用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一 校園欺凌-求救!
樓主: MAsept
go

小一 校園欺凌-求救! [複製鏈接]

要還手.

如果怕搵老師,我老婆以前試過接放學直接同果個小朋友溝通,小一應該未去到bully 可能頑皮吧!應該一講完好快無事,再嚟再講講到佢驚,有家長接重正,直接同佢家人講!講到為佢小朋友好,費事佢記過啦!

搵學校社工,等社工介入,唔到學校唔理

MAsept 發表於 19-9-10 18:25
我都諗住。佢間係一缐傳統名校。第一次見班主任及其他老師時,已feel 到佢地唔多想理其他野,成日同我地講 ...

係要鼓勵小朋友自己同老師講, 同埋要教識佢哋自我保護能力。

MAsept 發表於 19-9-10 18:25
我都諗住。佢間係一缐傳統名校。第一次見班主任及其他老師時,已feel 到佢地唔多想理其他野,成日同我地講 ...

我會轉校,因為,如果好似你咁講,老師晤多理,即佢老細也一樣唔會理,社工也受聘於學校,唔好諗住佢會理會幫你!
當年我仔小一被人欺凌,起初只當意外,細路嘢,後來多次流血或受傷,校長hea我,老師不理,後來,學校只安排社工於小息及午膳貼身保護我仔,怕再出事我會報警之類。
升小二馬上轉了40網旅港開平,咩事都冇,原來有學校可以是0欺凌,早知小一冇校車也用校友分入這間,其實我仔有能力插班入名校,最終我卻選了校風極好的地區一缐津小旅小,我覺得細路唔一定要讀名校,小孩身心健康才是最重要,否則點會讀得好書!?

In2c68 發表於 19-10-15 08:48
如果怕搵老師,我老婆以前試過接放學直接同果個小朋友溝通,小一應該未去到bully 可能頑皮吧!應該一講完好 ...

現今小一生可以去到bully人情況,因為家長好多只聚焦於學術,忽略了品德教育,再加上學校唔多理或包容或縱容頑皮細路。
我仔試過小一差點被推落樓梯,被人掌摑臉,被人推倒在地而滿面流血擦傷,被人打眼等,驗過傷,claim過學校保險添!當時我仔全班年紀最細,12月早產細B,仲生得矮細又瘦弱,成個BB咁!

Jane1983 發表於 19-9-11 08:29
回覆 sunnymama2 的帖子

搵對方父母講,遇到正常人家長係有用,佢地都想教好仔女,會快過搵班主任。

我仔試過小一比人打,個學生家長(碩士程度)教佢搵佢啲朋友做時間證人(有物質利益),話佢不在現場。明明我個認到邊個打佢,有證人,但唔知點解,學校見完啲證人後,他們就開始失憶了!有些家長只幫自己個小朋友,唔會教㗎,因為不止打我仔一個!次次都用時間證人!

見到校園bulky就好心痛。我大女原來小一都被高年級同學bully過,不過佢一直冇講出來,直到佢自己小學高年班時,幫一個低年級同學教訓另外一個蝦人的同學,我先知。佢話好睇唔過眼,諗到自己的經歷,嫐爆,一定要出手幫。所以校園欺凌可以對小朋友產生好大影響。
不過經歷過欺凌,又處理到,小朋友可以更加堅強,而且有正義感。我D小朋友依家見到bully,都會幫手出聲制止。有時,一個人企出來幫,已經可以幫到被欺凌的同學。

conniewktang 發表於 19-10-16 12:18

我仔試過小一比人打,個學生家長(碩士程度)教佢搵 ...
這樣的家長,就會教出“我爸爸是李剛”的子女時間證人今次幫到佢哋,將來,時間也會俾教訓佢哋。

b3410 發表於 19-10-16 12:33
見到校園bulky就好心痛。我大女原來小一都被高年級同學bully過,不過佢一直冇講出來,直到佢自己小學高年班 ...

我仔當時需要見協康的EP(心理學家),他好大陰影,而EP建議做資優評估,才知他是資優,情緒比較敏感,但並無其他問題。幸好,轉去旅小,校風非常好,使他人生再次有署光,可專注學業,至今我仍非常感激學校同校長!

conniewktang 發表於 19-10-16 12:18

我仔試過小一比人打,個學生家長(碩士程度)教佢搵 ...

呢d多次教唆及賄賂其他小朋友講大話的家長,唔識教自己果個都算,仲毒害人地仔女,真係衣冠禽獸!
‹ 上一主題|下一主題