,佢仔幼稚園時被評是SEN(我仔未入K1時都係咁被醫生評估左),喺外面幫佢報好多training、學好多野先至有而家嘅仔仔,佢表示到臨deadline前才夠膽報迦密,當我問及迦密對SEN的支援,佢話係好弱,我問點弱法,佢話因為佢都無同學校講佢個仔是SEN,老師暫時睇唔出,所以都唔太知道學校會點train SEN。
我再上網找資料發覺迦密的老師比較少有受過特殊教育訓練,白普理過半數老師有受過此訓練。
其他教會姊妹有些都在主日學照顧過我仔,佢地都認為迦密未必咁適合佢。
有次搭車撞見一位教會姊妹,談及想幫仔仔選白普理,佢就很同意並表示白普理的老師好愛主,一問之下原來這位姊妹在白普理有做代課,我問佢迦密是否比白普理谷,佢話都係呀…
聽講白普理是傳統教學模式,動靜學生都可以,上堂也很投入。
K2時幼稚園老師建議過我不要幫阿仔揀太谷的小學,最近一次家長會都同老師傾過,佢話阿仔學術唔差嘅,但好怕陌生,比其他人用較多時間warm up先投入到。
綜合以上,我覺得我仔比較適合白普理,但唔代表迦密唔好,只係唔適合我仔姐。

ipcs 發表於 19-9-12 11:59
聽迦密家長分享此校有一半時間小組討論,我仔超被動,我唔想佢同其他同學形成超級強烈的對比,咁佢會有好 ...
明白...多謝你咁詳盡無私的分享呀! 都希望你仔仔會愈來愈好, 加油呀!

Chan2015 發表於 19-9-12 12:07
明白...多謝你咁詳盡無私的分享呀! 都希望你仔仔會愈來愈好, 加油呀!

多謝你呀!
希望大家都入到心儀學校啦

醒目開學勳章 貢獻勳章

benlo168 發表於 19-9-11 17:43
迦密d功課好谷,聽聞小一weekend有6至7樣功課,小二再多一兩樣
迦密比美林,算輕鬆
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

關於迦密,聽用家講,轉咗校長之後,態度有變,會較SEN friendly.開學叫做個幾星期,老師已察覺學生有異,主動聯絡家長跟進

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

關於張煌偉,去年15分要抽

關愛校園,SEN friendly,band 1 率偏低,能力高嘅相對機會較多,有兩年沙官中級頭都係張煌偉舊生 (見張校報),即係唔會埋沒孩子潛能啦
恐龍家

小曳人 發表於 19-9-12 12:21
迦密比美林,算輕鬆

想不到美林會仲谷

新手一問咩係111 110?

superme42 發表於 19-9-12 13:59
新手一問咩係111 110?

111 即係
自行 +
大抽獎 甲部 放第一位 +
乙部放第一位

110 就係因為間學校唔係自己區 所以乙部揀唔到

醒目開學勳章 貢獻勳章

ipcs 發表於 19-9-12 13:16
想不到美林會仲谷
美林以揀淨尾嘅位置,能夠有~30% 英中率,一定有原因!
就係~谷!
恐龍家

小曳人 發表於 19-9-12 17:39
美林以揀淨尾嘅位置,能夠有~30% 英中率,一定有原因!
就係~谷!

咁佢谷得到其實都幾好野呀
唔係間間谷到
不過沙田區英中算唔少

年尾將會搬黎大圍, 囡囡今年k2, 想請教大家依區小學情況,
沙官小同陳元喜依兩間是否都比較難入?
我地住依邊除左以上兩間小學,其他都要搭車.

winwinyan 發表於 19-9-13 04:55
年尾將會搬黎大圍, 囡囡今年k2, 想請教大家依區小學情況,
我地住 ...

大圍三間最多人揀嘅就係你講這兩間加埋聖心。
計分一定要20至25分先有機會,派位就要放第一志願,不過好似乙一都收唔晒。

winwinyan 發表於 19-9-13 04:55
我地住 ...

都係呀 自行20分都要抽
你有幾分揸手呀
其實返學我覺得要近 返學放學要舟車勞頓對小朋友黎講都辛苦

ipcs 發表於 19-9-12 11:59
聽迦密家長分享此校有一半時間小組討論,我仔超被動,我唔想佢同其他同學形成超級強烈的對比,咁佢會有好 ...

我小朋友好被動,我就係想佢主動啲,所以揀迦密,同埋朋友話老師有愛心。

如果SEN,建議張煌偉,有朋友讀緊,支援充足,而我去過聽講座,感覺老師和校長都好有heart,有愛心

catcat笑 發表於 19-9-13 12:03
我小朋友好被動,我就係想佢主動啲,所以揀迦密,同埋朋友話老師有愛心。

如果SEN,建議張煌偉,有朋友讀 ...

我和我仔對張煌偉印象都幾好,但始終這間學校學術方面好像比較遜色,唔想第一round就揀佢。
但如果自行落空,派位應該會擺第二左右

ipcs 發表於 19-9-13 12:07
我和我仔對張煌偉印象都幾好,但始終這間學校學術方面好像比較遜色,唔想第一round就揀佢。
但如果自行落 ...

張煌偉可能乙三都有機抽到
‹ 上一主題|下一主題