用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一 校園欺凌-求救!
go

小一 校園欺凌-求救! [複製鏈接]

請問剛上小一, 今日我仔同我講呢幾日小息都比幾個同班男仔,lee住佢鼻,拍打佢頭.佢走唔切,反抗唔到. 點算?
   5    0    0    0

同老師講

MAsept 發表於 19-9-10 17:49
請問剛上小一, 今日我仔同我講呢幾日小息都比幾個同班男仔,lee住佢鼻,拍打佢頭.佢走唔切,反抗唔到. 點算?  ...

一定要同班主任講喎
天助自助者,  別再怨天尤人

Mrs.Luckycat 發表於 19-9-10 18:07
一定要同班主任講喎

我都諗住。佢間係一缐傳統名校。第一次見班主任及其他老師時,已feel 到佢地唔多想理其他野,成日同我地講佢地好忙。我仔都話老師小息好忙。再咁樣唔知要轉校...

MAsept 發表於 19-9-10 18:25
我都諗住。佢間係一缐傳統名校。第一次見班主任及其他老師時,已feel 到佢地唔多想理其他野,成日同我地講 ...

你有冇了解一下仔仔被欺負嘅原因?被欺負前發生過什麼事?大家講過什麼說話等?是否只欺負你仔仔?知多啲,才能對症下藥。
天助自助者,  別再怨天尤人

回覆樓主

之前睇某名小欺凌帖,有家長贊同被欺凌要還手,寧願被老師罰,但都唔想被欺凌者認為係弱者。
我覺得同老師講作用唔大,要教小朋友識反抗,大聲叫唔好,大聲求助,推開佢地走,盡快識新朋友一班人會少減少被欺凌。

pekovian 發表於 19-9-10 22:10
之前睇某名小欺凌帖,有家長贊同被欺凌要還手,寧願被老師罰,但都唔想被欺凌者認為係弱者。
我覺得同老師 ...

如果揾過老師唔理,我會叫自己個仔還手,仲要兇翻欺負佢的人。

不過講真,如果小朋友小一就要喺咁差的環境中學習,都唔會開心,我會試轉校。

回覆樓主:

又或者問阿仔欺負佢的同學叫咩名,私底下同佢父母傾,都有幫助。

我侄仔小一都被人哈,老師話睇唔到,阿嫂私底下whatsapp佢父母,哈人的媽媽叫小朋友向我侄仔道歉。之後侄仔冇俾人哈啦。

所以樓主可以試吓。

係一齊玩的同學,玩得過火咗?定係根本唔friend,明蝦佢?

如果係前者,教你仔義正辭嚴,明確表明唔鍾意,佢地再咁做就同老師講,大家見家長和校長。6歲人仔,再頑皮再識驚,會收手。如果係後者,家長要介入,要同老師講。去到細路被人打,唔係佢唔想理就可以唔理。

回覆 sunnymama2 的帖子

搵對方父母講,遇到正常人家長係有用,佢地都想教好仔女,會快過搵班主任。
但朋友遇過唔正常家長,個家長律師上身,句句問你有無證據,跟住仲叫佢無就唔好亂講破壞佢小朋友聲譽,唔係同學校投訴你

教小朋友反抗, 推開佢地先, 再大聲話唔好再蝦我, 等多D人留意到。另外, 教小朋友唔好離開朋友自己一個, 咁會安全D。

回覆 MAsept 的帖子

灣仔區男校?

點都要同班主任講下,或者訓導主任跟進。如果同蝦你小朋友既父母傾呢,唔一定解決到問題。
有d父母係唔知佢地學校發生咩事,唔會覺得佢地仔女錯架,當然,有家教既家長會了解同教導。

回覆樓主:

或是你先問清楚事件前前後後的經過。例如在學校邊個地方,d男仔之前做緊乜,係大家一齊玩緊遊戲,定無啦啦走過來搞你過仔。d男同學有無講過d乜野後先整佢個頭,你個仔又有無say no等。
我試過幫小朋友投訴後,先發現他並沒有講曬事情之全部。

謝謝各位意見

回覆 sunnymama2 的帖子

認同~
如果一綫係咁, 三綫你個仔都未必頂得住... 要學識生存

一個非常難搞的問題.

處理的方法1 : 了解佢邊個欺負佢, 同老師講, 幫佢出頭 - 壞處 : 你無可能幫佢一世.

處理的方法2 : 由佢搞掂 - 壞處 : 佢可能長時間被欺凌而自信心低落.

所以1同2之外, 需要更多方法.

叫佢打返人不設實際, 佢够膽打返人就唔會比人蝦啦.

易比人蝦的性格 : 唔出聲,朋友少,唔係好睇人面口,玩個時唔投其所好,唔大隻,反應慢,男仔鐘意群女仔等。

我大個個都有以上某D特點,所以係有比人蝦的風險。

我的策略係 :

1) 多運動 - 提昇體能,大隻D無咁易比人打,比人打走得快D,走唔到都可以還下手,唔還手被打都無咁痛

2) 教佢識多D朋友 - 朋友多D,無咁易比人蝦,有咩又可以幫下佢

3) 教社交 - 教佢睇人面口,點同人玩,有咩會令人唔高興

4) 提昇自信心 - 揾佢D長處,佢做得好自然自信心大D

5) 同人講 : 話比朋友老師爸媽聽

但最終要調整自己心理,接受佢係有機會被蝦的,但機會率同程度可降低。

‹ 上一主題|下一主題