用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IPC課程
go

IPC課程

我今日都啱啱了解咗,香港唔算有好多間國際學校用,不過慢慢會趨向IPC課程多啲。

Compare to IB, with a clearer process of learning and specific learning goals for every subject. (IPC uses textbook for every subject) simple but structured curriculum.
It’s somewhere between lb and relaxing way of local system ...

以我所知現在fis primary , nis primary 係用ipc

回覆 Oonkki65 的帖子

//我今日都啱啱了解咗,香港唔算有好多間國際學校用,不過慢慢會趨向IPC課程多啲。//

其實IPC是否可以銜接到外國大學?
另外點解會趨向IPC課程多啲?

謝謝!

edltw 發表於 19-9-10 18:41

//我今日都啱啱了解咗,香港唔算有好多間國際學校用,不過慢慢會趨向IPC課程多啲。/ ...

係香港ipc only in primary , 冇中學係ipc ,何來銜接大學嘅問題?越來越多IPC ,又唔覺喎

都係學校嗰邊同我講㗎咋

貝珠 發表於 19-9-10 15:21
以我所知現在fis primary , nis primary 係用ipc

應該仲有ICA。

但FIS和ICA都不是全用IPC,literacy和math係跟番英國/澳洲課程。

Oonkki65 發表於 19-9-10 14:33
我今日都啱啱了解咗,香港唔算有好多間國際學校用,不過慢慢會趨向IPC課程多啲。

Compare to IB, with a c ...

//IPC uses textbook for every subject//
應該不是吧…

edltw 發表於 19-9-10 18:41

//我今日都啱啱了解咗,香港唔算有好多間國際學校用,不過慢慢會趨向IPC課程多啲。/ ...

IPC= International Primary Curriculum

It’s for primary schools

以一個個單元來學習,例如九月十月如果主題為 space, 咁老師就把這主題融入 English, Maths, IPC, music, field trip etc

culver 發表於 19-9-11 08:03
IPC= International Primary Curriculum

It’s for primary schools

Facebook 有個 IPC page, 講下世界各地用緊IPC嘅學校,每一個單元佢哋點玩法