用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 modern language
go

modern language

考yr 10, 見間間都要讀多樣外語,心儀果兩間都係法語、拉丁、德文、西班牙文果d,基本上無接觸過!但果邊yr 9就開始學,其實,會跟得到人地嘅課程嗎?

fafapoodle 發表於 19-9-10 09:11
考yr 10, 見間間都要讀多樣外語,心儀果兩間都係法語、拉丁、德文、西班牙文果d,基本上無接觸過!但果邊yr ...

我的小女兒是 yr 7 開始學 modern language ,還有選兩種languages 呢!
大女 yr 9 才來uk 讀書,所以可以選一種 language 。當年她選法語,她勉強跟到,但是她叫妹妹選西班牙語會容易d。

回覆 angelleungyp 的帖子

需要响香港學下先嗎?

我的小女兒是 year 7 開始學 modern language ,選了法文和西班牙文 ,到Year 9時 drop了法文 , 現在只修了科西班牙文 ,但她都喜歡的 ,老師又特別送了字典鼓勵她 , 而她又教得好好 。

朋友個女又係year 10 過去,香港冇學modern Language, 去到決定唔學,只上普通話課。
我個女year 7 開始已經學西班牙,year 9去到,第一堂上beginning , 上完堂老師同佢用西班牙語傾計,跟著就話你點會上beginning , 之後安排我個女上中級,但女都話易,老師話等聖誕後,再決定會有否比佢再上一級。另我女有上普通話,但個老師想佢叫走(話佢普通話已經好好,可以去學其他)。
如果决定比小朋友去英國讀書,時間可以的話,咪比佢學下僥

同呀女傾過,應該等12月confirm 左學校後就幫佢响香港報下果d語言課程,我諗都係學西班牙文好d,好似比較易!

醒目開學勳章

fafapoodle 發表於 19-9-12 08:20
同呀女傾過,應該等12月confirm 左學校後就幫佢响香港報下果d語言課程,我諗都係學西班牙文好d,好似比較易 ...

小兒中二在學校學西班牙文一年, 之後到英國Y9繼續讀, 你可以趁未去英國前先修讀, 到時會比較容易掌握